You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, recomandari > Rereading

Rereading

Yes, yes, I know. Cine are timp pentru recitit, când sunt atât de multe cărți necitite încă. Well, dacă motivația este destul de puternică, există timp și pentru recitit, aparent. Și aceste două luni, august și septembrie, au fost mai ales despre cărți recitite. Trei dintre ele (Bătrânul și marea, Să ucizi o pasăre cântătoare și Juniper – ultimele două – în topul cărților mele preferate all times) pentru un club de carte, una la insistențele lui Codrin (Doctorul Aumădoare) și una… well, una ca să văd dacă este age-appropriate să o fac cadou cuiva (Elogiu mamei vitrege a lui Vargas Llosa).

În afară de Hemingwayul “obligatoriu” (insert eyeroll), în august am mai citit un Amos Oz isteț și tihnit (Din ce este făcut un măr) – o suită de interviuri cu Shira Hadad (editoarea lui). Asta este nu doar o carte de citit la cafea, dar și – o carte de păstrat pe măsuța de cafea. Te poți delecta cu mici fragmente din ea oricând ai câteva minute libere.

 

Cărțile din august:

66. Din ce este făcut un măr, de Amos Oz.

67. Cum să te lupți, de Thich Nhat Hanh.

68. Bătrânul și marea, de Ernest Hemingway.

69. Ce-ar fi să nu ne mai prefacem, de Jonathan Franzen.

70. Armura străpunsă, de Anna Gavalda.

Cât despre septembrie, pe lângă luna cărților recitite – a fost într-un fel luna în care am mai terminat dintre cărțile începute – în august sau chiar mult înainte.

De exemplu – Dacă Pastoralia lui George Saunders (o colecție de proze scurte delicioase – ciudate și interesante, cum îmi plac mie) – am început-o în august, Alias Grace a lui Margaret Atwood am început-o în… 2017, aparent. Și am terminat-o un pic după ce a fost celălalt club de carte și după ce l-am convins pe M. să ne uităm la miniseria de pe Netflix (and we both loved it).

Tot în august începută – este Magellan – omul și fapta sa, prima carte a lui Zweig pe care o citesc. Mai mult decât o lecție de istorie (și geografie – am urmărit pe hartă drumul parcurs de echipajul exploratorului portughez), e o carte “de aventuri”, care te ține cu sufletul la gură (deși în mare ȘTII, desigur, cum se termină povestea).

 

O carte care mi-a plăcut mai mult decât m-am așteptat este această Cheryl Strayed cu ale sale Delicate frumuseți ale vieții. este tot o colecție de mici momente – mai precis o suită de scrisori – și – răspunsuri la rubrica Dear Sugar. Dar felul în care sunt scrise (răspunsurile, căci acestea sunt meritul lui Cheryl) – este minunat. Ca și cum ai gusta lingurițe mici de înțelepciune și iubire – care merg și se așează direct pe micile (sau marile) vânătăi sufletești – pe care poate nici nu știai că le ai. Oarecum același scop îl au Povești(le) ca să te iubești mai mult – de Álex Rovira Celma – pe care le-am citit copiilor la culcare, câte una în unele seri, câte 6-7 în altele.

Cărțile din septembrie

71. Pastoralia, de George Saunders.

72. Elogiu mamei vitrege, de Mario Vargas Llosa.

73. Doctorul Aumădoare, de Kornei Chukovski.

74. Magellan: omul și fapta sa, de Stefan Zweig.

75. Alias Grace, de Margaret Atwood.

76. Să ucizi o pasăre cântătoare, de Lee Harper.

77. Juniper, fetița născută prea devreme, de Thomas și Kelly French.

78. Delicatele frumuseți ale vieții, de Cheryl Strayed.

79. Fetița Univers, de Oana Radu.

80. Povești ca să te iubești mai mult, de Álex Rovira Celma.

 

Am început cu atâta vreme în urmă povestea asta (și e atât de târziu acum), că nu mai sunt multe de spus. Decât poate că – fiecare recitire îți dăruiește într-un fel o carte nouă, cumva. Și că uneori recititul are ceva incredibil de liniștitor. Ceea ce, cum știți deja, vă doresc și vouă.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Rereading”

 1. Daniela says:

  Niste titluri mai mult decat bune, multumesc mult pentru recomandari 😉

 2. irina says:

  cu drag! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge