You are here: Home > 1 carte pe saptamana, alegeri, Atitudini, Carti, Educatie > “It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends”.

“It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends”.

Și de ce ziceai că n-ai mai citit? mă întreabă Andreea. N-ai mai avut timp?

Râd isteric în sinea mea, am avut discuția asta cu alți oameni de o mie de ori.

Ba da, zic. Timp este mereu. Am pus altceva în el însă.

Am pus, de fapt, și cărți. Mai precis… mmm.. cu ce să încep?

Știu, evident, cu ce voi începe.

11ani

Cu Harry Potter.

“Nu în fiecare zi împlinește un tânăr 11 ani, nu-i așa?”

Drumul nostru spre Harry Potter a făcut un ocol. Mai întâi am văzut cu toții filmele. Apoi Fiul cel Mic a purtat ochelari rotunzi. Apoi Fiul cel Mare a vorbit cu Diana despre cărți (noi nu le aveam pe atunci în casă).

Apoi am citit Juniper și nu vreau să vă stric plăcerea lecturii, dar e acolo a big fuss about Harry Potter.Așa că m-am dus în librărie și am luat primele 3 volume.

Apoi am citit Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău – și nu s-a mai putut: a trebuit s-o începem. Avem Harry Potter și piatra filosofală în acest zece. Începutul aventurii. Scrisoarea de la Hogwarts. Secretul teribil. Promisiunea unei alte lumi. Prietenia. Magia. Magicienii care sunt pentru Harry părinți mai buni decât unchii care îl cresc (și decât proprii părinți, care nu mai sunt). Pentru cine a citit-o, orice-aș spune e în plus. Pentru cine stă pe gânduri: do read it. O să vă îmbogățească viața. La 11 ani. La 6. Chiar și la treizeci și un pic.

Elon

Două vorbe despre Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic: am dat jos din raft biografia după lansarea Falcon Heavy. Aveam inima plină de entuziasm și mi-am zis să-l folosesc la ceva util: să aflu mai multe despre acest personaj ciudat care și-a făcut o misiune personală din a face omenirea o specie interplanetară (în ideea că avem poate deja mijloacele pentru a ne autodistruge, dar nu și maturitatea emoțională și morală pentru a nu le folosi). Am găsit cartea lui Ashlee Vance interesant scrisă și plină de informații și vă încurajez să vă apropiați cu încredere de ea. Un articol simpatic despre Elon, despre lansare, despre the faith in humanity – a scris Mădă în Suplimentul de cultură.

Yalom

Călătoria către sine – probabil ultima carte a lui Irvin Yalom – m-a lăsat, mai mult decât orice, cu o nostalgie. Cărțile lui mi-au deschis ușa către cărțile de psihoterapie; mi-au hrănit curiozitatea și m-au făcut să am răbdare și cu cele nu la fel de prietenos scrise. M-au adus pentru prima dată în contact cu ideea puterii vindecătoare a relației (despre care avea să tot aflu apoi la formări și în studii). Încât gândul că se aproapie de capătul vieții, că probabil nu va mai scrie, că mintea lui se degradează încet… of. (Mulțumesc, Irv.)

Mai zic repede că mi-am luat o mare țeapă cu Lumina pe care am pierdut-o (nu pentru că nu mi-ai fi plăcut, ci pentru finalul pe care nu l-am văzut venind). Că Șoseaua Jellicoe e nesperat de bună (if you like a bit of dark & twisted in your mojito). Și că Rebelul nisipurilor mi-a mai alinat dorul de ralism magic – care mă mai apucă ici și colo. Ah, și Djamilia e cute și se citește in one sitting.

Gabi mi-a zis azi să-mi bag mințile-n cap, că primăvara nu vine doar pentru că mi-am scos eu tenișii cu flori de la naftalină. Dar eu știu mai bine.

Somewhere is summer / somewhere is always spring! 🙂

Mai jos, lista cu toate zece:

31. Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic – de Ashlee Vance.

32. Șoseaua Jellicoe – de Melina Marchetta.

33. 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română – colecție coordonată de Marius Chivu & Radu Vancu.

34. Harry Potter și piatra filosofală, de J.K. Rowling.

35. Djamilia, de Chingiz Aitmatov

36. Lumina pe care am pierdut-o, de Jill Santopolo.

37. Călătoria către sine, de Irvin Yalom.

38. Rebelul nisipurilor, de Alwyn Hamilton.

39. Divanul imaginar. Lumea românească în 18 interviuri, de Dia Radu.

40. Bărbații de pe canapeaua mea, povești adevărate despre sex, dragoste și psihoterapie, de Brandy Engler și David Rensin.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge