You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > “- Cărțile schimbă modul în care oamenii gândesc lumea. – Ba nu. Doar dacă le citesc, a zis Leo”.

“- Cărțile schimbă modul în care oamenii gândesc lumea. – Ba nu. Doar dacă le citesc, a zis Leo”.

Nu se pune un citat în titlul unei povești, am impresia. Dar am dat peste el ieri și mi-a rămas în minte.

Winterson

Pare-se că acum fix un an citeam prima carte din colecția Hogarth Shakespeare (O paranteză în timp a lui Jeanette Winterson – reinterpretare după Poveste de iarnă), iar un an mai târziu am adus acasă atât a patra carte din colecție (Pui de cotoroanță a lui Margaret Atwood- reinterpretare după Furtuna), cât și Zile de Crăciun a Jeanettei, dar mă iau cu vorba și sar direct la final.

Revenind.

Am citit așa de multe cărți frumoase în ultimul zece, încât nici nu știu despre care să vă spun.

Să încep cu cele de cinci stele, nu?

treietaje

Trei etaje mi-a înghesuit-o Andreea într-o sacoșă, când am fost la ea pentru cinci minute, în trecere, în drumul de la Valencia spre casă.  N-aș fi început-o, dar pe tren am rămas fără carte de citit și îmi era la îndemână. Iar odată ce am început-o… n-am mai avut scăpare. E ceva oarecum ciudat legat de cartea asta: nu-i nimic ieșit din comun sau șocant la ea, nu-ți zguduie lumea din temelii. Dar e scrisă într-un stil care ți se bagă pe sub piele și te trezești că vrei să tot citești, te trezești aproape că și gândurile ți-s formulate în limbajul lui Nevo. Trei etaje. Trei povești. Trei vieți. Care trec una pe lângă cealală razant, fără să se influențeze major totuși. (N-am putut să nu mă întreb oare ce povești ascunde blocul meu…).

Juniper2

Juniper este cealaltă carte de cinci stele din acest zece. Scrisă de jurnaliștii Kelley și Tom French – el laureat Pulitzer; ambii foarte talentați; ambii invitați la The Power of Storytelling (Kelley anul trecut, Tom anul ăsta – când înțeleg că a avut un discurs excepțional). Nu aș fi luat-o dacă nu vorbea Cosmin un sfert de oră fără oprire despre discursul despre care tocmai ziceam. Și, în fine. Terminasem Trei etaje și mă întrebam ce să citesc. Am luat Juniper la întâmplare și am băgat-o în geantă. Pauza de cafea de aproape o oră care mi s-a ivit în program între două evenimente m-a făcut s-o încep. And again, that was it.

Este povestea fiicei celor doi, născută la 23 de săptămâni, la limita viabilității. Este povestea lor de dragoste; povestea conceperii acestui copil atât de dorit; povestea luptei fantastice cu moartea; povestea mersului în vârful degetelor pe muchie de cuțit; povestea construirii din povești a unei lumi în jurul incubatorului; povestea iubirii, îndoielilor, fricii, solidarității, suportului, îndârjirii, curajului. O poveste minunat minunat spusă.

Am mai citit o carte de terapie în perioada asta (101 succese terapeutice: depășirea transferului și a rezistenței în psihoterapie – a lui Gerald Schoenewolf) și una de… filosofie? dezvoltare personală? – Drumul spre caracter – a lui David Brooks (primită de la fetele de la birou, de ziua mea). Ambele foarte bune, prima utilă în munca mea de zi cu zi, cealaltă inspirațională.

Anul gândirii magice – cartea doliului lui Jian Didion după soțul ei și O fată din bucăți, de Kathleen Glasgow, de la Storia books (o carte despre depresie, PTSD și self harm) – au fost cărțile dark, însă bune ale perioadei.

Destul de plină de cărți bune această perioadă, cum ziceam.

Am visat că dădeam comandă de cărți – dar nu așa, cu detalii (deși coperta de la Small great things a lui Picoult nici măcar n-o văzusem!) și acum aștept să se împlinească visul sau să am un sentiment de deja-vu (cum spunea cineva) – încet, încet. Începând cu Pui de cotoroanță și Zile de Crăciun, cum ziceam la început.

Să aveți o mini-vacanță frumoasă, cu cei dragi aproape, cu zăpadă și evident cu cărți!

Mai jos, lista cu toate zece:

161. O fată din bucăți, de Kathleen Glasgow.

162. 101 succese terapeutice: depășirea transferului și a rezistenței în psihoterapie, de Gerald Schoenewolf.

163. Fata cu fragi, de Lisa Stromme. ( #FILIT2017 )

164. Vidra care voia să știe tot, de Jill Tomlinson.

165. Anul gândirii magice, de Joan Didion.

166. Drumul spre caracter, de David Brooks.

167. Dragoste și speranță, de Grazia Deledda.

168. Trei etaje, de Eshkol Nevo.

169. Juniper. Fetița născută prea devreme, de Kelley French și Tom French.

170. The crossroads of Should and Must: find and follow your passion, de Elle Luna.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to ““- Cărțile schimbă modul în care oamenii gândesc lumea. – Ba nu. Doar dacă le citesc, a zis Leo”.”

 1. Catalina says:

  De asta e bine sa fim oameni cititi 🙂
  Ultimul blog post de la Catalina ..Orice carte care ne inspiră

Leave a Reply

CommentLuv badge