You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > #Best of 2018: memoir, psihologie și dezvoltare personală

#Best of 2018: memoir, psihologie și dezvoltare personală

Bărbații din grupul nostru pregătesc cina, așa că profit de ocazie (și de faptul ca am prins laptopul liber 😀 ) ca să scriu restul topului de nonficțiune.

Sursa foto.

Să începem cu categoria autobiografii / memorii, în care constat cu surprindere că s-au adunat multișoare. Pe zece dintre ele vi le recomand cu drag.

Să fie, tot în ordine inversă:

10. Let’s pretend this never happened: a mostly true memoir, de Jenny Lawson – funny, dar și sensibilă, o privire asupra vieții cu probleme de anxietate.

09. Reasons to stay alive, de Matt Haig – cartea lui autobiografică. Tot despre lupta cu anxietatea și depresia, dar nu funny ci… onest, vulnerabil și un pic plin de speranță.

08. Intoarcerea, de Hisham Matar – despre relația dintre tați și fii, dar și despre efectele cumplite ale regimurilor opresive.

07. Sapte ani buni, de Edgar Keret. Keret este una dintre surprizele plăcute ale acestui an.

06. Cartea vietilor mele, de Aleksandar Hamon.

05. Calatoria catre sine – probabil ultima carte a lui Irvin Yalom – omul datorită căruia am ajuns să iubesc să citesc despre psihoterapie.

04. Recunostinta, de Oliver Sacks.

03. O sa va cam usture, de Adam Kay.

02. De ce sa fii fericita cand poti sa fii normala, de Jeanette Winterson.

01. Fata de laborator, de Hope Jahren.

Adăugăm la acestea zece: Amintiri si povesti mai deocheate, de Neagu Djuvara, Elon Musk: Tesla, SpaceX si misiunea construirii unui viitor fantastic, de Ashlee Vance, dar si Despre tiranie a lui Snyder sau Cum sa fii fericit in Romania – care nu sunt memoir, dar pe care nu m-am indurat să le las in afara topului.

Sursa foto.

And finally, categoria psihologie / psihoterapie si dezvoltare personală, unde avem:

10. Corpuri – regandirea legăturii dintre minte si corp, de Susie Orbach.

09. Power in helping professions, de Adolf Guggenbuhl-Craig.

08. Dansul furiei, de Hariet Lerner.

07. Curajul de a fi vulnerabil, de Brene Brown.

06. De ce este eficientă psihoterapia – cum ne folosim mintea pentru a ne influența creierul, de Louis Cozolino.

05. Becoming your true self – a handbook for the journey from the trauma to healthy autonomy, de Vivian Broughton.

04. Emotional Schema Therapy, de Robert Leahy.

03. The five invitations: discovering what death can teach us about living fully, de Frank Ostaseski.

02. Factfulness: zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi, de Hans Rosling împreună cu Anna Rosling Ronnlund și Ola Rosling.

01. Cum iau nastere emotiile, de Lisa Feldman Barrett.

Bonus (cărți care n-au mai încăput în top, dar nici nu pot să nu vă spun despre ele, știți voi): Curajul in sălbăticie, de Brene Brown, Too nice for your own good: how to stop making these 9 self-sabotaging mistakes, de Duke Robinson, In atelierul de magie, de James R. Doty, Agilitatea emoțională, de Susan David si Războiul povestilor de Jonah Sachs.

Stau de zece minute și mă uit la lista asta: mi-e dragă fiecare carte, fiecare dintre ele mi-a deschis o ușă, toate mi-au facut cunostință cu niște oameni interesanți, minunați, toate mi-au făcut inima să bată.

Vă las cu două fragmente care mi-au plăcut mult.

Ca om de știință, sunt într-adevăr doar o furnică, insuficientă și anonimă, dar sunt mai puternică decât pare și fac parte din ceva mult mai mare decât mine. Împreună construim ceva care-i va lăsa uimiți pe nepoții nepoților noștri și în timp ce construim, consultăm zilnic instrucțiunile lăsate de bunicii bunicilor noștri. Ca toți cei care ascund taine de preț dobândite în ani de căutări, mi-am dorit să le pot împărtăși cuiva“. (Hope Jahren).

Munca de dragoste la care trebuie să lucrez acum înseamnă să fac eforturi să cred că nu trebuie să mă lupt pentru orice lucru. Nu trebuie să mă lupt pentru toate lucrurile. Nu trebuie să fug. Pot să stau, pentru că asta este o dragoste oferită, o dragoste sănătoasă, constantă și durabilă. (Jeanette Winterson)

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge