You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, recomandari > Cărți despre părinți și copii (martie)

Cărți despre părinți și copii (martie)

De unde stau acum (de la finalul lui iulie), luna martie pare îndepărtată și răcoroasă. Mai pare și suspect de plină de cărți interesante pe care le-am citit, multe dintre ele vor ajunge sigur în topul anual, unele probabil în topul alltimes favourites.

Am citit, întâmplător, în martie, mai multe cărți despre părinți și copii, despre relațiile dintre părinți și copii, despre părinți înainte să aibă copii și despre părinți care nu au mai avut copii; despre relații bune, zbuciumate, calde sau înfricoșătoare dintre unii și alții.

Las mai jos pozele, împreună cu cele două vorbe pe care le-am scris despre ele atunci când vi le-am arătat pe insta / facebook.

Îndoiala (The push) de Ashley Audrain. Nu știu cum să numesc cartea asta altfel decât provocatoare. Genul pe care îți vine s-o arunci de perete și să afli cât mai repede ce scrie mai departe – în același timp. O poveste despre mame și fiice, despre gaslighting, dar și despre self deception și despre cum uneori toate astea generează tragedii.

Lindsay C. Gibson este psiholog clinician și s-a specializat în a-i ajuta pe copiii adulți ai părinților imaturi emoțional să-și înțeleagă trecutul, emoțiile și reacțiile și să învețe cum să se elibereze de rolurile pe care le-au avut de când erau copii, dar și de “fanteziile vindecătoare” pe care încă le duc cu ei. Vine în completarea cursului despre simbioză cu Jeff Conway și în sprijinul înțelegerii mai bune a poveștilor de viață pe care le primesc.
Dar nu e o carte doar pentru psihologi.
De fapt, dacă titlul îți spune ceva, dă curs curiozității și răsfoiește-o. Îți va fi, probabil, de ajutor!
Nu știu cum se cheamă când crezi că oamenii sunt buni, în ciuda… mă rog, a multor lucruri pe care le-ai văzut/auzit/trăit; și apoi citești tot felul de cărți care să-ți confirme ipoteza. Una dintre aceste cărți este Homo Sapiens a lui Rutger Bregman și este o colecție impreasionantă de studii și experimente în sprijinul naturii umane bune (the better angels of our nature, cum ar veni), precum și de critici argumentate ale unor studii celebre care ar arăta că natura umană este nu tocmai blândă și cooperantă, ci tocmai opusul.
P.S.: în engleză cartea se numește Human kind și îmi place mult mai mult așa.

Aproape 50 % dintre adulți au fost crescuți astfel încât să-și formeze un stil de atașament securizant pe care îl pot manifesta apoi în relațiile cu partenerii lor și cu copiii, dacă vor deveni la rândul lor părinți.

Pentru ceilalți dintre noi, șansa este să învățăm un stil securizant după ce creștem.

Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson sunt ca o pereche de părinți buni de la care putem învăța cum să-i protejăm pe copiii noștri, cum să-i alinăm, cum să-i vedem cu adevărat și cum să le dăm sentimentul că sunt în siguranță.

Recomand cu căldură cartea “Puterea de a fi prezent” celor care sunt părinți, celor care lucrează cu copiii și celor care vor să facă reparenting pentru partea lor de copil.

Pe lângă astea, avem:

 • cartea Suzănicăi Tănase (Grădina Sofiei) – un lung poem scris fiicei ei nenăscute și pierdute, o carte de o sensibilitate aparte;
 • Poeta X – o carte de poezie pe care aș recomanda-o majorității liceenilor (și părinților lor);
 • Mindfulness a lui Ellen J Langer – care mi s-a părut diferită de majoritatea “manualelor” de mindfulness pe care le-am citit, axată mai mult pe aplicațiile practice și pe nenumăratele feluri în care ne poate îmbunătăți viața – fiind deci plină de un optimism senin de care avem uneori atât de multă nevoie;
 • De la The Next Big Idea Club – cartea lui Kate Murphy despre ascultare – această cenușăreasă a comunicării.  You’re not listening: o carte care ne învață cum să ascultăm mai bine, care sunt barierele care ne împiedică să facem asta și cum să le depășim;
 • Atunci când am fost fericiți – despre care era să zic că e prima poveste coreeană pe care o citesc, până am dat de lista asta făcută de echipa de la Postmodern – pe care am găsit Vegetariana și Pachinko pe care le citisem deja și mi-au plăcut mult.
 • Și mai este, desigur, Lapte negru – cartea lui Elif Shafak despre depresie, despre rolul de scriitoare și cel de mamă, despre vocile mici, mari, binevoitoare și tiranice din capul nostru.

Mă duc la culcare acum, căci altfel treaba aia cu “8 ore de somn pe noapte” de pe lista mea va rămâne veșnic nebifată. Mă duc la culcare cu gândul că poate de aia am amânat atât să vă spun despre cărțile astea, că nu m-am îndurat să aleg și nu concepeam să scriu efectiv despre toate.

Spoilert alert: vor mai trece trei luni până să citesc din nou zece cărți, nu că în afară de mine le-ar mai număra cineva.

Spoilert alert x 2: vine și povestea despre ele acuși.

Mai jos, lista cu toate zece:

21. Grădina Sofiei, de Suzănica Tănase.

22. Poeta X, de Elizabeth Acevedo.

23. Mindfulness, de Ellen J Langer.

24. Îndoiala (The push), de Ashley Audrain.

25. Nu asculți. Ce îți scapă și de ce contează, de Kate Murphy.

26. Atunci când am fost fericiți, de Jiyoung Gong.

27. Copiii adulți ai părinților imaturi emoțional, de Lindsay C. Gibson.

28. Humankind: a hopeful history, de Rutger Bregman.

29. Puterea de a fi prezent. Cum influențează părinții viitorul copiilor, de Daniel J Siegel și Tina Payne Bryson.

30. Lapte negru, de Elif Shafak.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Cărți despre părinți și copii (martie)”

 1. Ana-Maria says:

  Multumesc mult pentru recomandari!
  Ultimul blog post de la Ana-Maria ..Masajul erotic, cheia catre o viata intima implinita

Leave a Reply

CommentLuv badge