You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, recomandari > Curajul de a fi vulnerabil

Curajul de a fi vulnerabil

Mă uit peste lista de cărți despre care vreau să vă povestesc și văd un “zece” foarte așezat. Serios și cuminte. În care s-a strecurat un singur Young Adult (P:S.: I like you, de Kasie West, frumușel, de vacanță) și o Isadora Moon pentru care a făcut o pasiune Codrin.

Să începem cu Măștile fricii a Cameliei Cavadia. Auzisem destule lucruri bune despre ea (și era, ca urmare, de ceva vreme pe raft). Dar este mai bună decât mi-am imaginat – o carte despre traumă și “moștenirile de familie” care-și pun amprenta asupra alegerilor de mai târziu. O carte care se citește pe nerăsuflate; care nu “rezolvă” nimic și se termină un pic frustrant, dar pe care ar fi păcat s-o ocoliți dintr-atâta lucru.

MastileFricii

 

Am început De ce este eficientă psihoterapia a lui Cozolino prin martie, dar am citit-o cu creionul în mână, așa că a durat o vreme până s-o termin. O combinație rară de știință și limbaj fluid despre CE și DE CE funcționează în psihoterapie. Evident, mai sunt multe de testat și verificat pe tema asta, dar cartea lui Cozolino este un punct de pornire bun.

“Psihoterapeuții trebuie să fie capabili să înțeleagă durerea, suferința, ipocrizia și lipsa de echitate din lumea în care trăim. Trebuie să se fi confruntat ei înșiși cu așa ceva și să își fi descoperit propriul scop și propria chemare pentru a putea călăuzi pe altcineva. De asemenea (…) să își înțeleagă propria umbră și să o integreze în procesul terapeutic. Psihoterapeuții îndeamnă clienții să se aventureze dincolo de hotarele înguste ale propriei vieți și să pătrundă într-o nouă lume”.

psihoterapia

 Ceea ce ne conduce la următoarea carte despre care vreau să vă spun două vorbe: Curajul de a fi vulnerabil, scrisă de Brene Brown (cercetătoare, sociolog).

Curajul

Pe asta am ocolit-o multă vreme pentru că aveam, dimpotrivă, prejudecata că e e cam “neserioasă”. Am început s-o citesc în intervalele scurte în care ajungeam mai repede la cabinet și curând a început să “mă prindă”. Este despre rușine și despre felul în care ea ne face să vrem să ne ascundem și despre cum, dimpotrivă, puterea ei scade dacă ne facem curaj să ne lăsăm văzuți așa cum suntem, chiar și când nu suntem our best selves, chiar și când tocmai ne-am manifestat defectele, chiar și când tocmai am dat-o cu oiștea-n gard. Este unul dintre locurile unde am cel mai mult de lucrat, așa că cel mai bun lucru care mi-a venit în minte a fost să-i învăț pe alții cum s-o facă 🙂 : am povestit despre Brene și cartea ei la Panelul “E OK să ceri ajutorul” din Mental Health Awareness Week.

Panel

Dragostea unei femei cumsecade este prima mea întâlnire cu Alice Munro: un volum de short stories smart, smart, smart. Carte de ținut pe măsuța de cafea și savurat short story cu short story. O să revin la Alice, zic.

dragostea

Despre toate cărțile de aici până la finalul listei v-aș spune câte ceva. Ruta subterană (Pulitzer-ul pentru ficțiune din 2017) este o poveste despre sclavie bine scrisă, dar MUULT prea lăudată; Impostoarea de Lockhart este foarte enervantă, dar addictive, în stilul cu care ne-a obișnuit în Mincinoșii; Pădurea: instrucțiuni de folosire mi-a plăcut mai mult decât aș fi crezut și mi-a făcut – evident – poftă de plimbări prin pădure. Iar The end of the affair, deși, de asemenea, un pic enervantă, mi-a părut surprinzător de bine scrisă și o carte de savurat mai la maturitate, așa. (Un fel de a zice că probabil acum vreo cinci ani aș fi aruncat-o cât colo dacă dădeam peste ea, dar acum am citit-o cu plăcere 🙂 ).

Nu mai am foarte multe altele de zis momentan. Decât că – și fără să mă uit în jur la cum arată lucrurile în lumea noastră acum – tot mi-ar plăcea incredibil de mult să pot da mai departe semințele bucuriei de a citi și curiozității de a cunoaște… tot. Inclusiv puncte de vedere diferite de al tău.

Mai jos, ca de obicei, lista cu toate zece:

71. Măștile fricii, de Camelia Cavadia.

72. De ce este eficientă psihoterapia – cum ne folosim mintea pentru a ne influența creierul, de Louis Cozolino.

73. Isadora Moon merge cu cortul, de Harriet Muncaster.

74. P.S.: I like you, de Kasie West.

75. Curajul de a fi vulnerabil, de Brene Brown.

76. Dragostea unei femei cumsecade, de Alice Munro.

77. Ruta subterană, de Colson Whitehead.

78. Impostoarea, de E. Lockhart.

79. Pădurea: instrucțiuni de folosire, de Peter Wohlleben.

80. The end of the affair, de Graham Greene.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge