You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Atitudini, Carti, despre VIATA, Educatie, Psihologie, recomandari, Training > March reads

March reads

M-am întâlnit zilele trecute cu o cunoștință veche, care la un moment dat s-a aplecat încet spre mine și m-a întrebat ușor conspirativ: “Auzi? Dar parcă tu pe vremuri nu citeai ÎN HALUL ăsta, nu?”. “Nu”, zic. “Aha”, zice. “Și? Ce s-a întâmplat??”…

Nu mai țin minte ce i-am răspuns. Dar mă gândesc încă la întrebarea lui. Mă gândesc mai ales acum când trăiesc un ușor sentiment de panică fiindcă nu pot lua cu mine în vacanță decât câteva cărți și pe celelalte trebuie să le las acasă.

Poate e o idee să procedăm și cu oamenii la fel, să mai luăm din ei cu noi în vacanță, să alegem cu grijă pe care, să trăim până la capăt panica de a nu-i putea lua pe toți, să ne amintim ce mult îi iubim, cât înseamnă pentru noi, să nu-i (mai) luăm de buni.

În fine. Ocolesc oarecum subiectul, fiindcă nu prea știu cum să-l abordez. Am citit în martie 15 cărți. Bune. Câteva foarte foarte bune. Și mă tot întreb despre care să vă spun.

Voi începe totuși cu Shafak. Cele 40 de legi ale iubirii. Am aproape un an de când am citit Fiicele Evei (care mi-a plăcut mult), dar cumva nu m-am grăbit să mai încep una. Am dat jos de pe raft legile iubirii dintr-o întâmplare, dar m-a prins imediat. Sunt două povești într-o poveste; două povești care se oglindesc una pe alta. Este o poveste din trecut – a unei prietenii cât se poate de neobișnuite, criticate și neînțelese (între poetul Rumi și mentorul său sufit Shams din Tabriz). Și mai este povestea din prezent a unei iubiri neobișnuite (între o proaspătă angajată a unei edituri – Ella Rubenstein și autorul cărții pe care o recenzează – Aziz Zahara).

Piua. Facem pauză un pic ca să medităm puțin la literatură și la genul de povești care ne plac. Pentru că am cumva sentimentul că gusturile mele s-au schimbat mult de-a lungul timpului. Am plecat de la Young Adult și de la cărțile light & easy, cu viraj ocazional prin SF. Unde am ajuns este altă poveste. Am ajuns undeva unde pot să gust multe genuri. Unde rezonează cu mine și povești care nu ar avea cum să rezoneze cu mine, fiindcă îmi sunt străine toate: și firul narativ și personajele, și peisajul, obiceiurile, valorile, stilul. Îi datorez asta lui Adrian care mi-a dat să citesc primele cărți “ciudate”, out of my confort zone, altfel. Îi datorez asta Andreei. Ocazional Mădălinei. Datorez asta apoi fiecărei povești altfel care mi-a ieșit în cale.

Așa.

Musai trebuie să vă mai zic despre Educated. Povestea fetiței crescută într-o familie de mormoni, al șaptelea copil al familiei, cu un tată cu idei radicale (și probabil probleme de sănătate mintală). Fetiță care la 17 ani pune pentru prima dată piciorul într-o sală de clasă (paradoxal – pentru că-i plăcea foarte mult să cânte și spera ca educația s-o ajute să devină mai bună la asta) și care reușește apoi să-și croiască drumul spre tot mai multă educație și spre o viziune tot mai complexă și mai nuanțată asupra lumii și asupra propriei persoane. Este o carte grea. Oribilă și minunată și grea. În fine. Nu cartea în sine. Povestea de viață. Nu m-am putut opri să-mi imaginez că o aud în cabinet. Dar citiți-o. It will give you hope. And anger. And again hope.

V-aș mai spune despre Dialoguri secrete a Ioanei Pîrvulescu, cadoul meu de la Ionela. O carte frumoasă ca o zi de duminică. Bună de citit în săptămâna mare. Despre Soția lui Meg Wolitzer – care deși previzibilă, este interesantă și un pic revoltătoare. Despre Idele lui martie – prima mea întâlnire cu Thornton Wilder pe care i-o datorez lui Sim (da, știu, tre’ să dau jos de pe raft Ziua a opta 🙂 . I will. )

Am și de psihologie câteva cărți foarte bune în lista de martie: Regândirea infidelității, de Esther Perel, cartea despre moduri a Gittei Jacobs (Cum să învingi tiparele negative de gândire) și cartea despre traumă a lui Babette Rotschild (Trauma. 8 strategii de vindecare).

În rest, trebuie să mărturisesc (deși nu are musai legătură) că îmi plac la nebunie momentele în care oamenii descoperă lucruri despre ei înșiși – în traininguri și în sesiunile individuale. Îmi place să fiu acolo. Să fiu martoră. Să ajut, dacă pot. Să tac, dacă nu. Să întreb. Să încurajez.

Este ceva care pentru mine înseamnă sens al vieții. Ceea ce, cum v-ați obișnuit deja, vă doresc și vouă!

Mai jos, lista cu toate 15:

26. Stories for boys who dare to be different, de Ben Brooks.

27. Cele patruzeci de legi ale iubirii, de Elif Shafak.

28. Totul despre femei. Ghid pentru bărbați, de John Gottman.

29. Un momet de reculegere, de Siegfried Lenz.

30. Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor, de Ioana Pîrvulescu.

31. Regândirea infidelității, de Esther Perel.

32. Soția, de Meg Wolitzer.

33. Trauma. 8 strategii de vindecare, de Babette Rotschild.

34. Idele lui martie, de Thornton Wilder.

35. Intimitate zbuciumată, de Janet G. Woitiz.

36. Prin fața ochilor, de Laura Kasischke.

37. Variațiuni pe o temă dată, de Ana Blandiana.

38. Cum să învingi tiparele negative de gândire, de Gitta Jacobs, Hannie van Genderen, Laura Seebauer.

39. Cărarea cuiburilor de păianjen, de Italo Calvino.

40. Educated, de Tara Westover.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge