You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, recomandari > Sapiens (și alte lecturi de vacanță)

Sapiens (și alte lecturi de vacanță)

Nu pot începe povestea asta altfel decât cu Sapiens, pe care like it was my birthday in July, a tradus-o Poliromul (e prea mult oare dacă cer și Homo Deus – cealaltă carte a lui Harari? măcar până în octombrie?).

25iul2k17Sapiens

Sapiens este “o scurtă istorie a omenirii”, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. E scrisă prietenos cu cititorul, e scrisă ca o poveste, e scrisă pe alocuri amuzant. Mi-a dat o privire de ansamblu asupra omenirii, rădăcinilor noastre, schimbărilor treptate care ne-au adus unde suntem acum și a drumurilor care ne stau în față. Laura zice că-i tristă, mie mi se pare una dintre cele mai optimiste cărți pe care le-am citit. Decide for yourselves, dar dați-i o șansă, chiar dacă nu citiți nonfiction, chiar dacă nu vă place istoria, chiar dacă e încă vacanță.

De ce studiem atunci istoria? Nu studiem istoria pentru a cunoaște viitorul, ci pentru a ne lărgi orizontul, pentru a înțelege că situația noastră actuală nu este nici naturală, nici inevitabilă și că, în consecință avem mult mai multe posibilități în fața noastră decât ne imaginăm.”

Așaaa.

Am citit toate celelalte cărți din acest zece în concediul din care tocmai m-am întors, așa că am nevoie de un pas în spate ca să mă decid despre care vă mai povestesc. Sunt toate frumoase – apropo de ce mă întreba un prieten acum ceva timp: dacă am un noroc fantastic sau un “recicle bin” enorm, că prea pare că citesc numai cărți frumoase.

Răspunsul neplăcut este că citesc o grămadă despre cărți înainte să le cumpăr. Nu atât recenzii, cât topuri, recomandări, referințe încrucișate, etc. Pe unele le caut eu, altele mă găsesc ele pe mine. De ce fac asta? Păi… ‘coz “so many books, so little time” și atunci mai bine mă asigur că dacă dau din timpul meu unei cărți, s-ar putea să merite.

Sigur că fac excepții, sigur că mai cumpăr cărți din pură curiozitate sau că îmi asum câte o carte “de aeroport”, cum a fost cea a lui Santos cu Miralles (Cel mai frumos loc din lume e chiar aici).  Deși aș putea trișa și spune că Miralles vine la Filit la toamnă (ca și Svetlana Aleksievici și Tudor Ganea) și am început să-mi “fac temele”, cum zicea Amelia deunăzi, dar nu.

celmaifrumosloc

O să vă zic deci despre Euforia a lui Lily King, care mi-a plăcut mult. Nu atât povestea de dragoste (care te înțeapă la inimă), cât pasiunea care te poate face să-ți părăsești casa și confortul și să călătorești în zone neprietenoase, cu un climat ciudat, să locuiești împreună cu triburi sălbatice, să încerci să le descoperi limbajul, obiceiurile, ritualurile și mai ales valorile și apoi să make sense of this all.

27 de pași am început-o cam sceptică, prea o lăudase toată lumea, prea erau cu toții vrăjiți. Am sfârșit prin a mă lăsa înduioșată de povestea lui Tibi, de felul cum a luat demonii care îl bântuiau și i-a transformat în ceva constructiv (proiectul Tășuleasa Social) și de autodepășire (alergările la ultramaratoane).

Volumul II din Cronicile Pădurii Fermecate (Cum să cauți un dragon) am citit-o copiilor cu sfințenie seara, înainte de a cădea lați după agitația de peste zi. În acest volum, Cimorene pleacă în căutarea dragonului ei (Kazul) care se pare că a fost răpit de vrăjitori. Amuzantă și un pic neobișnuită (ca și prima).

Pe drumul de întoarcere am citit a doua carte a Svetlanei Aleksievici: Războiul nu are chip de femeie. Am glumit, acum chiar am început să-mi fac temele pentru Filit. Mi-a luat mai bine de doi ani să-mi fac curaj să pun mâna iar pe o carte a Svetlanei (după Dezastrul de la Cernobîl). Aproape 400 de pagini de mărturii ale femeilor care au luat parte într-un fel sau altul la al doilea război mondial. Ce să vă spun despre ea? Este cutremurătoare (și un pic înfricoșătoare), dar și despre asta cred că nu prea avem voie să n-o citim.

Mare selecție am făcut din zecele ăsta! Dar având în vedere că mi-a luat vreo 3 ceasuri ca să mă decid ce cărți iau cu mine (față de 10 minute pentru haine și încă vreo 5 restul bagajului), eu zic că stăm bine. Vă las cu priveliștea cu care m-am trezit timp de o săptămână. Bucurați-vă de ce-a mai rămas din vară, bine?

celmaifrumosloc1

111. Sapiens, de Yuval Noah Harari.

112. 27 de pași, de Tibi Ușeriu.

113. Defecți, de Cecelia Ahern.

114. Jurnal scoțian, de Ioan-Florin Florescu.

115. Încetează cu minciunile tale, de Philippe Besson.

116. Cum sa cauti un dragon, volumul II din Cronicile padurii fermecate de Patricia Wrede.

117. Cel mai frumos loc din lume e chiar aici, de Care Santos cu Frances Miralles.

118. Un barbat si o femeie, de Jojo Moyes.

119. Euforia, de Lily King.

120. Razboiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Sapiens (și alte lecturi de vacanță)”

  1. […] Sapiens (și alte lecturi de vacanță) […]

  2. […] FILIT preparations, take 2 » Irina Şubredu on Sapiens (și alte lecturi de vacanță) […]

Leave a Reply

CommentLuv badge