You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste > O sută

O sută

 

Aproape tot timpul știu despre care cărți voi vorbi – din fiecare zece.  De exemplu, aleasa acestui zece este fără să stau pe gânduri Aleasa Dragonului de Naomi Novik. I-am dat târcoale de când am văzut că i-a plăcut Laurei, dar n-am luat-o imediat, nici nu știu de ce. Pe urmă a venit vremea de umblat hai-hui prin țară (Iași – Târgoviște – Târgu Mureș) și m-am gândit că merge numai bine. M-am gândit bine până la un punct. Până în punctul în care era să întârzii la nuntă. NU vă apucați de ea deci când aveți programare undeva! Dacă, în fine, vă plac basmele. Fantasy-ul.  Dacă suportați un pic de horror (nu mult, doar cât să-ți dea fiori pe șira spinării). Dacă sunteți pregătiți să credeți că uneori o prințesă închisă într-un turn e o vrăjitoare, iar un Dragon e de partea binelui, că există mai multe feluri de a face magie și că sunt copaci care au o viață secretă.

aleasadragonului

Nu mereu știu însă cu ce voi continua. Ar putea fi, să zicem, Challenger Deep, de Neal Shusterman.

22iun2k17b

Pe asta am luat-o la recomandarea Mădălinei-cea-care-nu-mai-vrea-să-scrie-pe-blog. Asta pare basm, dar nu este. E povestea emoționantă și un pic dureroasă a unui adolescent cu probleme de sănătate mintală, o poveste totuși prietenește și empatic scrisă, pe care mă tot gândesc dacă în afară de studenții la Psihologie aș mai pune-o pe must-read-list-ul cuiva. Al elevilor de liceu, să zicem. Al părinților? Nu știu…

Mi-a plăcut din zecele ăsta și Febră în zori (mai ales că e poveste adevărată): o poveste de dragoste de cel mai pur și nesiropos romantism. Și În spatele blocului a Mare Wagner – care mi-a adus aminte de Inocenții și, evident, de propria-mi copiărie. Și Un vrăjitor din Pământșimare al Ursulei leGuin (pe care am citit-o în timp ce-mi așteptam rândul la Ove).

Aventurile lui Sacha în castelul fermecat le-a plăcut băieților, fără discriminare – deși am luat-o ca să i-o citesc lui Codrin. Iar ilustrațiile sunt o poveste în sine.

Nu știu ce să vă zic despre Cazemata lui Tudor Ganea (de care tot pe Laura o consider responsabilă). Mititică, subțirică, aparent inofensivă, dă cu creierii tăi de toți pereții, cu realismul ei magic plin de tupeu. Spune povestea unei construcții din Constanța și a oamenilor care se învârt pe lângă ea, dar o spune interesant, îndrăzneț și credibil. Nu prea are cum te lăsa indiferent.

Cam așa.

În rest, visez la vacanță (care tot nu se-arată mai mult decât câte-o zi-două pe drumuri), mă bucur de câte ori mai “corup” pe cineva să citească ceva ce mi-a plăcut mult și încerc să nu mai cumpăr cărți. Cel puțin azi. Jur.

Mai jos, lista cu toate zece.

91. Aventurile lui Sacha în castelul fermecat, de Iulian Tănase, cu ilustrații de Alexia Udriște.

92. Challenger Deep, de Neal Shusterman.

93. În spatele blocului, de Mara Wagner.

94.  Febră în zori, de Péter Gárdos.

95. Aleasa Dragonului, de Naomi Novik.

96. Cazemata, de Tudor Ganea.

97. Salut, rămas bun și tot ce se întâmplă între ele, de Jennifer E. Smith.

98. Superșcoala domnișoarei Rapscott, de Elise Primavera.

99. Dacă ești așa deștept, de ce nu ești fericit, de Raj Raghunathan.

100. Un vrăjitor din Pământșimare, de Ursula K LeGuin.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge