You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste, Psihologie, recomandari > Faptul că ești iubit oricum ai fi

Faptul că ești iubit oricum ai fi

Cum să scriu oare în luna august o poveste care să nu înceapă cu “anul trecut pe vremea asta…”?

Pentru că nici măcar eu nu sunt atât de masochistă încât să vreau să-mi aduc aminte…

… oh, wait.

Anyway.

Poate că voi începe cu cartea Ottessei Moshfegh (Un an de odihnă și relaxare) – despre care vă pot spune cu mâna pe inimă că e cumplit de enervantă și numai despre “odihnă” și despre “relaxare” nu este. Ci despre o tânără aflată într-o super depresie (și probabil alte câteva diagnostice), care decide ca timp de un an să… Dar nu pot să vă spun ce face fără să spoil jumătate din farmec. Bonus, cartea  m-a făcut să vreau să strig încontinuu la psihiatra ei “are you fucking kidding me??”. În timp ce – cumva – n-am putut-o lăsa din mână. Da.

Poate că voi continua cu Unde pădurea întâlnește stelele a lui Glendy Vanderah – care pare o carte de vacanță, dar nu este. O carte sensibilă și – îndrăznesc să spun frumoasă – despre cum niște oameni cu povești dificile pot crea un sentiment de acasă unii pentru alții. Din punctul ăsta de vedere mi-a amintit un pic de Împreună a Annei Gavalda – deși stilul este diferit.

dav_soft

Pot continua acum cu Why mommy drinks a lui Gill Sims – pe care constat acum că nici măcar n-am pozat-o (atât de repede am citit-o, haha). Pe asta am primit-o cadou de la sis de un Crăciun, acum vreo doi ani cred, în engleză, căci nu era tradusă la vremea respectivă. Am început-o, am râs, apoi a rămas pe raft, căci lene să citesc în engleză ce nu e absolut necesar. Apoi a apărut tradusă la Publica (yeey!) de unde am luat-o caldă, din tipar aproape. Abia asta e o carte de vacanță. Despre cât de diferită e experiența de a fi părinte de pozele alea cu toată lumea fericită zâmbind feeric (și despre cum everybody struggles, chiar dacă nu ne prea place să recunoaștem).

Și abia la sfârșit v-aș zice poate de Oameni anxioși a lui Backman pe care am luat-o la Bookfest și am citit-o aproape in one sitting. Și care e despre un fel de luare de ostateci în timpul unei vizionări de apartament. Și despre more, much more, așa cum sunt întotdeauna cărțile lui.

Tot în iulie am citit două dintre biografiile romanțate apărute la Polirom (a Mariei Tănase, scrisă de Simona Antonescu și a lui Cioran, scrisă de Andrei Crăciun). Ambele mi-au plăcut, cred că o să citesc toată colecția încet – încet.

Exalare a lui Ted Chiang e o colecție de shot stories SF very smart, de pe lista de recomandări de lectură a lui Obama din 2019. Nu știu exact cum să le descriu. Diferite. Dar și… optimiste cumva. Oricum, enjoyable.

Paradoxul cimpanzeului – o altă carte tradusă la Publica și pe care o citisem pe sărite în engleză este singura carte oarecum de specialitate citită integral în perioada asta. Steve Peters este psihiatru și lucrează cu sportivi de performanță, ajutându-i să se antreneze mental și să-și atingă obiectivele de performanță. Pe de o parte, citind cartea, am tot avut senzația că este un ghid de #SchemaTherapy supra simplificat. Pe de altă parte, aș zice că este o lucrare utilă pentru înțelegerea minții și paradoxurilor ei – pe care o pot citi și clienții noștri, dar din care avem de câștigat și noi.

A ieșit iar o poveste nesfârșită. Îndrăznesc să zic că e din cauză că mi-a plăcut mult ce-am citit în iulie (și aș vrea să vă placă și vouă). Dar poate-i pentru că e singurul loc unde vorbesc cumva fără să ascult și atunci balanța se reechilibrează un pic (din nou). Oricum ar fi, nu prea am cum să închei fără bucățica asta din Backman care mi s-a lipit de suflet deoarece, evident, m-am regăsit în ea.

În fine, long story short, mai jos lista cu toate zece:

56. Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos, de Simona Antonescu.

57. Oameni anxioși, de Fredrik Backman.

58. În vremea contaminării, de Paolo Giordano.

59. Viața acestui băiat. Memorii, de Tobias Wolff.

60. Cioran, ultimul om liber, de Andrei Crăciun.

61. Anul meu de odihnă și relaxare, de Ottessa Moshfegh.

62. Why mommy drinks, de Gill Sims.

63. Unde pădurea întâlnește stelele, de Glendy Vanderah.

64. Paradoxul cimpanzeului, de Steve Peters.

65. Exalare, de Ted Chiang.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Faptul că ești iubit oricum ai fi”

  1. Sorina says:

    Multumesc pentru recomandari 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge