You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, recomandari > #Best of 2018 – nonfiction. Partea I: science.

#Best of 2018 – nonfiction. Partea I: science.

Am avut astă-seară o discuție de aproape o oră cu Fiul cel Mare despre cărți. Nici nu mai știu de la ce ne-am pornit, e posibil să fi fost de la ceva ce mi-a scăpat mie în discuție – cum că unele cărți sunt ca chips-urile: nu-ți țin de foame, știi că nu-ți fac niciun bine, dar le “consumi” oricum.

La care el – his mother’s son – mă întreabă “dar vrei să zici că fiecare carte trebuie să te învețe ceva??”. Lucru care m-a făcut să mă opresc și să mă gândesc. Și-apoi i-am dat un răspuns lung despre ce mă învață pe mine cărțile.

Anyway.

Apropo de asta, iată best of-ul nonfiction pentru 2018 – categoria science. Muncesc la el de două zile, scot, pun, tai, adaug. Ordonez.

Ca de obicei, tot ce e pe listele astea (de azi și de – să zicem mâine) – merită citit, vă învață ceva, will make you smarter dar at the same time more humble, realizând cât de multe lucruri încă nu știți / nu știm, etc.

Cărțile, așadar:

10. Astrofizica pentru cei grăbiți, de Neil deGrasse Tyson.

09. Sensul existenței umane, de Edward O. Wilson.

08. Arme matematice de distrugere, de Cathy O’Neill.

07. Miliarde și miliarde – ultima carte de Carl Sagan. Chiar ultima-ultima. (Cred că anul viitor recitesc Lumea și demonii ei…).

06. Celelalte minți. Caracatițele și evoluția vieții inteligente, de Peter Godfrey – Smith.

05. Șarmul discret al intestinului, de Julia Enders.

04. Geografia intimă a femeii, de Natalie Angier.

03. Wonderland. Cum a creat jocul lumea modernă, de Steve Johnson.

02. Scânteia creativă, cum au devenit oamenii ființe excepționale datorită imaginației, de Augustus Fuentes.

01. Homo deus o scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari.

Da, știu, nu mai e la modă să-ți placă Harari, dar pe mine cărțile lui mă fac să capăt perspectivă – asupra vieții, locului nostru pe Pământ, asupra istoriei și când le termin rămân cu o poftă vie de a citi mai mult, afla mai mult, descoperi mai mult, ceea ce aș zice că nu-i de colo.

Observ, pe de altă parte, că mi s-a dublat topul de science față de cel de anul trecut – lucru despre care încă nu știu ce să zic. Decât că – având Behave, Povestea originilor și Sean Caroll pe wishlistul de anul viitor, mi-aș dori să-mi păstrez obiceiul…

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge