You are here: Home > Educatie, evenimente, Psihologie, recomandari > #ICCP2017

#ICCP2017

Aș povesti două vorbe despre Congresul Internațional de Psihoterapie Cognitivă care s-a întâmplat la Cluj săptămâna trecută și de la care tocmai m-am întors și pentru asta încă îmi caut vocea.

Încerc să nu fie o poveste deznădăjduită (gen “suntem în urmă cu 20 de ani” sau “pare că n-o să ajungem prea curând acolo”), dar nici plictisitoare – adică să înșir o listă de very cool people in the field și apoi după fiecare să zic “awwww” sau “câââât de tare” sau “omg omg omg am fost în aceeași clădire / am mâncat la aceeași masă / am respirat același aer”.

So.

O să fac doar un foarte scurt rezumat al celor mai interesante idei și al lucrurilor care mi-au plăcut la eveniment în sine și o să vi-i arăt (din nou) pe oamenii aceia.

Ce mi-a plăcut la #ICCP2017:

 • colecția de invitați. There, I’ve said it. Nume unul și unul, majoritatea celor care au scris manualele de terapie sau de aplicații ale terapiilor în diverse domenii (mă rog, cei în viață. Și care nu au împlinit 95 de ani. Ca Aaron Beck, săptămâna trecută. Happy B-day, Sir!).
 • diversitatea evenimentelor din program. Au fost open papers, round tables, symposiums, workshops, keynotes și poster sessions.
 • calitatea evenimentelor din program. Ori am avut noroc, ori am ales bine (multe dintre ele se desfășurau în paralel), dar la niciunul nu am simțit că pierd timpul, din toate am învățat ceva, niciunul nu mi s-a părut “de umplutură”.
 • viziunea critică a speakerilor cu privire la subiectele prezentate și la CBT în general. Nimeni nu a “propovăduit” virtuțile inestimabile ale CBT-ului, cu toții au recunoscut minusurile sau locurile unde nu sunt încă suficiente date, majoritatea au părut deschiși și către alte școli de terapie.
 • disponibilitatea speakerilor. Au avut workshopuri (pre-congress și in-congress) plătite, dar când nu aveau workshop, aveau un eveniment cu acces deschis. Și când nu făceau asta, mergeau la prezentări ale colegilor de breaslă. Se așezau în sală, ascultau, adresau întrebări.
 • noutatea ideilor prezentate. Majoritatea studiilor, programelor, lucrărilor au fost din colecția 2016 toamna sau 2017 primăvara.

Ideas to take home:

Scopul nu este să trăiești o viață în care să nu suferi, ci ca suferința să merite.

Odată ce nu te mai temi de suferință, poți învăța să te implici în relații (exact la fel cum în judo, odată ce ai învățat să cazi, poți începe să înveți să te lupți).

Oamenii nu vin la terapie plângându-se că au cogniții disfuncționale (deși au!). Vin plângându-se că trăiesc emoții dureroase sau / și dificultăți de relație.

Sunt mai multe, mult mai multe (am scris jumătate de agendă și am jumătate de card plin cu poze de slide-uri), dar astea ar fi cele mai.

M-am întors cu o listă de lectură cât casa; am constatat cu plăcută surprindere că o parte dintre cărțile de pe wishlist sunt deja traduse în limba română, majoritatea la ASCR, dar și pe la Polirom și Editura Trei. (Da, am constatat prin cumpărare, ce era să fac, erau chiar acolo, pe drumul dintre săli…).

Ce vreau să spun cu asta?

Că îmi vine să opresc pe stradă fiecare absolvent de psihologie și să-i spun cât de important este să-ți cunoști “tribul”, să auzi vorbind oamenii din manualele tale de la școală, să nu crezi vreodată că știi tot, că ai învățat tot, că ai înțeles tot. Că nu ai dreptul să nu fii la zi, chiar dacă “zilele” se schimbă și teoriile psihologice la fel. Nu ai dreptul să oferi oamenilor care îți intră pe ușă mai puțin decât se știe în prezent, să te prefaci că unele lucruri încă nu s-au inventat, că nu se cunosc, că nu există.

Și uneori îmi zic că nu-i așa de important, că nu e ca și cum lumea devine mai bună pentru că am fost eu la o conferință și am aflat niște lucruri. Dar apoi vin acasă. Și pe ușă îmi intră un fiu și tatăl lui, veniți cu mașina de la 70 de kilometri de Iași. O studentă care merge cu trenul timp de o oră ca să ajungă la mine, altcineva care are pe suflet o poveste despre care n-a vorbit niciodată în ultimii 7 ani. Și atunci mă gândesc că totuși, poate un pic da.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “#ICCP2017”

 1. […] a fost anul în care am fost la Congresul Internațional de Psihoterapie Cognitivă care s-a întâmplat la Cluj și am venit de acolo cu un entuziasm uriaș (și o listă de lectură […]

Leave a Reply

CommentLuv badge