You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, despre VIATA, Educatie, liste, recomandari > Nerd alert!

Nerd alert!

Picoult

Bun, cartea asta a fost una dintre cele mai frumoase cărți ale perioadei, să începem cu ea așadar (Mulțumesc, dragă Mădă pentru recomandare – wink, wink). Mici lucruri mărețe nu-i atât de dulce pe cât o arată coperta. E o carte “delicată” – cum zicea Teodora; sau care tratează o temă delicată, nu m-am decis. Jodi Picoult spune aici o poveste despre prejudecăți rasiale, despre stereotipuri și despre privilegii, teme de la care noi preferăm să ne întoarcem pe cât posibil privirea. Dacă astea vi se par incomode, nu-i bai: povestea se poate citi și fără meditații filosofice profunde, este chiar destul de greu de lăsat din mână și vă va prinde în mreje garantat (eu una m-am culcat pe la 4 dimineața, abia după ce am terminat-o). Bebeluși, asistente, avocați, familii monoparentale, procese, găsiți câte un pic din fiecare.

fericit

Și despre Cum să fii fericit în România ar fi păcat să nu vă zic două vorbe, mai ales că sunt zile în care întrebarea asta pare să sune cel puțin ironic dacă nu sarcastic. Răspunsurile sunt însă amestecate – unele m-au făcut să râd, altele să plâng, dar aproape niciunul nu m-a lăsat indiferentă. E o carte de duminică ploioasă petrecută în casă (sau de duminică frumoasă petrecută în parc, dacă preferați).

Dar altceva voiam să vă zic.

Am citit în perioada asta 3 cărți nonfiction foarte bune: Wonderland, Scânteia creativă și Celelalte minți. Care vin după Un palid punct albastru despre care tocmai ce v-am povestit.

(Scânteia creativă privește evoluția speciei noastre prin lentila creativității – legate de hrană, de război, sex, artă, spiritualitate și știință; Wonderland privește istoria noastă prin lentila invențiilor “frivole” – moda, jocurile, iluziile, etc., iar Celelalte minți privește evoluția noastră în paralel cu evoluția unei alte ramuri din arbore: al cefalopodelor – caracatițe, sepii, calamari).

Ei, și citindu-le, mi se tot învârt în minte roți.

Acestea sunt cărți care îți fac mintea să se “extindă”, cum se zice. O fac mai mare, mai încăpătoare, și odată extinsă, ea nu-și mai revine (sper!) la forma inițială. (Still with me?).

Cu toate acestea, această cunoaștere este… la îndemână; la vârfurile degetelor; disponibilă; într-o țară în care este (încă!) legal să citești.

Și atunci nu pot să nu mă întreb: cum să facem oare? (Haideți, că de-acum știți ce vreau să spun).

Cum să facem să aprindem cu flacăra asta – încă o candelă și încă o candelă și încă o candelă – în cât mai multe minți – tinere, dar poate nu numai. Cum să facem să plantăm semințele curiozității? Cum să facem ca – dacă tot avem cărți ca astea (și câte altele mai sunt!), să facem să afle despre ele cât mai mulți? (Știați că cele mai multe caracatițe trăiesc numai doi ani? Știați că cele mai multe sepii care au 3 tipuri diferite de celule cu care produc culori – nu par să poată percepe culorile? Știați că există pe fundul oceanului pești care trăiesc două sute de ani? Știați că e posibil să ne fi dezvoltat empatia și sociabilitatea învățând de la haitele de lupi pe care i-am îmblânzit?).

Nu am – la dilemele mele – un răspuns (roțile încă se învârt).

Dar până una-alta – dați cărților (despre care tocmai v-am spus) o șansă și lăsați-vă surprinși.

Mai jos, lista cu toate zece:

1. Zile de Crăciun – 12 povestiri și 12 sărbători pentru 12 zile – de Jeanette Winterson.

2. Recunoștință, de Oliver Sacks.

3. Mergi unde te poartă inima, de Susanna Tamaro.

4. Born for this: how to find the work you were meant to do, de Chris Guillebeau.

5. Cum să fii fericit în România – volum coordonat de Oana Bârna.

6. Wonderland: cum a creat jocul lumea modernă – de Steve Johnson.

7. Mici lucruri mărețe, de Jodi Picoult.

8. Crăciunul în cele mai frumoase povestiri – Ch. Dickens, O. Wilde, M. Twain, etc..

9. Scânteia creativă: cum au devenit oamenii ființe excepționale datorită imaginației, de Augustus Fuentes.

10. Celelalte minți: caracatița și evoluția vieții inteligente – de Peter Godfrey – Smith.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Nerd alert!”

 1. Cristina says:

  Foarte misto cartile, multumesc pentru recomandare.

 2. irina says:

  Cu drag 🙂 .

Leave a Reply

CommentLuv badge