You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, Psihologie, recomandari > FILIT preparations, take 2

FILIT preparations, take 2

21aug_mix

Da, bine, nu căutați take 1, că nu găsiți postare separată. Ziceam doar – aici – că am început să-mi fac temele pentru FILIT care bate la ușă (cu Svetlana Aleksievici și Frances Miralles). Am continuat în acest zece cu Tudor GaneaMiere – un tur de forță pe stilul realism magic, care mi-a plăcut un pic mai mult chiar decât Cazemata și cu Ana Maria SanduPereți subțiri – o colecție închegată de povestiri care urmăresc viețile unor personaje dintr-un bloc (cu “pereți subțiri”), vieți care se împletesc ingenios din când în când.

Acestea fiind spuse, simt nevoia să mai adaug că, FILIT or not, descopăr cu încântare în ultimul timp autori români pe care îi citesc cu drag – lucru pe care îl privesc, ca mulți alții (să arunce primul piatra, știți voi…) ca pe o plăcută surpriză.

Așa.

Cu celelalte cărți din acest zece, lucrurile stau în felul următor: avem o dată un time travel drăgălaș, Omul care a cucerit timpul, al lui Mastai – față de care am mixed feelings. Are părți foarte istețe și interesante și evident că m-a pus pe gânduri, întrebându-mă what if? (De exemplu: cum ar fi într-adevăr dacă am descoperi o sursă de energie curată și nelimitată? Ce părți ale vieții noastre de acum s-ar schimba?). Dar are și părți relativ plictisitoare și neverosimile. All in all, foarte bună carte de week-end sau de vacanță.

26aug2k17_mastai

Despre Steven C. Hayes nu vă zic – că e mișto și în scris ca și în carne și oase și că am citit cu creionul în mână cartea lui despre terapia prin acceptare și angajament (ACT), ultimul sfert fără să-mi dau seama când s-a făcut noapte afară. Vă pot spune însă că a fost cea mai bună “bucată” de psihologie citită în această perioadă – deși nici Crucial Conversations nu e de lepădat.

StevenCHayes2

Nici despre Contraviața nu vă zic – primul meu experiment cu Philip Roth – care era să-mi explodeze neuronul. Nu vă zic decât că-i foarte inteligent construită, că are personaje credibile și răsturnări incredibile și că e un loc probabil la fel de bun ca oricare altul în care să aflați câte ceva despre evrei.

29aug2k17small

V-aș spune însă două vorbe despre Zadie Smith și a ei On beauty. O aveam pe wishlist de ceva vreme, dar am pus-o în bagaj după ce mi-a făcut Andreea poftă cu Swing time. Am început-o în concediu (de vreo lună deci), am citit ultima jumătate abia week-endul trecut. Este o carte în care e plăcut să “locuiești” o vreme, o carte în care nu musai întâmplările, cât amosfera se insinuează în mintea ta.

5sept2k17_Zadiesmall

Se puseră la curent reciproc cu noutățile într-un mod relaxat, lăsînd pauze lungi, plăcute, în care să-și vadă de brioșe și de cafele. Jerome – după două luni în care fusese nevoit să fie interesant și inteligent într-un oraș străin, printre străini – aprecia situația ca pe un dar.

Se vorbește despre tăcerea fericită care poate exista între doi iubiți, dar și asta era grozavă; să stea între sora lui și fratele său, fără să spună nimic, mîncînd. Înainte să existe lumea, înainte să fie populată, și înainte să existe războaie și slujbe și facultăți și filme și haine și păreri și călătorii în străinătate – înainte de toate acestea, existase o singură persoană, Zora, și un singur loc: un cort în sufragerie, făcut din scaune și cearșafuri. După cîțiva ani, sosi și Levi: se făcu loc și pentru el, ca și cum el ar fi fost întotdeauna acolo.

Uitîndu-se acum la cei doi, Jerome se regăsea în încheieturile degetelor lor și în urechile fine, în formă de scoică, în picioarele lor lungi și în buclele rebele. Nu se gîndea dacă sau cum sau de ce îi iubea. Ei erau pur și simplu iubire: ei erau prima dovadă că el avusese odată parte de dragoste, și aveau să fie ultima confirmare a dragostei cînd totul în jur o sa dispară.”

Mai jos, lista cu toate zece.

121. Miere, Tudor Ganea.

122. Pereți subțiri, Ana-Maria Sandu.

123. Omul care a cucerit timpul, de Elan Mastai.

124. Noua terapie prin acceptare și angajament (ACT), de Steven C. Hayes și Spencer Smith.

125. Contraviața, de Philip Roth.

126. Extraconjugal, de Mihai Radu.

127. Inimi chimice, de Krystal Sutherland.

128. Cu toții suntem făcuți din molecule, de Susin Nielsen.

129. Despre frumusețe, de Zadie Smith.

130. Crucial conversations: Tools for talking when stakes are high, de Kerry Patterson.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge