You are here: Home > alegeri, Cauze, Educatie, evenimente, liste, oameni, Psihologie, recomandari, Training > Scurtă poveste despre educație

Scurtă poveste despre educație

De dimineață a pus Laura pe grup link la clipul acela despre citit. Haideți, că știți care, a circulat azi în lung și-n lat pe Facebook. Ăsta, deci. M-am uitat la el, am râs. L-am dat mai departe. Mi-am văzut de treabă.

Pe seară, l-a distribuit și Anca (și a întrebat și ceva despre neuronii noștri). Anca, cu care – în era preCovid – făceam Stare de bine pentru profesori, evenimentul la care oameni din rural și urban, învățământul de stat și privat, oameni care lucrau cu copii de toate vârstele se întâlneau și vorbeau despre subiecte complicate care le afectau starea de bine. (Dacă pare că sunt nostalgică, nu doar pare, chiar sunt).

Ei și mintea mea a făcut un șir de asocieri atunci. Toate legate într-un fel sau altul de educație – acest ax în jurul căruia se învârte mare parte din ceea ce fac. Asocieri pe care vi le zic pe scurt și vouă. (Căci ce altceva mai bun aș putea face la 1 noaptea, nu?).

 

 • Fac și acum un program pentru profesori, la Asociația Orientat. Se cheamă (foarte creativ) Support for teachers și adună la un loc o mână de oameni din rural, de pe lângă Iași (Victoria, Focuri, Cucuteni). E o struțo-cămilă cu sesiuni individuale și de grup și se întâmplă online. Și deși mi se pare incredibil și mie – întâlnirea cu ei a fost the highlight of my week, săptămâna asta.

 

 • Citesc cartea Melindei Gates – The moment of lift și îmi place un pic mai mult decât mă așteptam. Găsesc în ea, pe lângă povestea unei femei de care sunt foarte departe, fărâma de inspirație și imbold de care a(vea)m nevoie ca să fac partea mea de luptă pentru educație in my little corner of the world.

 

 • Tot în perioada asta văd la ochi oamenii din câteva organizații – în programe de soft skills mai complexe sau în sesiuni de training mai scurte și îmi dau seama că într-un fel cu ei este cel mai ușor. Pentru că vor să fie acolo. Pentru că vor să învețe ceva specific. Și pentru că sunt dispuși la implicarea de care este nevoie pentru asta.

 

 • Și apoi, mă duc eu însămi la formări. Azi, specific, formare Schema Therapy pentru tulburările de intimitate.  Un training în 3 părți cu Liz Lacy, terapeut #SchemaTherapy din New York. Pe Liz am cunoscut-o anul trecut, în Scoția, la Edinburgh și mi-a plăcut mult, așa că, atunci când echipa de la Institutul Român de Schema Therapy a convins-o să – era să zic “vină”, dar, de fapt, să organizeze acest curs pentru psihologii din România, m-am bucurat tare mult.

 

 • Cartea de club de săptămâna asta – la Reading is cool – a fost Cititorul, de Bernard Schlink – care într-un fel, deși este despre multe alte lucruri, este și despre educație. Și ce se poate întâmpla când ea lipsește. Dar altceva voiam să vă spun. Acest club de carte – cu întâlnirile lui online – se transformă ușor în ceva ce abia aștept. Sunt niște oameni în clubul ăsta care vorbesc atât de frumos despre cărți <3 încât e o plăcere să-i asculți.

 

Cam ăsta a fost șirul de asocieri din mintea mea, azi. Mi-am amintit că felul în care îmi aleg cărțile pe care le citesc nu este întâmplător nici când pare. M-am mirat (și nu prea) că majoritatea lucrurilor pe care le fac se învârt în jurul educației. Și cumva, când plutești într-o mare de incertitudine, să ai ceva solid care adună la un loc cine ești și ce faci – nu e chiar puțin. Ceea ce, comme d’habitude, vă doresc și vouă!

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Scurtă poveste despre educație”

 1. Maria says:

  Multumesc mult pentru recomandari!

Leave a Reply

CommentLuv badge