You are here: Home > 1 carte pe saptamana, calatorii, Carti, despre VIATA, Educatie, Psihologie, recomandari > Lumea noastra facuta din povesti

Lumea noastra facuta din povesti

Copilul meu cel mare a fost ieri cu clasa la targul de carte si alte cateva evenimente din cadrul FILIT. La unul dintre ele s-a citit cu voce tare din Micul print si el s-a oferit sa iasa in fata si sa citeasca. Copiii mei sunt a patra generatie de cititori din familia noastra si ma gandesc adesea ce noroc ca e asa.

Stefansson, islandezul meu preferat pe care l-am vazut pe scena teatrului national alaltaieri (si pe care nici daca ma duceam la el in Islanda nu stiu daca aveam cum sa-l vad de atat de aproape) ne-a incurajat sa citim cat mai multe carti scrise de oameni cat mai diferiti de noi insine. Pentru ca asa ii putem intelege mai bine; asa ne va fi mai greu sa-i uram; asa vom vedea ca dincolo de diferentele de suprafata (ce purtam, cum ne decoram casele, ce ritualuri avem, ce gatim), la nivel profund suntem cu totii oameni. Tuturor ne e frica; ne dorim cu totii sa fim iubiti; ne indoim cu totii de noi insine; cu totii ne cautam sensul si suntem fericiti cand il gasim.

De la ce m-am luat? Da, de la carti. De la faptul ca parca mai mult decat oricand, zilele astea sunt recunoscatoare pentru carti, pentru minunile pe care mintea mea le descopera prin citit, pentru felurile in care cartile ma ajuta sa inteleg lumea.

Revenind, highlight-urile acestui zece sunt The five invitations – prima carte pe care am citit-o pe kindle, This is going to hurt – a lui Adam Kay, Vremea plecarii – cartea lui Picoult inceputa acum o vesnicie (in asteptarea lui Small great things care nu aparuse inca) si Sarmul discret al intestinului a Juliei Enders.

Am aflat despre The five invitations de la Alis si cum s-a intamplat sa ne mai placa aceleasi carti si alta data, m-am hotarat sa o caut. Cum tocmai imi ajunsese acasa kindle-ul, am descarcat-o si citit-o asa.

Sunt multe lucruri pe care as putea sa vi le spun despre cartea asta (cum m-a bantuit, cum o visam, cum mi-a dat un sentiment de calm si pace de cate ori citeam din ea). Dar mai bine va las un filmulet care spune mai multe:

 

Am citit Adam Key (O sa va cam usture) cand am fost la Bucuresti la formare. Sunt fragmente din anii de inceput ai carierei de medic ai autorului, povestite cu multa ironie, dar si cu oarecare duiosie si cu revolta privind sistemul medical britanic (asta in caz ca avea cineva – nu eu – iluzia ca prin alte parti lucrurile stau perfect. Pe de alta parte, desigur, imperfectul acela is in the kingdom of far far away fata de unde suntem noi acum, inchid paranteza). Cititi-o, totusi. Va rog eu frumos. O sa va zgandare. O sa va amuze. “O sa va cam usture”. O sa va placa.

Vremea plecarii e un mistery istet. Despre o mama si o fiica. Despre o disparitie de neinteles. Despre oameni imperfecti care se ajuta unii pe altii. Despre elefanti.

Sufocare este prima mea intalnire cu Junot Diaz. E pe raft de mai demult, de cand cu articolul acela rascolitor (The silence: the legacy of childhood trauma), dar abia acum mi-am facut curaj. Sufocare este un volum(as) de short stories legate cumva intre ele, scrise intr-un fel cuceritor. Familii destramate, tradari, copii care cresc fara unul sau altul dintre parinti, what’s not to like? I’m kidding, dar voi cititi-o, ca-i frumoasa.

Sarmul discret al intestinului este prima carte pe care o citesc despre conexiunea gut-brain si posibilul fel in care bacteriile si hormonii din intestin influenteaza starea generala de sanatate fizica dar si emotionala (!). Si asa ajungem sa intelegem mai bine expresia “I have a gut feeling”. Recomand.

Mai zic doar ca: mi-a placut Cal Newport neasteptat de mult; ca Fa-ti patul este foarte foarte proasta, Sea prayer e sfasietoare, iar cartea pentru copii a Ralucai Poenaru (Pericol) este o surpriza placuta la care eu si baietii am ras in hohote.

Scriu povestea asta la un birou asezat in fata ferestrei pe care vad un munte si niste copaci in frunzele carora se scalda soarele. Si ma gandesc ca mi-ar placea un astfel de birou, al meu. O astfel de lumina. Racoarea care intra prin fereastra deschisa. Pasarile pe care le aud cantand.

Pacea.

Pa care, ca de obicei, v-o doresc si voua.

Mai jos, lista cu toate zece:

131. What the most successful people do before breakfast: a short guide to making over your mornings and life – de Laura Vanderkam.

132. Vremea plecarii, de Jodi Picoult.

133. Fa-ti patul, de William H. McRaven.

134. O sa va cam usture, de Adam Kay.

135. The five invitations: discovering what death can teach us about living fully, de Frank Ostaseski.

136. So good they can’t ignore you: why skills trump passion in the quest for work you love, de Cal Newport.

137. Sea prayer, de Khaled Hosseini.

138. Sarmul discret al intestinului, de Julia Enders.

139. Pericol, de Raluca Poenaru.

140. Sufocare, de Junot Diaz.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge