You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, recomandari > Sensul existenței umane…

Sensul existenței umane…

… a fost, într-un fel leit-motivul cărților din perioada asta. Nu că mi-aș fi propus în mod deosebit.

E vizibil și în SF-ul perioadei (Stația centrală), și în cartea lui Yu Hua (În viață) și în non-fiction-ul neurochirurgului James Doty (Into the magic shop); sigur în Cartea de identitate a Sandei Nicola, cred că un pic și în Copilăria lui Kaspar Hauser – a lui Bogdan-Alexandru Stănescu și evident în cartea lui Edward O. Wilson.

De altfel, probabil că fiecare carte este un pic despre sensul existenței umane, cum sunt sigură că zicea citatul ăla din Dulcele bar pe care mi-e lene să-l caut acum.

20180419_Minte

Mai puțin poate în cartea Unul dintre noi minte a lui Karen McManus. Care mi-a plăcut totuși, în ciuda acestui fapt. Este apărută la Herg Benet și e un fel de YA meets policier, dar interesant construită, cu suspans dozat convingător până spre final (când aflăm CARE dintre ei minte 😀  – ei fiind patru elevi de liceu trimiși în sala de detenție împreună cu un al cincilea care moare în timpul orei petrecute împreună; patru elevi care devin astfel automat suspecți).

Stația centrală este un soi nou de SF, unul care, deși e diferit de ce-am mai citit eu, își face treaba – respectiv te pune pe gânduri legat de felul în care ar putea arăta unul dintre viitorurile posibile (hint: cu simbioze între AI și umani, cu oameni cu tot mai multe componente robotice, cu o “stație-port” din care oamenii pleacă spre alte lumi sau în care, după ce au bântuit prin alte lumi, se întorc acasă).

Am comandat Cartea de identitate a Sandei Nicola după ce a postat despre ea Simona Tache. Am luat-o cu mine în vacanța de 1 mai și am dat-o gata într-o dimineață si o seară, cât băieții erau la piscină. E scrisă curajos și sincer și un pic vulnerabil și m-a făcut să-mi fie dragă fata asta într-un mod la care nu mă așteptam.

 20180429_SandaNicola01

 Copilăria lui Kaspar Hauser face parte din teancul #FILIT2017. Au tot povestit de bine despre ea mai mulți oameni din jurul meu. Nu știu foarte bine ce să vă spun despre ea. Decât că e surprinzătoare; că e bine scrisă; că are 12 povestiri care formează tot atâtea piese de puzzle din viața aceluiași personaj – naratorul – “Bobiță” și că mi-a amintit un pic de Olive Kitteridge a lui Elizabeth Strout.

KasparHauser

 

 

Mi-a plăcut Sensul existenței umane a lui Edward O. Wilson mai mult decât mă așteptam (n-aș fi citit și eu prima dată Cucerirea socială a Pământului, ca tot omul; dar voi reveni la ea probabil). Într-un fel ca și Sapiens a lui Harari (dar mult mult mai pe scurt), cartea lui Wilson încearcă să răspundă la marile întrebări ale existenței: de unde venim, încotro ne ducem, de ce noi și chiar cum am ajuns să fim așa cum suntem astăzi. Iar răspunsurile, deși date cu lingurița, sunt interesante și istețe.

20180407_SensulExistentei

O să mai zic că lui Codrin îi place Isadora Moon (pe care a descoperit-o datorită lui Vlad) și chiar azi și-a plătit din banii lui volumul II; că În viață m-a făcut să-mi dau de câteva ori ochii peste cap, că Fetița care a salvat Crăciunul este cartea lui Haig care-mi place cel mai puțin și că Into the magic shop este un  pic siropoasă, dar oarecum senină, ceea ce am apreciat din plin, mulțumesc frumos.

O să mai zic că după-amiaza în care ai terminat toată treaba la 17.30 seamănă cu un concediu, că faptul că băieții tăi aleg librăria în locul magazinului de jucării te face să zâmbești în gând și că să stai tihnit pe o terasă învelit în păturică și înconjurat de ai tăi care râd și vorbesc unul peste celălalt îți pare așa de mult idealul împlinit al unei vieți omenești, că ești gata să te rușinezi un pic; și totuși n-o faci. Alegi gândul de recunoștință în loc.

Mai jos, lista cu toate zece.

61. Unul dintre noi minte, de Karen McManus.

62. Stația centrală, de Lavie Tidhar.

63. Isadora Moon merge la școală, de Harriet Muncaster.

64. Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig.

65. Carte de identitate, de Sanda Nicola.

66. Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu.

67. În atelierul de magie, de James R. Doty

68.  Sensul existenței umane, de Edward O. Wilson.

69. În viață, de Yu Hua.

70. Cartea somnului: programul de meditație conștientă pentru îmbunătățirea somnului în șapte săptămâni, de Joseph Emet.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Sensul existenței umane…”

 1. Catalina says:

  Niste materiale excelente, multumesc pentru postare.
  Ultimul blog post de la Catalina ..Cumpărăm cărți

 2. Scanneryse says:

  consists of the book itself

Leave a Reply

CommentLuv badge