You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, despre VIATA, liste, recomandari > Cărți despre viață și moarte. (Aprilie – iunie)

Cărți despre viață și moarte. (Aprilie – iunie)

Vin după o vacanță de două săptămâni și un pic care pare mult mai îndepărtată după doar o săptămână de back to work. Nu am cine știe ce învățături, am numai bucuria că m-am relaxat suficient încât să pot sta cu o carte în mână. Cu câte o carte pe zi (insert angel face, insert nu prea știu cum s-a întâmplat asta, dar mamă, ce bine a fost).

Și mi-am adus aminte că sunt în urmă cu poveștile despre cărți, noroc că ultima dată când am făcut treaba asta mi-am lăsat postarea pe jumătate scrisă, pozele pe trei sferturi căutate, linkurile așezate frumos la locul lor.

Deci să purcedem.

Mi-a luat trei luni să citesc zece cărți, ziceam. Aprilie, mai și iunie.

Am citit Anomalia în minivacanța de Paște. Am pus-o în bagaj cumva într-o doară, eram aproape sigură că n-o s-o încep. Am devorat-o într-o zi și un pic. Nu e cea mai bună carte a tuturor timpurilor, dar cred că m-a nimerit pe mine cu întrebările ei existențiale și scenariile de tip “ce-am face dacă ne-am trezi în situația pasagerilor din zborul din poveste?”. În situația unor oameni care – odată aterizați descoperă că altcineva (niște alter-ego-uri dintr-un univers paralel? Din alt continuum spațiu-timp?) aterizase deja în viețile lor. Cum te împaci cu asta? Cum negociezi? Ce FACI efectiv? (Descoperiți, citind cartea).

Peste cinci ani: a fost cam singura carte din care am putut citi o bună perioadă. Am crezut că e o poveste ușurică – atunci când am început-o. Nu a fost. Dar a fost fix ce trebuia la momentul respectiv. Povestea unei prietenii care a rezitat ani de zile, în ciuda diferențelor dintre cele două fete. Care a rezistat în ciuda schimbărilor din relațiile lor, care a rezistat, îmi vine să zic, dincolo de moarte.

 

Am văzut O viață pe planeta noastră în lista Hristinei (care a și povestit frumos despre ea) și am promis că o dau jos de pe raft, unde stătea de ceva vreme. Curge ușor și aproape nu-ți dai seama când îți frânge inima. Asta în prima… jumătate, să zicem. Căci apoi urmează partea unde există ceva speranță. Lucruri pe care le putem face ca să ne salvăm planeta, de fapt viața de pe ea. A tuturor și bineînțeles și a noastră.

Este una dintre acele cărți care cred că ar trebui citite de toată lumea care are o inimă și o minte. Haideți, citiți-o și voi, bine? Știți că nu zic asta prea des…

Fast forward către altă minivacanță, cea de la final de mai – început de iunie. Ce-am citit pe coclauri: Dragă Evan Hansen, un fel de Young Adult centrat pe #mentalhealthawareness . Dar și un fel de dilemă morală legată de onestitate și apartenență. Plăcut, multicel. Pe fundal niște trandafiri de Sighișoara, într-o zi cu soare (cum e și acum la mine-n gând).

Tot atunci și acolo am citit (dar nu am apucat să și pozez) Love warrior a lui Glennon Doyle Merton, un memoir atât de cald, încurajator și plin de lumină (deși este povestea unei vieți deloc ușoare), încât am tot dat-o (și recomandat-o) mai departe de multe ori de atunci.

Am luat (și început) O să-mi mănânce pisica ochii pe finalul anului trecut, dar am lăsat-o pe raft o vreme, să mai termin din ce începusem deja. Am reluat-o în iunie și am tot purtat-o cu mine în oraș, când am ieșit singură, dar și la întâlnirea nostră săptămânală.

Am ajuns mai devreme decât ea cu o oră. E okay, zic, am carte cu mine.
Ce carte? mă întreabă când ajunge.
Una simpatică, zic. E despre cadavre și ce se întâmplă cu corpul după ce murim.
My god, zice. Amintește-mi să nu te mai las să stai singură o oră! Dacă vrei să vin mai repede, zi-mi și fac cumva!
P.S.: chiar e simpatică! (și cartea, zic).

Mai multe cărți despre moarte în perioada asta (nu le-am ales intenționat, asta e cel mai ciudat). Și despre viață – despre mai multe vieți, vieți alternative, vieți post-Corona, patternuri de viață care tind să se repete de-a lungul mai multor generații.

Aruncați un ochi, poate rezonează cu voi vreuna dintre cărțile din listă. Dacă da, mi-a plăcea să știu cum vi s-a părut. Dacă e clar un lucru despre mine, acela este că abia aștept să port o discuție despre cărți!

Mai jos, lista cu toate zece:

31. Anomalia, de Herve leTellier.

32. Peste cinci ani, de Rebecca Serle.

33. O viață pe planeta noastră. Mărturia mea și o viziune pentru viitor, de Sir David Attenborough.

34. Dragă Evan Hansen, de Val Emmich.

35. Love warrior. Iubește și luptă, de Glennon Doyle Merton.

36. O să-mi mănânce pisica ochii? Răspunsuri la întrebări mari și mici despre moarte. de Caitlin Doughty.

37. Însușiri modificate. Știința și arta meditației, de Daniel Goleman și Richard J. Davidson.

38. Povestea ta a început demult, de Mark Wolynn.

39. Schimbând gândirea, îți schimbi viața, de Brian Tracy.

40. Post Corona. De la criză la oportunitate, de Scott Galloway.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Cărți despre viață și moarte. (Aprilie – iunie)”

  1. Laura says:

    Excelente recomandari, big like!

Leave a Reply

CommentLuv badge