You are here: Home > 1 carte pe saptamana, calatorii, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > The ultimate beach reading list

The ultimate beach reading list

Îmi voi aminti vacanța asta (printre altele) drept momentul în care m-am decis sa give kindle a try. Fără vreun motiv logic, aparent: să aleg cărți pentru drum este unul dintre momentele mele preferate, iar drumul cu mașina înseamnă spațiu aproape nelimitat pentru cărți – well, nu chiar NELIMITAT, dar, în fine, înțelegeți voi… Cu toate astea, în colțul minții mele s-a făcut loc penru el; fetele zic paperwhite în unanimitate, în fine, om vedea ce iese.

Am citit în vacanța asta patru cărți nonfiction, două foarte bune, una excelentă și una așa-și-asa. Nici eu nu știu cum de: aș fi zis că o să-mi umplu timpul cu YA-uri și romance-uri; dar cumva cred că liniștea, turcoazul mării și legănarea de valuri aveau nevoie să fie echilibrate cumva.

Power in helping professions și Paradoxul puterii au fost cărțile foarte bune și un pic surprinzătoare ale vacanței. Prima dintre ele vorbește despre umbra care completează portretul luminos (cu altruism, empatie, bunătate & co) al profesiilor de ajutor (psihiatri, medici, terapeuți, asistenți sociali, învățători, preoți). Umbră pe care, dacă nu o cunoaștem, înțelegem și învățăm să-i recunoaștem întunecimile, s-ar putea să ne distorsioneze munca.

Paradoxul puterii este tot o carte-avertisment: despre cum să fim atenți la modurile în care puterea poate corupe și ce să facem – în loc.

Cartea excelentă – deși un pic cam sumbră – a fost Homo Deus a lui Harari, pe care am început-o prin aprilie, dar abia săptămâna asta, în nopțile cu stele și cu briză – am avut vreme să mă ocup de ea cum trebuie. După ce în Sapiens Harari ne ajută să înțelegem cum am ajuns aici (în prezent), în Homo Deus explorează câteva posibile scenarii ale viitorului speciei noastre care, pe punctul de a eradica foametea, molimele și războaiele, s-ar îndrepta, în previziunile lui – spre dobândirea nemuririi, fericirii și îndumnezeirii. Nu știm dacă Harari are sau nu dreptate – impresia mea este că el însuși speră să nu – dar cel puțin ideile lui reușesc să te pună pe gânduri, ceea ce din toată inima și cu toată convingerea vă doresc să-l lăsați să facă și pentru voi.

Mai am pe listă două cărți frumoase despre… cărți și citit: un fantasy un pic hipnotizant (Cititoarea) și o carte pentru copii (Fetița care voia să salveze cărțile – superb ilustrată).

Un Harry Potter cam sumbru (HP & prizonierul din Azkaban).

Și, la urmă de tot, două cărți care sunt CHIAR pentru plajă: Silver Bay – a lui Jojo Moyes și My swet revenge a lui Jane Fallon. Prima este o poveste de dragoste (with a little twist) derulată într-un mic golf australian populat de delfini și tranzitat de balene. A doua – o poveste amuzantă despre planurile de răzbunare ale unei femei care descoperă că soțul ei are o aventură.

Am ïnceput povestea asta despre cărți pe drumul de întoarcere de la mare și o închei pe o terasă de pe “strada principală” din Veliko unde aștept să mi se trezească “trupa”. În depărtare văd o coastă de deal și niște ferestre în care se reflectă răsăritul. Și mă gândesc că – pagini de hârtie sau paperwhite – poveștile sunt cele care contează. Poveștile și emoțiile din ele și cunoașterea. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…

Mai jos, lista cu toate zece.

101. Power in helping professions, de Adolf Guggenbuhl-Craig.

102. Harry Potter și prizonierul din Azkaban, de J. K. Rowling.

103. Cititoarea, de Traci Chee.

104. A fost odată, într-o vară, de Jeanette Oke.

105. Dulcea mea răzbunare, de Jane Fallon.

106. The coaching habbit, de Michael Bungay Stanier.

107. Paradoxul puterii, de Dacher Keltner.

108. Fetița care voia să salveze cărțile, de Klaus Hagerup.

109. Homo Deus – o scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari.

110. Silver Bay, de Jojo Moyes.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge