You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti > Luna Bookfest: May reads

Luna Bookfest: May reads

În luna mai ar fi fost Bookfest, if not for the madness. Așa, au fost reduceri pe site-urile editurilor și pe site-urile unde se găsesc cărți de la mai multe edituri. (Bine, vă arăt și poze cu “prada”, când termină de ajuns).

Meanwhile, cele zece cărți pe care le-am citit în mai. Nu aș scoate de pe listă niciuna. Bine, poate Rejection proof, mergea și fără.

În rest, o mulțime de cărți minunate.

Halucinanta Apă dulce – despre Disociative Identity Disorder (sau vechi spirite africane, depinde care e cheia în care preferați să o citiți):

Minunata Home fire, Antigona repovestită. O poveste despre când căminul tău este în alt loc decât unde trăiește poporul din care faci parte; când “păcatele” părinților se răsfrâng asupra copiilor; despre limita până la care ai merge ca să salvezi pe cineva drag.

Înțeleptele Memorii ale lui Hadrian – despre filosofie, tactică militară, un pic de politică, despre importanța cititului și un pic despre dragoste.

Magica Străveacul și alte vremi – cartea despre satul care stă în centul universului. Despre oamenii lui, familii întregi urmărite vreme de 2-3 generații, despre animalele lui, ciupercile care cresc în pădure, despre fantomele lui și războaiele lui. Despre râșnița de cafea și despre Dumnezeu.

Și dinaintea erei noastre Walden, cartea care m-a forțat să încetinesc ritmul, care mi-a făcut un dor nebun de păduri și de lacuri, care mi-a adus aminte că nu poți observa cu adevărat aproape nimic dacă alergi.

În afară de ele – excelenta carte despre Traumă și memorie a lui Levine și Lost connection – numai bună de pus pe gânduri a lui Hari. Ultima – despre epidemia de deconectare și singurătate și despre cum uneori depresia este răspunsul rațional la condițiile de viață ale unei persoane. Și despre cum nu poți spune că faci intervenție în depresie fără intervenția legată de condițiile de viață. Ceea ce îmi amintește de acest articol foarte bun al lui Bessel van der Kolk: The politics of mental health.

(pauză de respirație)

Cam așa. În rest – am avut în mai atâția bujori și atâtea narcise că mi-am umplut de ele inima. Mi-e dor să călătoresc cum nici nu pot explica. Dar am descoperit că mersul la pas pe lângă lacul din apropiere, doar cu copiii și câinele, can sometimes do the trick.

Mai jos, lista cu toate zece.

38. Rejection proof. Cum să-ți depășești teama de respingere și să devii invincibil, de Jia Jiang.

39. Traumă și memorie. Saga creierului și a corpului în căutarea trecutului încă viu, de Peter A. Levine.

40. Apă dulce, de Emezi Akwaeke.

41. Home fire, de Kamila Shamsie.

42. Memoriile lui Hadrian, de Marguerite Yourcenar.

43. Latri degeaba la lună. Uimitoarea știință care dovedește că (aproape) tot ce știai despre succes e greșit, de Erik Barker.

44. Pur și simplu perfect. Scurtă istorie despre aproape tot, de Jostein Gaarder.

45. Străveacul și alte vremi, de Olga Tokarczuk.

46. Walden sau viața în pădure, de Henry David Thoreau (reeditată la Editura Art în perioada Bookfest).

47. Lost connections. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, de Johann Hari.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge