You are here: Home > 1 carte pe saptamana, calatorii, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > Lecturi de vacanță

Lecturi de vacanță

Am glumit, nu sunt deloc lecturi de vacanță (în fine, majoritatea cel puțin). Dar le-am citit în vacanță, așa că well.

read01

Sursa foto.

Avem aici două cărți pentru copii, drăgălașe foc. Să începem cu ele deci: Șandor, un liliac deștept-foc, de la Univers Enciclopedic (pentru un 4-6 ani așa), i-a plăcut maxim lui Codrin; e o poveste despre o prietenie mai neobișnuită între un liliac de seară și un băiat nu foarte popular – și e și frumos ilustrată. Povestea frindelului, de Andrew Clements – am luat-o pentru Bogdan când a rămas fără material de citit, dar am sfârșit prin a o citi pentru amândoi. De la Arthur, colecția funny green – ne plac cărțile amuzante. O carte despre educație și despre curaj, despre creativitate și un pic despre familie. Nu o ocoliți, o să vă mulțumească preadolescenții voștri.

Am mai citit trei cărți de istorie. De fapt două și un fel de… mini-memoir. Cartea despre comunism a lui Boia (Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe)) freaked me out bigtime. În ciuda acestui fapt (sau poate tocmai de aceea) v-o recomand cu căldură. Ok, nu știu cum sunteți voi, dar pe mine istoria din liceu și generală (materia istorie, that is) m-a lecuit de a mai citi ceva pe subiect. Pentru mine a fost groaznic să trebuiască să țin minte niște date seci pe care să le reproduc la fel de sec. De ceva vreme m-am mai apropiat așa tiptil, ba un Scânteia creativă, ba un Sapiens, ba un Wonderland. Dar, dar. Sunt niște oameni care scriu minunat istorie (Lucian Boia de exemplu). Dar minunat-minunat. Despre tiranie a lui Snyder e de ronțăit dimineață la cafea. De scuturat un pic, de băgat la cap. Iar Amintiri și povești mai deocheate a lui Djuvara este cu adevărat o carte de vacanță. Conține 3 povești (plus una bonus) pe care istoricul și-a dorit să le publice după moartea sa.

djuvara

Despre care să vă mai spun? Universul pe umerii tăi – a doua carte tradusă la noi a lui Niven este un YA frumușel despre doi adolescenți cu dificultăți și felul în care încearcă să se descurce cu ele. Mi-a plăcut mai mult decât All the bright places.

Mi-a plăcut și Rătăcitori prin Lisabona, dar și Why won”t you appologize a lui Lerner (pe care am găsitt-o în română în același Cărturești din Brașov în care am dat și peste Leahy).

Ce pot să spun? It’s good to have the time to read.

Dar și – știți voi. Pentru celelalte. Pentru lucrurile importante. Pentru iubire.

tort

Mai jos lista cu toate zece:

21. Despre tiranie: douăzeci de lecții ale secolului XX, de Timothy Snyder.

22. Why won’t you appologize? Healing big betrails and everyday hurts, de Hariet Lerner.

23. Scrisoare pentru două iubiri, de Kathryn Hughes.

24. Amintiri și povești mai deocheate, de Neagu Djuvara.

25. Rătăcitori prin Lisabona, de Philippe Besson.

26. Șandor, un liliac deștept foc, de Dorothea Flechsig.

27. Povești orientale ca instrumente de psihoterapie, de Nossrat Peseschkian.

28. Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe), de Lucian Boia.

29. Povestea frindelului, de Andrew Clements.

30. Universul pe umerii tăi, de Jennifer Niven.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge