You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie > The books of May

The books of May

read17

Sursa foto.

Am luat The Sun is also a star după o pauză de mai bine de-o lună de cumpărat cărți – într-un gest impulsiv, din librărie. A fost, de sltfel, singura pe care am luat-o atunci. Îmi plăcuse Absolut tot, v-am povestit aici, o să mă uit și la film, abia aștept, așa că eram curioasă. E un Young Adult frumușel, poate un pic siropos, dar numai un pic, poate un pic înghesuite prea multe teme rasiale, dar nu exagerat. Natasha – o adolescentă, imigrantă ilegal în Statele Unite, pe punctul să fie deportată în Jamaica natală, pasionată de știință, se îndrăgostește de Daniel, un corean-american-poet-artist-filosof pe parcursul unei zile pe care o petrec împreună. Nu știu dacă i-am dat 4 stele datorită vocii Universului – ca personaj în carte, datorită ciudățeniei personajelor – care mi-au amintit de Eleanor și Park sau datorită fragmentului scurt de la final  – despre influența nebănuită pe care o avem uneori în viețile altora, dar ceva a rămas cu mine din cartea asta, mai mult decât alte povești ușurele de adolescenți.

Aștept a doua carte a lui Eowy Ivey de anul trecut. To the bright edge of the world – un titlu superb, care n-a făcut decât să-mi crească așteptările despre ea. I-am luat-o de Crăciun și lui Mari, care a iubit Copila de zăpadă aproape mai mult decât mine. Am început s-o citesc de Paște (era în teancul… luminos, remember?). E o carte ciudată și oarecum altfel decât mă așteptam. Ficțiune istorică presărată cu puțin realism magic, dar mai multă ficțiune istorică. O carte despre exploratori, despre Alaska, despre păsări, despre dragoste curajoasă, femei emancipate și parteneri de viață care le susțin, despre pericole, despre încredere, despre deschizători de drumuri și despre curaj. O carte diferită de Copila de zăpadă, dar tot frumoasă și… inspirațională, așa.

Entuziasmul meu provine, în parte, din faptul că știu ce ușor mi-ar fi putut scăpa. A fost un eveniment unic, tânăra pasăre șovăind la marginea cuibului. Când privesc acest arc de os, pană și lumină solară, un loc sensibil din sufletul meu se vindecă, exact în clipa în care e sfâșiat, iar și iar, de o mie de ori la rând.
Nu pot decât să mă întreb: o să mai vadă și altcineva?

Ivey

And finally, tot în perioada asta am terminat Mințile lui Billy Milligan, a doua carte a lui Daniel Keyes (cel cu Flori pentru Algernon), cartea pe care a trebuit s-o citesc sprijinită de masă ca să nu mă doară mâinile de la ea și pe care am cumpărat-o (și început-o) în octombrie… 2015. Cele aproape 500 de pagini de aventuri ale multiplelor personalități (“minți”) ale lui Billy se citesc repede (serios, nu vă lăsați păcăliți de cât mi-a luat mie!), problema e că te (mă) cam pune pe gânduri ideea în sine, de multiple personalities disorder (sau, cum se numește în prezent: dissociative identity disorder – DID) și problemele de etică pe care le ridică. Daniel Keyes spune povestea reală a lui Billy (William Stanley) Milligan care a fost arestat pentru o listă lungă de încălcări ale legii, dar care a fost apoi diagnosticat cu DID . Acum aproape 40 de ani, lumea nu era totuși pregătită pentru acest diagnostic și nu era foarte sigură cum să trateze cazul lui Billy. Deși complicată și incomodă, povestea e totuși sensibilă și înduioșătoare, citiți-o (mai ales că a apărut între timp o ediție cu un format mai prietenos).

În rest, mai zic numai că Ikigai e o carte ideală de duminică, că Resilience a lui Greitens nu e cea mai fericită alegere pe subiect, în schimb Mindful work da, că Watson e un pic cam plin de el și Fine un pic cam incomodă. Că luna mai e o lună frumoasă. Iar cărțile fac lumea din spatele frunții tale mai încăpătoare, chiar dacă pe frunte nu-ți apar pătrățele ca pe abdomen.

Mai jos, lista cu toate zece.

61. The Sun is also a star, de Nicola Yoon.

62. Madame Doubtfire, de Ann Fine.

63. Stejarul pitic, cel mai bun tătic, de Victoria Pătrașcu.

64. Spre marginea luminoasă a lumii, de Eowyn Ivey

65. Ikigai: secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, de Hector Garcia și Frances Miralles.

66. Resilience: Hard-Won Wisdom for Living a Better Life, de Eric Greitens.

67. Viața dincolo de graniță, de Dorit Rabinyan.

68. Mințile lui Billy Milligan, de Daniel Keyes.

69. The Double helix, de James D Watson.

70. Mindful work: How Meditation Is Changing Business from the Inside Out, de David Gelles.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge