You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti > Summer reads – take 1

Summer reads – take 1

Suntem oficial la jumătatea verii, așa că ce moment mai bun să vă povestesc ce am citit în iunie. Mai ales că – să vedeți minune – am citit ceva mai mult decât în mai. Și decât în aprilie. Și decât… well, you get the picture.

Also, I have this thing now – posibil să mai fi povestit. This thing prin care încerc să pun un pic de structură în felul haotic în care îmi aleg lecturile. La început de lună îmi fac o listă cu ce îmi propun să citesc în luna respectivă. Includ în ea ficțiune și nonficțiune, terapie și dezvoltare personală (de obicei și science), cel puțin un YA, cel puțin o carte deja începută și ceva ce mi-am pus în minte să citesc de mult.

EVIDENT că – being myself and all, ajung să citesc cărți not on this list: noutăți a căror apariție nu am anticipat-o sau recomandări pe care nu am cum să le ignor (cum a fost cu Less și Mădălina, dar o iau înaintea poveștii). În ciuda acestui fapt, totuși, lista asta îmi e ca un fel de hartă pe care o folosesc ca să mă orientez printre – well – munții de cărți pe care îi am în casă, pe aproape fiecare suprafață liberă.

Bonus, ajung să citesc parcă mai puține cărți proaste. Să luăm, de exemplu, lista de iunie. Nu cred că este ceva ce v-aș recomanda să ocoliți cu tot dinadinsul. Și sunt câteva care sunt chiar minunate.

Să luăm, de exemplu, a treia și ultima parte din trilogia nordului a lui Stefansson: Inima omului. Am cumpărat-o în seara în care el a fost invitat la FILIT (singura seară în care am ajuns la FILIT anul trecut). Am început-o când eram în Suedia (cât de departe în nord am reușit să ajung). Dar nu m-am îndurat să o termin. Decât în iunie. Inima omului încheie frumos poveștile împletite în Tristețea îngerilor și Între cer și pământ. Băiatul – eroul fără nume al acestor povești are parte în sfârșit de puțină vară și poate (spoiler alert) și de puțină dragoste. Dar poezia – poezia nu este în întâmplări, ci în limbaj. Loved it.

Call me by your name este una dintre acele noutăți despre care vă spuneam că n-am plănuit să intre în listă. Sensibilă și tandră, este o poveste de dragoste între un tânăr gifted (cântă la pian, traduce, citește, etc.) și studentul – ucenic al tatălui său, profesor universitar. Este și film.

Când te-am găsit este tot o poveste de dragoste: o poveste despre ce poate face dragostea oferită din plin, chiar și mai târziu decât ar fi fost ideal, chiar și de către altcineva decât ar fi fost responsabil de asta. O poveste despre un copil găsit în pădure și bărbatul care l-a găsit și care devine părintele pe care copilul l-ar fi meritat, dar nu l-a avut.

Prima întâlnire cu ideea de comunicare nonviolentă am avut-o acum mulți ani, la un training al Monicăi Reu. Dar anul ăsta am dat jos de pe raft cartea lui Marshall Rosenberg (Comunicarea nonviolentă – un limbaj al vieții) și am șters-o de praf (un fel de a spune, exemplarul vechi nu a supraviețuit mutării bibliotecii, așa că am luat altul) – pentru că am inclus idei din ea în Support for teachers – programul pentru profesori de care sunt responsabilă în proiectul Victoria se educă al Asociației Orientat. Excelentă resursă, I must say.

Trebuie, trebuie, TREBUIE să mă opresc aici. Dar vreau să știți că și Machines like me a lui McEwan este interesantă, cel puțin pentru problemele de etică pe care le ridică la fileu odată cu the rise of the IA. Probleme de etică cu care pun pariu că ne vom confrunta mai curând decât ne imaginăm. Că Mindshift a Barbarei Oakley este practic o pledoarie pentru învățare de care avem atât de multă nevoie, zilele astea mai mult decât oricând. Că Trecutul e tot ce mi-ai lăsat este o YA surprinzător de bine scrisă, iar Fericire a Aminattei Forna este o poveste tihnită (și improbabilă) de dragoste și de prețuire pentru lumea vie. Iar Pelerinul vrăjit a lui Nikolai Leskov este o poveste de vacanță care nu vă va întoarce lumea cu susul în jos, nu vă va sfâșia măruntaiele, nu vă va împrăștia inima în cele patru zări. Dar va fi ca și cum stați lângă foc, cu pătura în jurul umerilor și ascultați o istorie de viață despre care știți că e trei sferturi inventată, însă e plăcută și încet deveniți, cel puțin cât timp durează, parte din ea.

Ceea ce este – practic – cam tot ce ați putea cere oricărei povești.

Mai jos, lista cu toate cincisprezece:

61. Comunicarea nonviolentă, un limbaj al vieții, de Marshall Rosenberg.

62. Când te-am găsit, de Catherine Ryan Hyde.

63. Machines like me, de Ian McEwan.

64. Puterea de a te face ascultată. Arta Discursului genial, de Viv Groskop.

65. Când ți se pune pata, de Wendelin van Draanen.

66. Mindshift. Învață să înveți altfel, de Barbara Oakley.

67. Prinde-i înainte de a cădea. Noi abordări în tratamentul prăbușirii psihice, de Christopher Bollas.

68. Fericire, de Aminatta Forna.

69. Trecutul e tot ce mi-ai lăsat, de Adam Silvera.

70. Război cu bunicul, de Robert Kimmel Smith.

71. Call me by your name, de Andre Aciman.

72. Inima omului, de Jon Kalman Stefansson.

73. Mira și dragonul alb, de Margit Ruile.

74. Oameni buni, de Anthony Tijan.

75. Pelerinul vrăjit, de Nikolai Leskov.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Summer reads – take 1”

 1. Laura says:

  Multumesc mult pentru recomandari 😉
  Ultimul blog post de la Laura ..Inhalo-Sedarea:

 2. irina says:

  Cu drag 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge