You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, Psihologie, recomandari > ” – Îți place să citești? a întrebat ea entuziasmată”.

” – Îți place să citești? a întrebat ea entuziasmată”.

13iul2k17Ove

Știam de Un bărbat pe nume Ove dinainte de a se traduce, de unde știu despre majoritatea cărților bune: de la Andreea. După ce a apărut în limba română, a citit-o Laura și i-a plăcut. Apoi a urcat foarte sus în lista musai – de cumpărat și citit. N-am luat-o totuși imediat și nici nu știu de ce. Oricum, nu faceți ca mine. Adică nu așteptați. Luați-o. Imediat. Încerc să-mi imaginez cum ar trebui să fiți ca să nu vă placă. Nu-mi iese. Dacă, de pildă la Little life am rețineri în a o recomanda oricui (e a “read with caution” book), la asta nu am niciun fel de reținere. E povestea unui morocănos (ca cel din imagine 😀 ). Care te va enerva, distra și înduioșa în egală măsură, în timp ce vei ajunge să înțelegi treptat ce-l face să fie așa cum este. În timp ce vei ajunge să cunoști relația cu soția lui, cu vecinii vechi, cu vecinii noi, inclusiv cei care dau buzna în viața lui fără să-i ceară voie “zău așa, Ove!”. Este perfectă pentru vacanță. iar bărbatul din poză știe pe de rost citate din ea 😀 .

Cu Viața nemuritoare a Henriettei Lacks nu am nicio poză. Este povestea pe care n-o prea poți lăsa din mână a începutului geneticii, studiilor medicale pe linii celulare (în loc de ființe vii), a vaccinului antipolio și a unor tratamente pentru vedere și a unora împotriva cancerului. Celulele HeLa – primele celule umane care au supraviețuit in vitro – prelevate de la Henrietta fără știrea și acordul ei au făcut toate acestea posibile, iar Rebecca Skloot face cunoscută povestea familiei Lacks pentru ca cel puțin să știm de unde a pornit totul. Nu prea se mai găsește de cumpărat (era la niște reduceri ridicole pe librarie.net la un moment dat. Dar dacă dați de ea, do yourselves a favor și luați-o.

20170608_170258000_iOS

Vă mai las aici o poză frumoasă cu cartea lui Exarhu (care nu-i propriu-zis o carte, cât o colecție de texte publicate pe diverse platforme on-line (că doar n-o să vă povestesc acum, în vacanță, despre Opening up by writing it down – a lui Pennebaker – despre utilitatea scrisului expresiv în terapie sau despre Thanks for the feed-back, a lui Stone – care ne învață de ce ne este atât de greu să primim feed-back).

O insulă numai a noastră, însă (deși e oarecum pentru publicul mai tânăr) – ar merge de vacanță. Să nu ziceți cumva că nu v-am spus.

Mai jos, lista cu toate zece.

101. Opening up by writing it down: how expressive writing improves health and eases emotional pain, de James W. Pennebaker și Joshua M. Smith.

102. Biblioteca sufletelor: vol 3 din Miss Peregrine, de Ransom Riggs.

103. Vocea lui Archer, de Mia Sheridan.

104. Un barbat pe nume Ove, de Fredrick Backman.

105. Cartea verii, de Tove Jansson.

106. Bucurați-vă de fericirea voastră. Memorii. de Paul Brinkley-Rogers.

107. Thanks for the feed-back: the science and art of receiving feed-back well, de Douglas Stone.

108. Viața nemuritoare a Henriettei Lacks, de Rebecca Skloot.

109. O insulă numai a noastră, de Sally Nicholls.

110. Fericirea e un ac de siguranță, de Răzvan Exarhu.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge