You are here: Home > Carti, recomandari > Recomandări de pandemie ( #staiacasășicitește)

Recomandări de pandemie ( #staiacasășicitește)

Zilele astea muncesc parcă mai intens decât într-o perioadă normală (online, da). Iar asta este, în același timp, o binecuvântare și o provocare.

Cu toate astea, am de vreo două săptămâni în minte ideea să mă uit printre cărțile pe care le-am citit în ultimii ani și să vă dau niște idei de lecturi care cred că într-un fel sau altul ar putea să ajute la ceas de pandemie. Când, pe de o parte, avem mai mult timp pentru citit, iar pe de altă parte avem poate un dor nebun de a evada din case – măcar cu mintea (vorbesc de mine personal).

Sursa foto.

Pentru început, cinci recomandări care au legătură cu spațiul (mic, înghesuit, sufocant); cu ideea de înăuntru și afară – un “afară” care ar putea să nu mai arate cum ne-am obișnuit; dar și cu o perspectivă mai mare asupra rasei umane.

Camera, de Emma Donoghue. Dacă vă simțiți captivi în casele voastre, poate vă ajută o carte despre doi oameni care au la dispoziție o singură cameră. Este, de fapt, o poveste emoționantă despre cum o mamă poate inventa de la zero o lume pentru copilul ei. În 2015 s-a făcut și un film după ea, cu Brie Larson și Jacob Tremblay.

Silozul, de Hugh Howey. Este povestea distopică a unui afară care a devenit toxic pentru omenire. Care omenire supraviețuiește într-un siloz de 40 de etaje săpat sub pământ. Despre cartea asta – o recenzie bună găsiți aici.

Fata cu toate darurile, de M. R. Carey. O distopie cu zombi (deci cumva tot despre un “afară” periculos pentru oameni). Dar și despre cum poate să arate adaptarea la pericolul cu care se confruntă omenirea (hint: nu cum am vrea noi). O recenzie bună găsiți aici.

Oryx și Crake – primul volum al trilogiei MaddAddam, de Margaret Atwood. O incursiune într-un viitor postapocaliptic în care rasa umană a dispărut aproape în întregime și în care nimic nu mai stă în calea ingineriei genetice. Dar și despre cum lumea se poate schimba incredibil de repede, deși fiecare pas pare aproape nesemnificativ – iar când te uiți în urmă nu mai recunoști aproape nimic. O recenzie detul de fair găsiți aici.

Umanii, de Matt Haig. Bine, asta e o carte cu care v-am bătut la cap la vremea la care am citit-o (adică în 2016, u-haa, așa se explică probabil faptul că e stoc epuizat peste tot). Dacă voi ați fi niște extratereștri superdeștepți, Umanii este cartea pe care ați scrie-o ființelor inteligente de pe planeta Pământ, ca să le amintiți despre lucrurile care contează. Cum ar fi că, așa cum zice Sagan, citat de Haig: “Pentru creaturi micuțe, așa cum suntem noi, vastitatea devine suportabilă doar prin iubire.” În fine, o recomand pentru felul în care te poate ajuta să faci “zoom out” și să vezi lucrurile cumva în perspectivă.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge