You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > “It is our choices…”

“It is our choices…”

 harry

De data asta acesta este firul roșu, aș zice. Firul roșu neintenționat al cărților din ultima perioadă. Discuția despre alegerile care ne fac cine suntem, chiar mai mult decât abilitățile pe care le avem.

Mai mult decât în volumul II din Harry Potter (de unde e citatul, de fapt), treaba asta e vizibilă în Beartown – a treia carte a lui Backman tradusă în limba română (după Ove și Bunica…).

Beartown

Scandalul (cum a fost tradusă) este – teoretic – o carte despre hochei. Despre un orășel pârlit în mijlocul pădurii și despre oamenii din el care iubesc hocheiul. What’s not to like, right? Wrong! Everything is – not to like. Nu-mi plac nici hocheiul, nici antrenamentele, nici obsesiile pentru câștigarea campionatelor. Mi-a plăcut însă cartea asta până la lacrimi – la propriu (am consumat un sfert de sul de hârtie igienică să-mi șterg mucii și – poate – lacrimile – până la final). M-a pus pe gânduri – le ziceam fetelor alaltăieri – legat de cum vreau să-mi cresc băieții (este o carte cu un viol), legat de ce fel de om vreau să fiu eu însămi (un om bun, pe scurt, dar ce te faci când ca să fii om bun trebuie să vorbești în loc să taci, să protestezi în loc să te abții, să scoți capul din pământ și să-i privești în ochi pe ceilalți, iar ceilalți sunt mulți și au puterea de partea lor?).

eleanor

Tot foarte mult (și tot relativ neașteptat) mi-a plăcut și Eleanor Oliphant. Un pic ciudățică și un pic de tot pretențios scrisă (din perspectiva lui Eleanor care, după cum probabil v-ați prins, numai “fine” nu este), cartea asta te face totuși s-o îndrăgești pe eroină și să vrei să-i arăți că ceea ce crede ea despre oameni e greșit – sau, în fine, că nu e adevărul întreg.

SarpeleTot despre alegeri (incomode) este, într-un fel, și Șarpele din Essex. Și despre un monstru mitologic care apare / dispare la suprafața apei și în preajma

căruia se petrec fenomene ciudate. Și despre credință și știință, despre activism social, dar mai ales este despre iubire. O carte ca un basm.

Puterea

O carte mai puțin ca un basm și mai mult ca un… nu știu, ciocan în cap? Dispozitiv de curentat – între coaste? – este Puterea, a lui Noemi Alderman pe care a zis Obama s-o citim, așa că am luat-o îndată ce s-a tradus 🙂 . Este o distopie feministă despre un viitor în care femeile ar avea “the power”, for a change. Da, este un pic overpraised (că tot întreba cineva zilele trecute), dar tot e de citit – dacă vă plac distopiile. Și – era să zic femeile – perspectivele diferite asupra lumii.

De Harriet Lerner vă mai zic repede și gata: am descoperit-o astă toamnă (cu cartea despre iertare) și mi-am luat apoi tot ce a apărut de ea. În teancul de azi: Dansul furiei – cu care mi-am luat priviri “calde” în parc. Dar care mi-a fost tare dragă. O să mai citesc.

Lerner1

Nu știu ce să vă mai zic. Doar să enjoy the rain; că life in plastic is NOT fantastic (și în curând o să avem mai multe peturi în ocean decât pești), dar niște adolescenți testează niște soluții.

Și na, să citiți. (Cât e încă legal, cum ar veni).

Mai jos, lista cu toate zece.

81. Dansul furiei – ghid pentru femeile care vor să schimbe tiparul propriilor relații, de Harriet Lerner.

82. Aristotel și furnicarul merg la Washington, de Thomas Cathcart.

83. My life next door, de Huntley Fitzpatrick.

84. Harry Potter și camera secretelor, de J. K. Rowling.

85. Isadora Moon își serbează ziua de naștere, de Harriet Muncaster.

86. Șarpele din Essex, de Sarah Perry.

87. Eleanor Oliphant se simte excelent, de Gail Honeyman.

88. The power – de Naomi Alderman.

89. The only story, de Julian Barnes.

90. Beartown, de Fredrik Backman.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge