You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > Prințesa se salvează singură în povestea asta

Prințesa se salvează singură în povestea asta

Mă uit peste cărțile citite în perioada asta și nu văd aproape niciuna pe care s-o fi citit acasă. Am avut o toamnă cu furnici pe toată talpa, așa că majoritatea sunt cărate prin aeroporturi și avioane (unele de mai multe ori), împachetate și despachetate, înghesuite în buzunarele exterioare ale trolerului, etc.

De asemenea, majoritatea nu m-au dat pe spate, nici nu mi-au schimbat viața în niciun fel.

Deși, de pildă Iubire cu i mic a lui Miralles ar putea fi – să zicem – o carte potrivită pentru teancul de sărbători: călduță, drăguță, cu câteva sincronicități, cu o pisică, o prietenie improbabilă și o dragoste din copilărie.

Arta de a călători a lui de Botton este ceva ce v-aș recomanda înainte de a pleca într-o călătorie (sau chiar în timpul, why not?). E scrisă prietenos, ușor filosofic, ușor ironic, în stilul obișnuit (dacă ați mai citit ceva de el).

Corpuri a lui Susie Orbach mi-a plăcut multișor. Este despre felul în care în prezent am ajuns să ne privim corpurile ca pe ceva ce “facem” mai curând decât ca pe un dat, decât ca pe ceva firesc, decât ca pe ceva ce locuim, să zicem. Despre câtă suferință poate fi asociată cu ele. Despre cum putem face să ne fie mai ușor să trăim în corpurile noastre.

Purgatoriul îngerilor, a doua carte de Cavadia pe care o citesc nu m-a impresionat la fel de mult ca prima (Măștile fricii). Însă m-a sensibilizat foarte mult tema: copiii dispăruți, plecați de acasă “de bunăvoie” sau răpiți. Hint: nu o citiți totuși dacă sunteți anxioși, s-ar putea să nu mai dormiți bine o vreme…

O carte care face bine la moral (ca să vă “dregeți” după Cavadia) este Curajul în sălbăticie a lui Brene Brown. Pe care am citit-o în… v-ați prins, fix opusul sălbăticiei. Pe malul Tamisei, așteptând băieții să iasă de la Muzeul torturii. Mă rog, fiecare cu doza lui de curaj. În carte, Brene vorbește despre curajul de fi tu însuți, diferit, de a-ți respecta adevărul interior și a nu mai renunța la autenticitate de dragul acceptării, cum ar zice Gabor Mate.

Însă cartea care mi-a plăcut cel mai mult din acest zece a fost – în mod neașteptat – Apele Nordului a lui Ian McGuire. Zic neașteptat fiindcă am citit despre ea că este dură și aspră și, în fine, am luat-o cu mine la Malmo just for the irony – știam că Apele Nordului din carte nu sunt Marea Baltică și Marea Nordului în apropierea cărora eram (un pic din Marea Baltică scăldată în soare am văzut zi de zi de la balcon), dar oricum, eram lângă “ape” și eram “în nord”, so.

Also, am început-o fiindcă am încercat să nu citesc prea mult din Stefansson, să-mi mai rămână și pentru Crăciun. Dar iată că începând-o aproape n-am mai putut-o lăsa din mână; este de toate, și dură și aspră și – watch your language, mister! – și tristă și un pic enervantă. Și foarte bună. Un echipaj pestriț pleacă pe o balenieră în apele nordului la… pescuit de balene, să zicem, dar sigur că v-ați prins deja dacă ați citit coperta patru că nimic nu-i ce pare să fie, nici măcar misiunea echipajelor de pe baleniere. So, yeah. Citiți-o. (Not for the faint of heart, tho’).

Și mai avem apoi cartea de poezii a Amandei Lovelace cu care am început. În stilul lui Rupi Kaur, dar nu la fel de bună. Face bine la moral totuși.

Cam atât azi.

Fiică-mea și-a făcut un brad din cărți peste care Gabi a pus niște steluțe luminoaste frumoase. Și cred că o să fac și eu unul anul ăsta. Aveți grijă de inimile voastre și inventați-vă tradiții de familie de sărbători: o să le lumineze într-o culoare caldă, așa cum meritați.

Mai jos, lista cu toate zece.

151. 26 kisses și un happy-end, de Anna Michels.

152. Lămâi, cărți și prieteni, de Jo Cotterill.

153. Heather, cu totul, de Matthew Weiner.

154. Purgatoriul îngerilor, de Camelia Cavadia.

155. Iubire cu i mic, de Francisc Miralles.

156. Curajul în sălbăticie, de Brene Brown.

157. Arta de a călători, de Alain de Botton.

158. Corpuri – regândirea legăturii dintre minte și corp, de Susie Orbach.

159. Apele nordului de Ian McGuire.

160. Prințesa se salvează singură în povestea asta, de Amanda Lovelace.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge