You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste > This amazing world we live in

This amazing world we live in

Mă uit de câteva zeci de minute peste cele zece cărți de mai jos și îmi dau seama că aproape că nu-i niciuna despre care să nu vreau să vă spun câte ceva. Fie și două vorbe. Fie și o singură vorbă. O să mă străduiesc totuși să aleg numai 2-3, ca de obicei.

Să vedem.

Am citit – în acest zece – o carte despre stele. Astrofizica pentru cei grăbiți a lui deGrasse Tyson, care mi-a plăcut mult. (Mai am pe raft Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice și pe wishlist Bun venit în Univers. Stau lângă Cosmosul lui Sagan și lângă ele va sta – visez eu – The Big picture a lui Sean Caroll).

Am mai citit încă două nonfiction foarte bune: Fata de laborator și Arme matematice de distrugere.

labgirl

Fata de laborator este povestea adevărată a vieții lui Hope – geochimist și geobiolog la Universitatea din Oslo – povestită foarte frumos și duios și neplictisitor de către ea însăși. M-a luat și pe mine prin surprindere cât de mult mi-a plăcut, cum aproape că n-am lăsat-o din mână și cum nu mi-a venit să cred când am terminat-o.

Discuție la cafea cu Mădălina, a doua zi dimineață:

– Auzi? Fii atentă, am citit o carte foarte frumoasă!

– Oprește-te aici, zice. Înainte să povestești mai departe, spune-mi câți oameni mor în ea.

Nu mor oameni în povestea lui Hope (gizăs, ce reputație mi-am făcut, Andreea, suspectez că numai tu ești de vină!). Dar s-ar putea să vă îndrăgostiți un pic de știință, citind-o. Sneak peak, mai jos:

Ca om de știință, sunt într-adevăr doar o furnică, insuficientă și anonimă, dar sunt mai puternică decât pare și fac parte din ceva mult mai mare decât mine. Împreună construim ceva care-i va lăsa uimiți pe nepoții nepoților noștri și în timp ce construim, consultăm zilnic instrucțiunile lăsate de bunicii bunicilor noștri. Ca toți cei care ascund taine de preț dobândite în ani de căutări, mi-am dorit să le pot împărtăși cuiva“.

Cealaltă (Arme matematice de distrugere) este tot foarte bună și foarte înfricoșătoare și vorbește despre algoritmii matematici din spatele unor programe informatice care se folosesc în recrutare, în finanțe, în educație, în penitenciare – care dau uneori erori grave și care riscă să ne explodeze în față dacă nu suntem atenți și nu ne oprim din când în când să ne amintim care a fost scopul lor de început și să ne întrebăm dacă încă mai servesc scopului aceluia.

bunica

Și beletristici frumoase am mai multe în această perioadă. Highlight-ul este fără îndoială Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, a doua carte a lui Backman care a fost tradusă la Art un pic înainte de Crăciun. Asta nu mai este așa de inofensivă și flower-power ca Ove. Cuprinde tot felul de subiecte grele și incomode (copii care sunt altfel, bunici care au o relație bună cu nepoții, dar nu și cu copiii lor, traume și PTSD, urme ale războiului, infidelități și loialități, bullying și divorțuri) și, desigur, dragoste, against all odds. Dar este foarte frumoasă.

Mi-a plăcut și cealaltă carte a lui Celeste Ng (Mici focuri pretutindeni) și cea mai nouă carte a lui John Green (Un șir infinit de țestoase), dar și Aleea Zorilor a lui Andrei Crăciun.

Na, ce să zic? A lucky 10.

Rămân – de pe urma acestui zece – cu gândul că sunt atât de multe lucruri încă de aflat despre lumea în care trăim – minunată, fascinantă. Că sunt atât de multe cărți frumoase încă de citit și iubit. Ceea ce, ca de obicei, vă doresc și vouă.

Mai jos, lista cu toate zece.

11. Antropologie și o sută de alte povestiri, de Dan Rhodes.

12. Aleea zorilor, de Andrei Crăciun.

13. Astrofizica pentru cei grăbiți, de Neil deGrasse Tyson.

14. Mici focuri pretutindeni, de Celeste Ng.

15. În capătul laboratorului, pe stânga, de Edouard Launet.

16. Cum e să fii fată, de Cristina Andone, etc..

17. Fata de laborator, de Hope Jahren.

18. Arme matematice de distrugere, de Cathy O’Neill.

19. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, de Fredrik Backman.

20. Un șir infinit de țestoase, de John Green.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge