You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > #Bestof 2020: Psihologie. Psihoterapie.

#Bestof 2020: Psihologie. Psihoterapie.

Povesteam zilele trecute cu o colegă din branșă cât de important este, în munca noastră, să înveți încontinuu. Să fii conectat cu felul în care avansează domeniul tău, să citești – pe cât posibil – cele mai bune cărți care se scriu.

Și cât de mult această învățare ar trebui să fie parte din timpul alocat muncii în fiecare săptămână (dar cum de multe ori nu este).

Dacă apuc, în vreuna dintre zilele nopțile viitoare, poate vă povestesc și despre formările faine ale anului 2020. Dar nu promit.

În această notă, cel puțin despre cărțile bune pe care le-am citit – din categoria asta – să vorbim.

#Bestof 2020: psihologie, psihoterapie deci.

 

10. Minți împrăștiate: originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție, de Gabor Mate. Pe Gabor Mate l-am întâlnit la București în anul pre-pandemic 2018 la o conferință organizată de către Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei și m-au impresionat profund atât viziunea lui despre adicții, cât și modul în care privește stresul și boala. Minți împrăștiate este o carte despre tulburarea de deficit de atenție – o carte cu o viziune de ansamblu – și blândă, incluzivă – asupra a ce face mințile unora dintre noi să funcționeze “împrăștiat”. O poate citi cu încredere orice părinte de copil cu diagnostic de ADD / ADHD, dar și majoritatea adulților (ar putea avea surpriza să se regăsească prin descrieri).

9. Come as you are – tradusă for some reason ca Arta sexualității, de Emily Nagosky. Cartea cu care mi-am început anul 2020 (hei, 2020, când am zis “come as you are”, nu sunt sigură că vorbeam cu tine!) este despre sexualitatea feminină în toată complexitatea ei. Mi-a făcut bine s-o citesc, ca femeie. Am pus-o pe lista de viitoare recomandări de lectură (pentru băieții mei). Și am recomandat-o și o recomand clientelor și clienților mei din terapie. (O parte dintre ei o urăsc și ar vrea să dea cu ea de pereți, dar asta este o altă poveste).

8. Silently seduced: when parents make their children partners, de Kenneth M. Adams – este o carte din bibliografia de la Liz Lacy – terapeut #SchemaTherapy din New York cu care am făcut anul trecut formarea Schema Therapy pentru tulburările de intimitate. Este și o carte care te pune pe gânduri și care îți dă acces la alte moduri de a înțelege simbioza sau dificultățile de intimitate pe care unii oameni le au în viața adultă.

7. Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice, de Clarissa Pinkola Estes. O carte despre simbolistica jungiană a viselor pe care am început-o hăt – hăt prin 2018 (cum ne spun aceste poze frumoase făcute de Smaranda). Nu-i o carte care se citește ușor, ci mai degrabă cu creionul pe hârtie. Dar e o carte interesantă (cu povești despre arhetipurile feminine și înțelesurile lor) și cu siguranță utilă în munca mea.

6. Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, de Johann Hari despre epidemia de deconectare și singurătate și despre cum uneori depresia este răspunsul rațional la condițiile de viață ale unei persoane. Și despre cum nu poți spune că faci intervenție în depresie fără intervenția legată de condițiile de viață. Ceea ce îmi amintește de acest articol foarte bun al lui Bessel van der Kolk: The politics of mental health.

5. Cum să-ți schimbi mintea. Ce ne învață noua știință a psihedelicelor despre conștiință, moarte, adicție, depresie și transcendență, de Michael Pollan. O carte pe care am început-o în ianuarie și am terminat-o în decembrie (deci aș putea spune – aproape – că am citit la ea un an întreg). Istoricul (nefericit al) psihedelicelor, experiențele personale ale lui Pollan cu ele și stadiul actual al cercetărilor (recent reluate). Cum funcționează pshihedelicele, de ce ar putea fi de ajutor în depresie, adicții, tulburarea obsesiv-compulsivă și paliație; the default mode network și ce putem înțelege despre ea; transcendență și conexiune cu natura și universul. Cum am zis: orice numai plictisitoare nu!

4. Paradoxul cimpanzeului. Programul de management al minții pentru încredere, succes și fericire, de Steve Peters. Steve Peters este psihiatru și lucrează cu sportivi de performanță, ajutându-i să se antreneze mental și să-și atingă obiectivele de performanță. Pe de o parte, citind cartea, am tot avut senzația că este un ghid de #SchemaTherapy supra simplificat. Pe de altă parte, aș zice că este o lucrare utilă pentru înțelegerea minții și paradoxurilor ei – pe care o pot citi și clienții noștri, dar din care avem de câștigat și noi.

3. Atașamentul în psihoterapie de David J. Wallin. Psiholog clinician absolvent de Harvard, David J. Wallin studiază atașamentul (și rolul lui în psihoterapie) de mai bine de 30 de ani. Una dintre cele mai bune (și utile) cărți citite anul trecut, cartea lui integrează rezultatele cercetărilor cu practica clinică, teoria atașamentului cu neuroștiința, studiile despre traumă, psihoterapia relațională și mindfulness. Dacă lucrezi cu oamenii (consiliere, psihoterapie) – citește-o, cei cu care lucrezi vor avea de câștigat!

2. Terapia schemelor. Ghid practic, de Gitta Jacob și Arnoud Arntz. Pe Gitta Jacob n-o cunosc, dar pe Arnoud Arntz l-am întâlnit de două ori până acum: la Amsterdam în 2018 și la Edinburgh în 2019 (unde am învățat de la el să fac imagery rescripting – o tehnică de lucru cu amintirile traumatice). Așa că atunci când s-a tradus în limba română ghidul – l-am luat imediat. Este un manual de lucru #SchemaTherapy, structurat și documentat, plin de studii de caz, care nu înlocuiește formarea în Terapia Schemelor (evident!), dar este de mult ajutor în lucrul la cabinet. Este una dintre acele cărți de ținut aproape și revenit la ele de multe, multe ori.

1. Cum îi ajutăm pe copii să facă față traumelor. Ghidul părinților pentru a le cultiva copiilor încrederea în sine, bucuria și reziliența, de Peter Levine și Maggie Kline (dar și Traumă și memorie. Saga creierului și a corpului în căutarea trecutului încă viu, de Peter A. Levine). Cartea despre copii a lui Levine a fost una dintre revelațiile anului trecut – pentru mine. Este absolut minunată! Vorbește despre incidentele traumatice prin care pot trece copiii, dar și despre reziliența lor (și cum să o cultivăm), despre componenta fiziologică a trăirilor copleșitoare și cum să înțelegem răspunsurile la stres. De mult ajutor în lucrul cu copiii, dar și cu părinții lor, cu educatorii sau cu medicii.

Prietena mea care “predă” comunicare m-a învățat tot timpul să nu scriu mult, mai ales pe subiecte pe care nu le știe toată lumea. Dar asta e ceva ce tot nu-mi iese, oricât aș încerca. Varianta scurtă a poveștii de azi este: iată niște cărți bune de psihologie. Dacă le știți, dar nu erați convinși să le citiți, dați-le o șansă. Dacă nu le știți, puneți-le în coș ( O:-) ) . Dacă le-ați citit deja, minunat, abia aștept să-mi spuneți cum vi s-au părut!

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “#Bestof 2020: Psihologie. Psihoterapie.”

  1. Roxana says:

    Super recomandarile, big like!

Leave a Reply

CommentLuv badge