You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > Împreună

Împreună

Mi-am terminat de făcut bagajele și în mod normal ar trebui să mă duc să mă culc: transferul pentru aeroport o să fie aici ridicol de devreme mâine dimineață.

Dar mi-am pus în minte ca mai întâi să vă spun două vorbe despre cărți, așa că am răpit și monopolizat laptopul. So here it is.

Mi-au plăcut majoritatea cărților din acest zece, chiar și cele cărora le-am dat 3*. Nu este niciuna pe care nu v-aș recomanda să o citiți – și asta spune ceva.

Cel mai mult și mai mult mi-au plăcut Factfulness și Împreună, așa cum probabil că v-ați prins dacă s-a întâmplat să ne întâlnim în ultimul timp.

Despre Factfulness știam de la Mădă care a citit-o prima. Am fost destul de norocoasă încât să o iau cu autograf de la Anna – pe care am întâlnit-o la București în octombrie la The power of storytelling. Minunate, și Anna și cartea și Dollarstreet (proiectul Gapminder care îi place lui Bogdan). O carte despre lume și despre zece categorii mari de biasuri cognitive care ne împiedică să o vedem așa cum e – adică într-o stare mai bună decât credem în mod normal.

“Imaginează-ți lumea ca pe un copil prematur în incubator. Starea lui de sănătate este critică, iar respirația, bătăile inimii, precum și celelalte semne vitale sunt monitorizate constant pentru a se putea stabili imediat schimbările pozitive sau negative. După o săptămână, copilului îi merge mult mai bine. Toate măsurătorile se îmbunătățesc, dar tot trebuie să rămână în incubator pentru că starea de sănătate este în continuare fragilă. Se poate spune că situația lui se îmbunătățește? Da, absolut. Se poate spune că este în continuare critică? Da, absolut. Dacă spun că lucrurile evoluează spre bine, afirm prin asta că totul e sub control și că ar trebui să ne relaxăm și să nu ne îngrijorăm? Nu, în niciun caz. Situația este ambivalentă. În același timp rea și mai bună. Mai bine și rău în același timp.
Așa ar trebui să ne raportăm la starea actuală a lumii.”

Anna Gavalda îmi place de multă vreme. (Acum, că mă gândesc, cred că tot datorită Mădălinei am citit prima dată o carte de ea). Dar Împreună stătea pe raft necitită. Nici nu știu bine de ce.. Am dat-o jos în seara în care vă întrebam ce să mai citesc frumos și luminos: nu aveam în casă nimic din lista de sugestii, așa că m-am dus la bibliotecă și am întins mâna pur și simplu. Nu prea știu cum să o descriu decât așa: frunoasă și luminoasă. (Aici, în Cipru fiind, îmi dau seama că și despre locul ăsta aș spune la fel).

Așa că – știți voi, citiți-o! O să vă încălzească inima.

“Spus în felul ăsta, sună un pic aiurea, evident, dar mă rog, era adevărat: pentru prima oară și așa cum erau ei, aveau impresia că sunt, într-adevăr, o familie.
Chiar mai ceva ca o familie – familia pe care și-o aleseseră, și-o doriseră, familia pentru care se luptaseră și care nu le cerea în schimb decât să fie fericiți împreună. Și nici măcar să fie fericiți, nu aveau asemenea pretenție. Ci să fie ÎMPREUNĂ, atâta tot.”

Mai am în acest zece două cărți de psihologie destul de utile. Nu life-changing, dar bune pentru temele pe care le tratează: Too nice for your own good (despre stilul pasiv de comunicare; schemele de subjugare și self-sacrifice) și I hate you, don’t leave me (despre tulburarea de personalitate borderline).

Lovește-ți inima și Copilul lui Noe sunt doza de weird-sad a acestui zece.

Let’s pretend this never happened și Doamna Fletcher sunt doza de fun. O mamă perfectă este cartea ușor superficială – dar potrivită pentru vacanțe și pentru oricine a făcut vreodată parte dintr-un grup de mame 🙂 .

Distanța dintre noi este cartea de atmosferă. Mi-a luat o veșnicie s-o citesc, dar când în sfârșit am reușit să mă așez în ea, povestea s-a țesut în jurul meu frumos.

Cam așa.

E Gaudeamusul și eu nu sunt în țară. Dar sufăr mai puțin decât alte dăți. Pentru că știu că voi citi oricum ce am de citit din noile apariții când le-o veni vremea. Și pentru că nah, soarele de aici, căldura și zgomotul valurilor care se sparg de țărm mă consolează binișor 😀 .

Ceea ce, altruistă fiind, vă doresc și vouă!

Mai jos, lista cu toate zece:

141. Too nice for your own good: how to stop doing 9 self-sabotaging mistakes, de Duke Robinson.

142. Lovește-ți inima, de Amelie Nothomb.

143. Distanța dintre noi, de Jhumpa Lahiri.

144. Doamna Fletcher, de Tom Perrota.

145. Factfulness: zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi, de Hans Rosling împreună cu Anna Rosling Ronnlund și Ola Rosling.

146. Împreună, de Anna Gavalda.

147. O mamă perfectă, de Aimee Molloy.

148. Copilul lui Noe, de Eric-Emmanuel Schmitt.

149. Te urăsc, nu mă părăsi: înțelegerea personalității borderline, de Kreisman și Straus.

150. Let’s pretend this never happened: a mostly true memoir, de Jenny Lawson.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge