You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > Summer reads, the final.

Summer reads, the final.

I mean – care summer, right? Fiindcă, here I go again, precisă ca un ceas elvețian, cu darea de seamă lunară despre cărți 14 zile după ce s-a închiat luna (și vara, că tot ziceam).

Doar că de data asta trageți aer în piept, am 20 de cărți în tolba lunii august (cu drumul, vacanța la mare and all).

Să începem așadar dintr-un colțișor: Băiatul care voia să-și construiască lumea. Cred că – în ordine – aceasta ar fi prima carte care mi-a plăcut foarte mult – din listă. Keith Stuart – scriitor și jurnalist care scrie despre jocurile video – are el însuși un fiu cu autism. Poate de aceea povestea din A boy made of blocks este atât de sensibilă – totuși nu smiorcăită, bine dozată și credibilă. Un bărbat care are un fiu cu autism devine copleșit de responsabilitățile pe care le presupune creșterea lui, așa că pleacă de acasă. Cartea este povestea reapropierii lui (cu ajutorul Minecraft – iată trei cuvinte pe care nu credeam că le voi scrie) de fiul pe care îl descoperă a fi înduioșător de creativ, atent, inventiv și curajos.

Am luat 21 de lecții pentru secolul 21 a lui Harari – în bagajul pentru plajă – în mod ironic, așa cum am făcut anul trecut cu Homo Deus (pentru că este orice, numai nu beach read). Dar tot ca în cazul lui Homo Deus vara trecută – am reușit să o termin la mare. Dintre cele 3 cărți ale lui mi-a plăcut cea mai puțin și mi s-a părut un pic forțată – ca și cum era musai să scrie și despre prezent o carte. Cu toate astea mă bucur că am citit-o și am găsit în ea câteva idei care să mă pună pe gânduri. (Da, o să mă mai laud o dată cu poza de pe contul de Insta al World Economic Forum Bookclub – care mi-a preluat poza în săptămâna respectivă).

Despre Medicina lentă nu știam mai nimic când am luat-o. Îmi plăcuse This is going to hurt a lui Adam Key din aceeași colecție și cred că inconștient mă așteptam la același gen de experiență. Dar nu e. Cartea lui Adam Key este ironică, a Victoriei Sweet este caldă și emoționantă. Una dintre cele mai frumoase cărți citite vara asta, aș zice. Despre cum medicina riscă să devină mai mult o industrie de furnizare de servicii medicale și mai puțin o știință (și artă) a vindecării și despre cum poate fi totuși oprin procesul ăsta.

Ca să revenim la beletristică (mă tem că altfel o să dați cu roșii după mine), haideți să vă zic despre Pachinko. Este o poveste de familie. Dar și o poveste despre istorie. O poveste despre imigranți și despre război, despre datoriile față de familie și despre diferite filosofii de viață. Despre importanța educației și despre dragoste. Despre Coreea și Japonia și despre ce înseamnă o muncă onorabilă. Înțelegeți voi, citiți-o!

Și – în final – aș mai pune pe listă Xanax, a lui Liviu Iancu – o surpriză fresh, funny, directă – despre viața în presă, despre România și despre alte câteva lucruri cât se poate de omenești.

Mai am pe listă câteva cărți de psihologie foarte bune: Stilurile de atașament a lui Levine, Parenting a lui Gottman, Împreună la bine și la greu a lui Harville Hendrix cu Helen Hunt și chiar Revolta corpului a lui Alice Miller. O carte de vacanță spumoasă ca o șampanie – cam SINGURA carte de vacanță din lista asta: Orașul fetelor a lui Elizabeth Gilbert. Și încă două cărți care mi-au plăcut (deși știu că nu e musai o impresie populară): Păcăleală a lui Starnone și O căsnicie americană a lui Jones.

Ce mai trebuie să știți este că începând de luna asta am o casă virtuală nouă: site-ul Becoming Center – terenul meu de “joacă” profesional, unde o să povestesc ce mai fac în zona de terapie, training și dezvoltare personală; că am intrat oficial în anotimpul meu preferat, ceea ce face să am disponibilă o lingură în plus de fairy dust pe care o suflu înspre voi as.we.speak. Puff!

Mai jos, lista cu toate 20:

86. Revolta corpului. Forța vindecătoare a propriului adevăr, de Alice Miller.

87. Păcăleala, de Domenico Starnone.

88. Băiatul care voia să-și construiască lumea, de Keith Stuart.

89. Între ei. Amintiri despre părinții mei, de Richard Ford. (#FILIT2019)

90. Coșarul. Povestea unei fete și a monstrului ei, de Jonathan Auxier.

91. Împreună la bine și la greu. Zece adevăruri salvatoare pentru relația de cuplu, de Harville Hendrix, Helen LaKelly Hunt.

92. Miniobiceiuri. Obiceiuri mai mici, rezultate mai mari, de Stephen Guise.

93. Orașul fetelor, de Elizabeth Gilbert.

94. Gânduri de pe o planetă nervoasă, de Matt Haig.

95. 21 de lecții pentru secolul 21, de Youbal Noah Harari.

96. O căsnicie americană, deTayari Jones.

97. Vieți foarte reușite, de J. K. Rowling.

98. Medicina lentă, de Victoria Sweet.

99. Averea bunei educații, de Teodor Baconschi.

100. Rugă pentru pacea lumii, de Jane Goodall.

101. ParentingCum să creștem copii inteligenți amoțional, de John Gottman.

102. Pachinko, de Min Jin Lee.

103. Ceea ce datorăm, de Golnaz Hashemzadeh Bonde.

104. Stilurile de atașament, de Amir Levine și Rachel S. F. Heller.

105. Xanax, de Liviu Iancu.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge