You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste, recomandari > “The greatest sin is to read NOTHING because you can’t read EVERYTHING”…

“The greatest sin is to read NOTHING because you can’t read EVERYTHING”…

… zice, adaptat (de mine), un citat peste care am dat la una dintre prezentările Staff trainingului din Vaasa săptămâna asta. (Și dacă apuc mâine, după cafea, vă povestesc și despre asta). Dar acum două vorbe despre ce-am mai citit în ultima perioadă.

Mă uit peste listă și nu văd nicio carte proastă. De fapt sunt aproape surprinsă de cât de bune sunt! V-aș avertiza doar cu privire la Mâinile mici (e bine scrisă, dar n-o citiți dacă sunteți slabi de inimă); iar Lagom nu e life-changing, dar e ok dacă o priviți ca pe o curiozitate culturală.

În rest, puteți începe aproape de oriunde. De la Elif Shafak, de pildă. Cele trei fiice ale Evei: cartea-de-citit-pe-malul lacului. O carte despre prietenie, despre mentorat, despre visurile din tinerețe, despre oameni diferiți cu frici și speranțe asemănătoare. Prima mea întâlnire cu Elif. O să revin.

Elif

Sau cu autobiografia lui Jeanette Winterson – despre care Jeanette am mai povestit obsesiv și altădată. De ce să fii fericită când poți fi normală? – este întrebarea doamnei Winterson – mama adoptivă pe care, deși te oripilează, cumva nu reușești să o urăști, pentru că fiica alungată de acasă o descrie cinstit și oarecum fără patimă. Dar cel mai mult o să vă încânte felul în care vorbește despre ea însăși. Și despre dragoste.

“Uite ce e, suntem ființe omenești. Uite ce e, suntem înclinați să iubim. Iubirea e aici, dar trebuie să ne învețe cineva cum. Vrem să stăm drepți, vrem să ne plimbăm, însă cineva trebuie să ne țină de mână, și să ne echilibreze un pic, și să ne ghideze un pic și să ne ridice la loc când cădem.”

jeanette

Scrisori din insula Guernsay este o carte “cute”, cum ar zice Andreea. Este despre război, fără să fie despre război și fiind mai mult despre curaj și despre creativitate, despre cărți și despre duioșie. Și despre cum să-ți păstrezi umanitatea chiar și în momentele în care pare imposibil.

Guernsay

Și ar mai fi, desigur, Unde ai dispărut, Bernadette? a Mariei Semple – o surpriză de carte. Care nu-ți da viața peste cap și nu te zdruncină din temelii, dar te ține în priză, curios și amuzat, până la ultima pagină. O carte despre o familie din care mama dispare într-o zi inexplicabil, iar fiica și tatăl (mai ales fiica, să fim sinceri) rămân să găsească un sens (și poate pe ea?). Dacă reușesc sau nu, aflați… citind-o, evident.

Bernadette3

Am plecat, spuneam, cu mai puține cărți la mine decât mi-ar fi trebuit. Am terminat-o pe ultima în aeroport la Frankfurt când abia aterizasem și aveam de stat două ore și ceva. Și toată lumea îmi zice să-mi iau kindle (ceea ce probabil e o idee foarte bună). Dar acum uitați-vă la pozele de mai sus și imaginați-vă că era kindle în locul lor 😀 .  … Așa mă gândeam și eu.

Vă mai las cu un pic de Jeanette:

“Și asta s-a întâmplat. Și n-a fost ultima oară când când cărțile m-au salvat. Dacă poezia era o frânghie, atunci cărțile însele erau plute de salvare. În cele mai dificile clipe mi-am regăsit echilibrul cu o carte, iar cărțile m-au purtat asemenea unor plute peste talazurile sentimentelor ce mă lăsaseră udă până la piele și făcută bucăți.

Munca de dragoste la care trebuie să lucrez acum înseamnă să fac eforturi să cred că nu trebuie să mă lupt pentru orice lucru. Nu trebuie să mă lupt pentru toate lucrurile. Nu trebuie să fug. Pot să stau, pentru că asta este o dragoste oferită, o dragoste sănătoasă, constantă și durabilă.”

Mai jos, lista cu toate zece:

51. Cele trei fiice ale Evei, de Elif Shafak.

52. De ce să fii fericită când poți să fii normală? de Jeanette Winterson.

53. Parada de Paște, de Richard Yates.

54. Lagom. Secretul suedez al vieții bune, de Lola A. Akerstrom.

55. Scrisori din insula Guernsay, de Mary An Shaffer și Annie Barrows.

56. Mâinile mici, de Andres Barba.

57. În Calabria, de Peter S. Beagle.

58. Fiica ascunsă, de Elena Ferrante.

59. Unde ai dispărut, Bernadette? de Maria Semple.

60. Cuvinte în albastru intens, de Cath Crowley.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge