You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, recomandari > January reads

January reads

Luna ianuarie a fost pentru mine un adevarat festin literar, ah de cand astept sa va povestesc ce-am mai citit frumos!

Bine, am si inceput vreo suta de carti care sunt in curs de citire, cele mai multe dintre ele terapie / psiho / science. Daaar. Azi despre cele pe care le-am (si) terminat. Cincisprezece la numar.

But first, o poza de la Ziua Internationala a Cititului Impreuna. Asta nu e din ianuarie, e de la (foarte) inceputul lui februarie, da’ vreau sa va arat, ca sa nu uit:

Asaaaa. La capitolul nonfiction, am trei carti citite in ianuarie: Cum am ajuns aici. Sase inovatii care au facut lumea moderna a lui Steven Johnson, o carte despre povesti si intelepciunea lor –  a lui Nardone (Calarind propriul tigru) si cartea despre Eminescu de la Editura Muzeelor Literare.

Va povestesc doua vorbe despre Steven Johnson. Incepeam anul trecut tot cu o carte de-a lui: Wonderland – care mi-a placut mult-de-tot. Atunci am cumparat-o pe asta, dar am tot ocolit-o, cine stie de ce. Am luat-o cu mine in bagajul de revelion si am inceput s-o citesc in prima zi din an. In Cum am ajuns aici, Johnson merge pe firul a sase aspecte importante pentru viata moderna: frigul, ceasurile, lentilele, purificarea apei, sunetul inregistrat si lumina artificiala si urmareste efectul in lant al acestora asupra altor parti ale vietii oamenilor si – intr-un final – asupra progresului, in general. Mi-a placut foarte mult si m-am bucurat sa gasesc versiunea pentru tineri a acestei carti pe lista planurilor Publica pentru 2019.

Dintre cartile de fictiune, am in acest set: doua carti de cinci stele (Camera lui Giovanni si Zuleiha deschide ochii), doua carti cu “fericirea” in titlu (dar care numai despre fericire nu sunt…): Tentatia de a fi fericit si Secretul fericirii si inca cinci carti bune, pe care le recomand cu drag (Before we were yours, Every note played, Noduri, Sala de bal si Dincolo de iarna).

Camera lui Giovanni este una dintre acele carti scrise cu o sensibilitate care te face sa-ti simti parti de suflet pe care nu stiai ca le ai. De asta are de la mine cinci stele. Povestea nu e nici mai originala nici mai trista decat altele: este o poveste de dragoste care se sfarseste (spoiler alert) prost si pe care cel care pleaca o regreta, dar pe care nu ar fi avut curajul sa ramana si sa si-o asume. Ma gandesc acum ca merge bine cu Candlelight a lui Savoretti. Si ca eroul principal isi are locul in al zecelea cerc din infern: locul celor care se mint pe ei insisi.

Zuleiha deschide ochii este o carte highly praised (intr-o vreme, la finalul anului trecut nu puteam intoarce ochii nicaieri fara sa dau peste cineva care o citea sau o citise). Am luat-o si eu, nu m-am putut abtine, dar m-am indoit multa vreme ca o sa-mi placa. Well, I was wrong. Mi-a placut foarte mult! Mi-a si venit s-o bat pe Zuleiha, de multe ori, in special pe la inceput. Dar apoi am dezvoltat pentru ea o simpatie si o caldura pe care nu le credeam posibile. O poveste de exil, asemanatoare cu multe altele pe care le-am citit (Printre tonuri cenusii, de exemplu). Dar intretesuta frumos, cu oameni despre vietile carora vrei sa afli mai multe.

Va mai zic una si gata: Sala de bal a Annei Hope. S-a spus despre ea e varianta britanica de la Zbor deasupra unui cuib de cuci. S-au mai spus si alte lucruri frumoase. Dar vreau sa va spun si eu: pentru mine a fost un fel de hidden gem, asa. Nu ma asteptam sa gasesc o astfel de poveste; nu ma asteptam la atat duiosie; ce am gasit nu ma asteptam sa-mi placa asa mult.

Ma opresc aici, ca e tarziu si maine tre’ sa ajung la aquapark de dimineata – some days are hard like that. Mai zic doar ca, neavand ce face, i-am intrebat pe baieti daca nu vor si ei reading challenge anul asta. Si ei au zis da. Si Bogdan a citit jumatate din challenge deja, iar Codrin a descoperit ca isi poate lua cartile la scoala sa mai citeasca si acolo. Probabil se vede cum incerc sa par suparata, dar sunt, de fapt mandra de ei dincolo de cuvinte!

Bine, copii. Fiti cuminti, cumparati-va carti si plecati in calatorii cat de des se poate – asta e urarea mea de ianuarie pentru voi.

Mai jos, lista cu toate cincisprezece.

 1. Tentatia de a fi fericit, de Lorenzo Marone.
 2. Cum am ajuns aici. Sase inovatii care au facut lumea moderna, de Steven Johnson.
 3. Before we were yours, de Lisa Wingate.
 4. Baiatul salbatic, de Paolo Cognetti.
 5. Amintiri din rai: 55 de poezii inedite, de Emil Brumaru.
 6. O zi de decembrie, de Josie Silver.
 7. Povestea lui Mihai Eminescu, de Florina Ilis.
 8. Secretul fericirii, de Alexandru Popa.
 9. Camera lui Giovanni, de James Baldwin.
 10. Zuleiha deschide ochii, de Yakhina Guzel.
 11. Calarind propriul tigru, de Giorgio Nardone.
 12. Noduri, de Domenico Starnone.
 13. Every note played, a Lisei Genova.
 14. Sala de bal, a Annei Hope.
 15. Dincolo de iarna, a lui Isabel Allende.
Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “January reads”

 1. carmen says:

  Mi-ai adus aminte de Petunia (foto 1), gasca cu probleme existentiale; cred ca i-o voi reciti copilului acum cand e mai mare 🙂

 2. irina says:

  I Love, LOVE Petunia 🙂 .

Leave a Reply

CommentLuv badge