You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste, Psihologie, recomandari > February reads

February reads

 

Am fost în februarie într-una dintre cele mai frumoase librării în care am pășit vreodată – Cair Paravel din Oradea (ne-a dus cumnată-miu) și mi-e ciudă de mor că pozele nu reușesc să spună întreaga poveste. Imaginați-vă un loc de poveste – cu tot cu un mic spațiu de joacă și cu tot cu o ceainărie /cafenea, de unde îmi venea să iau acasă la propriu fiecare carte pe care puneam mâna, în ciuda faptului că pe majoritatea le știu, iar pe unele chiar le avem deja. Nu știu să spun exact ce: lumina, display-ul. Dar parcă oamenii aceia au ales fiecare carte cu grijă și au expus-o acolo ca pe o comoară (așa cum și este). Vă povestesc în ideea în care, dacă ajungeți pe acolo – n-o ratați!

Aaanyway.

Ce-am citit în februarie.

Zece cărți amestecate tare de tot. Două de psiho, două memoir – ba chiar trei, două de realism magic, și trei fiction / family / humor (ish).

De psihologie am citit una dintre cărțile lui Franz Ruppert despre traumă (“Corpul meu, trauma mea, eul meu”)  și cartea lui Harville Hendrix despre relații (“Primește iubirea pe care o dorești”), amândouă de ajutor pentru munca mea în cabinet.

La capitolul memoir – cartea lunii februarie este, desigur, Becoming a lui Michelle Obama. Nu este o bijuterie literară. Dar a fost, pentru mine, un pic addictive, așa. Parcă nici pageturner n-aș numi-o. Dar mi-a fost drag să o citesc, să descopăr povestea lui Michelle și a familiei sale, din copilăria ei – până aproape în prezent. Tot aici: cartea despre arici (25 de grame de fericire) – pe care, deși nu mi-a stârnit o mare pasiune, am citit-o cu o ciudată curiozitate și… liniște, cred. Includ aici și O iubire imposibilă a lui Christine Angot, deși ea apare ca ficțiune cu accente autobiografice – o carte de care m-aș fi putut lipsi, ca să zic așa.

Interesante ambele cărți cu accente de realism magic: Noaptea dintre lumi a Irinei Georgescu Groza și Portocalele verzi a lui Vitali Cipileagă. Prima – mai dark, așa – povestea întrepătrunderii a două lumi – prin intermediul unei adolescente ciudate cu părul alb, iar cealaltă – povestea conexiunii vindecătoare, dar și copleșitoare – cu natura. Dar cred că mi-am luat porția de realism magic pentru o perioadă…

Pic de somn, așa că o să merg la culcare. Vă mai zic doar că – până la urmă, dacă ai destul de multă răbdare, vine și primăvara. Aduce cu ea ghioceii care cresc puzderie în poieni secrete, freziile albe și lalelele de toate culorile pe care nu ai cum – dar nu ai cum să nu le iubești!

Mai jos, lista cu tot ce am citit în februarie.

16. Al zecelea cerc, de Jodi Picoult.

17. Corpul meu, trauma mea, eul meu, de Franz Ruppert.

18. O iubire imposibilă, de Christine Angot.

19. Becoming Michelle Obama, de… Michelle Obama.

20. 25 de grame de fericire: cum îți poate schimba un pui de arici viața, de Massimo Vachetta.

21. The Adults, de Caroline Hulse.

22. Nimicul, de Hanif Kureishi.

23. Noaptea dintre lumi, de Irina Georgescu Groza.

24. Portocalele verzi, de Vitali Cipileagă.

25. Getting the love you want, de Harville Hendrix.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge