You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste, recomandari > “Elevii mei nu pot să învețe ceva ce nu le predau”

“Elevii mei nu pot să învețe ceva ce nu le predau”

Două cărți minunate și alte două foarte bune am citit în această perioadă, dar gândul de luat acasă (cel din titlu) vine din ALTĂ carte – o pseudo-carte, de fapt: colecția cu precepte a domnului Browne, din Minunea, de RJ Palacio, pe care am luat-o într-o după-amiază când bântuiam prin Cărturești cu fiică-mea.

Cărțile minunate sunt Insula de sub mare a lui Isabel Allende și Grădina de sticlă a Tatianei Țîbuleac.

Nu mai citisem Allende de vreun an cred, și am primit Insula ca recomandare de la Jaqueline. În centrul cărții este povestea lui Zarite, de la vârsta de nouă ani – când era deja sclavă în Haiti, până la maturitate – când ajunge să fie o femeie liberă în Louisiana. Înțeleg că i se reproșează lui Allende că nu și-a mai făcut la fel de bine temele (istoric vorbind) ca în alte cărți ale sale (Casa spiritelor, de pildă), și că astfel ne este greu să înțelegem pe deplin lupta pentru independență a statului Haiti inspirată din Revoluția Franceză. Dar ce vreau să vă zic este: nu citiți Insula de sub mare în scopul ăsta! Lăsați povestea să vă învăluie – și-o să ajungeți să visați personajele, like I did.

Grădina de sticlă am luat-o din Cărturești Carusel, când m-am dus la formare la Schema Therapy în București. Dar am citit-o cu lingurița ca să dureze mai mult. Este povestea orfanei Lastocika adoptată de către Tamara Pavlovna, sticlăreasă, și crescută cu severitate și strictețe în loc de dragoste și este spusă fără pic de dulcegărie, dar în modul poetic și hipnotizant al Tatianei pe care n-ai cum să nu-l iubești.

Cărțile surprinzător de bune sunt Mothering Sunday – a lui Graham Swift (a perfect small tragedy, cum zicea cineva: o mică bijuterie despre o iubire pierdută) și Cartea vieților mele – volumul de nonfiction al lui Aleksandar Hamon. Puteți savura poveștile scurte despre diferitele etape din viața lui Hamon – dinainte și de după ce a ajuns în America – într-o după-amiază ploioasă de duminică.

 

Frumușele și Băiatul cel nou – reinterpretarea lui Tracy Chevalier după Othello (deși cumva mai simpluță decât mă așteptam) și Bărbatul care n-a mai sunat (ideală pentru vacanță).

Mi-am luat – cum vă ziceam deunăzi – două sacoșe cu cărți cu mine. Pe multe le voi aduce înapoi nedeschise; dar gândul, numai gândul că-s acolo unde pot întinde mâna după ele – este, pentru mine, o bună parte din feelingul de vacanță! Ceea ce, ca de obicei, va doresc si voua.

Mai jos, lista cu toate zece:

 

91. Isadora Moon merge la balet, de Harriet Muncaster.

92. Băiatul cel nou, de Tracy Chevalier.

93. Mothering Sunday, de Graham Swift.

94. Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh.

95. Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac.

96. 365 days of Wonder, de R. J. Palacio.

97. Lobsters, de Tom Ellen și Lucy Ivison

98. Insula de sub mare, de Isabel Allende.

99. Cartea vieților mele, de Aleksandar Hamon.

100. Ariciul confuz, de Dick King-Smith.

Related Posts with Thumbnails
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge