You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, despre VIATA, Educatie, liste, recomandari > The (ironic) beach reading list

The (ironic) beach reading list

Smell the sea and feel the sky

Let your soul and spirit fly

(Van Morisson)

Scriu abia acum povestea cărților de iunie pentru că aparent sunt mai bună la a le spune oamenilor cum să aibă grijă să nu se epuizeze decât să am grijă să nu mă epuizez eu (dar știți, să arunce primul piatra cel fără de – acest – păcat).

În altă (sau aceeași?) ordine de idei, mi-e cumva dor de (ideea de) mare, aș sta undeva de unde să simt o briză pe față, aș asculta niște valuri cum se sparg de un țărm, aș uita șirul zilelor în rutina plajă – somn de prânz – plajă – cină – cititcititcitit.

Dar dacă trebuie să mă mulțumesc cu câteva zile furate și cu cabana pitită după dealuri unde stăm numainoi și pe copii îi uită Dumnezeu pe trambulină, then so be it.

Mă uit peste lista de cărți citite în iunie și nu văd niciuna pe care aș lua-o la plajă.

Ba da, stați.

Acest YA scris frumos (pe care, întâmplător l-am și avut cu mine în concediu, acolo unde vă ziceam. Deși… nah. Tot nu e de vacanță complet, fiindcă povestea e mai degrabă tristă (o adolescentă care își pierde mama to suicide). Deși, apoi, ea recuperează fragmente din istoria de familie care îi aparține.

Recomandarea pentru The choice am primit-o de la Laura care mă ceartă constant când fac recomandări de cărți. Dar am dat-o jos de pe raft abia când David Edwards a pomenit-o într-una dintre prezentările lui de la Summitul Schema Therapy de anul ăsta. Mai mult decât o poveste despre Holocaust, Alegerea este o poveste despre reziliență, despre lucrul cu sine și despre – cum îi zice și numele – o alegere.

Cât pe ce să cred că nu am făcut poză cu cartea de proză scurtă a Chimamandei Ngozi Adichie – pe care am avut-o la clubul de carte (Ce simți în jurul gâtului). Dar căutând, am găsit, desigur poza. Pe care n-am apucat să o postez, ‘coz am terminat cartea între două #marțeacuflori. O bijuterie de carte cu bijuterii micuțe de povești despre imigranți, dezrădăcinări, dar mai ales despre emoții și deci despre oameni.

Tot în iunie am terminat de citit cartea Clarissei Pinkola Estes (Femei care aleargă cu lupii) – o carte despre simbolistica jungiană a viselor pe care am început-o hăt – hăt prin 2018 (cum ne spun aceste poze frumoase făcute de Smaranda). Nu-i o carte care se citește ușor, ci mai degrabă cu creionul pe hârtie. Dar e o carte interesantă (cu povești despre arhetipurile feminine și înțelesurile lor) și cu siguranță utilă în munca mea.

Nu știu dacă vă arăt poza cu Roth (Povestea lui Orișicine) ca să mă laud cu bujorii și cu lumânarea-în-căniță-de-porțelan (de la Flairscent) sau pentru cartea în sine (am avut-o la celălalt club de carte). Dar e o poveste care te pune un pic pe gânduri, o meditație pe tema bătrâneții, pierderii vitalității, alegerilor mai bune sau mai proaste, relaților.

Tribul și My Sh*t therapist sunt ambele #mentalhealth stories. Tribul e luată pentru că am găsit-o ca referință în cartea lui Hari (Lost connections), iar cartea lui Michelle Thomas a apărut printre noutățile de la Bookfest (tradusă la Polirom). Amândouă sunt touching – deși în feluri diferite. Tribul – subliniind importanța sentimentului de apartenență, iar cartea lui Michelle Thomas povestind cu umor cum este să trăiești cu dificultăți de sănătate mintală.

Despre Milkman am povestit (și citit) atâtea, că am senzația că știți cu toții despre ea. Dacă nu știți, ar trebui să join grupul Clubul cititorilor de cursă lungă – i-a făcut acolo Laura cea mai frumoasă descriere ever. De altfel, nu prea știu cum s-o descriu. O carte despre provocările de a fi femeie în Belfastul anilor ’70, într-o societate opresivă, să zicem. Dar farmecul ei (și dificultatea totodată) stă în felul în care este scrisă – care te scoate din minți, te amuză și te delectează în același timp.

 

S-a făcut târziu și am deja trei zile de când scriu la povestea asta, așa că în semn de protest mă voi duce la culcare. Cum vedeți, am uitat cum se citesc zece cărți pe lună (sau orice cifră rotundă for that matter). Dar cel puțin afară e un pic răcoare, încă există pe lume pepene rece și îmbrățișări calde, copaci cu trunchiurile în apă și picturi pe numere care te fac să te simți un pic artist – și cât există, poate nu e totul pierdut.

 

Mai jos, lista cu toate opt:

48. Ce simți în jurul gâtului, de Chimamanda Ngozi Adichie.

49. Tribul. Despre întoarcerea acasă și apartenență, de Sebastian Junger.

50. Alegerea, de Edith Eva Eger.

51. Psihologul meu de c*cat și alte povești despre sănătatea mintală, de Michelle Thomas.

52. Milkman, de Anna Burns.

53. Uimitoarea culoare de după, de Emily X. P. Pan.

54. Femei care aleargă cu lupii, de Clarissa Pinkola Estes.

55. Povestea lui Orișicine, de Philip Roth.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “The (ironic) beach reading list”

 1. Dana says:

  Super lista, multumesc mult pentru recomandari!

 2. irina says:

  cu plăcere!

Leave a Reply

CommentLuv badge