You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, recomandari > Vacanțele scurte și cărțile lungi

Vacanțele scurte și cărțile lungi

inocentii

Am luat Inocenții a Ioanei Pârvulescu înainte de vacanța de Paște, după ce i-am dat roată ceva vreme. Mai întâi a vorbit Laura frumos despre ea, apoi Andreea. Nu am citit-o atunci însă (aveam deja o listă bine pusă la punct). Dar i-a venit rândul mai târziu. E o carte despre copilărie, despre amintiri și despre case. O carte care îți face dor de vremurile de altădată, când nu te întâlniseși cu nimic dur și greu și definitiv. Și puțin îți face dor de Brașov. Și nu prea ai cum să nu te regăsești un pic în ea. Merge cu cireșe și cu vacanță.

Oryx și Crake a fost postapocaliptica perioadei. Nu e la fel de zguduitoare ca Povestea cameristei, dar tot are suficient material de gândire. Povestea sfârșitului lumii așa cum o știm o spune Snowman, posibil ultima ființă umană rămasă în viață. O nouă “specie” de oameni a luat ființă (prin inginerie genetică). O specie căreia i s-au îndepărtat instinctele agresive și i s-a modificat sexualitatea, adăugându-i-se tot felul de calități care ar trebui să o facă – evident – perfectă. Cum s-a ajuns aici și mai ales ce s-a întâmplat cu oamenii ne povestește Snowman. Prilej să mai facem câte o priză de conștiință despre cum ne-am obișnuit să luăm de bune electricitatea, internetul, transportul internațional (achiziții destul de “tinere” ale omenirii), fără de care ne-am întoarce rapid în evul mediu (sau poate și mai înainte).

styron

Am citit Bezna vizibilă a lui Styron la final de mai, cu prilejul Mental Health Awareness Week. O poveste a depresiei autorului, foarte sensibil scrisă. Nu ar trebui să lipsească din lista de lecturi obligatorii ale studenților la psihologie, precum și a celor care lucrează în domeniul sănătății mintale.

Ar mai trebui probabil să vă povestesc și despre Din capul meu (de citit, musai. pentru adolescenți și adulți deopotrivă și mai ales pentru educatori).

Dar voi sări direct la Femeile lui Lazăr. Nici nu mai știu cu câtă vreme în urmă am luat-o. A stat o mulțime fix în fața ochilor mei, pe vremea celuilalt birou. Am început-o prin ianuarie (tot la insistențele Andreei. mulțumesc, băi!). Dar aveam începute încă 20, în fine, nu a fost atunci vremea ei.

Am luat-o cu mine la Veliko Târnovo și acolo, în fine, am putut-o savura cum merită. Povestea celor trei femei importante din viața unui om de știință rus (Lazăr Lindt) este spusă atât de savuros, de complex și de… dulce, dar în sensul nesentimental și ne-scârbos al cuvântului, încât nu ai cum să nu te lași absorbit în poveste. Mai zic că spre final mi-a sărit inima un pic, dar că apoi a revenit la loc și că am rămas visând la ea o vreme după ce am închis-o și zic asta sperând să vă conving să o citiți, dacă n-ați făcut-o încă, o să învățați, bonus și ceva psihologie pe drum.

Lazar

În rest, am întrebat oamenii din lista mea de facebook ce le-ar spune unor copii din câteva licee din rural și puțini au fost cei care nu au amintit cititul și importanța lui. Și acum mintea mea se învârte pe loc încercând să găsească cea mai bună variantă de a face asta într-un mod care să le fie de ajutor indeed.

Până una-alta, bucurați-vă de vară, de vacanțele scurte sau lungi și nu uitați să citiți.

Mai jos, lista cu toate zece.

71. Pisicuța care voia să ajungă acasă, de Jill Tomlinson.

72. Inocenții, de Ioana Pârvulescu.

73. 15 Secrets successful people know about time management, de kevin Kruse.

74. Sparge tiparele, de Seth Godin.

75. Oryx și Crake, de Margaret Atwood.

76. Bezna vizibilă, de William Stryron.

77. Leac pentru o lume banală, de Christian McKay Heidicker.

78. Din capul meu, de Sharon Draper.

79. Femeile lui Lazăr, de Maria Stepnova.

80. Getting Things Done, de David Allan.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge