You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, recomandari > World Book Day

World Book Day

read

Sursa foto.

De Paște am această mică obsesie de a citi cărți cu o anumită tematică în titlu. Acum trei ani, “tema” a fost raiul, anul trecut – dragostea. Anul acesta, căutând în bibliotecă, am făcut cumva două liste: the dark list (cu Diavolul în orașul alb, Înainte de cădere, Moarte subită și Oneiron – fantezie despre primele secunde după moarte) și the (en)light(ened) list (cu Aerul pe care îl respiri, Cutia cu rugăciuni, Între cer și pământ și Spre marginea luminoasă a lumii). Bine, sunt previzibilă, știu, nu-mi spuneți. Am pus în bagaj cărțile din al doilea teanc.

Așa am ajuns să citesc (în sfârșit) Stefansson – Între cer și pământ. O carte despre Islanda, despre frig, despre mare, despre moarte. Despre căldură, despre prietenie, despre bunătate, despre cărți, despre viață. O am de trei ani în bibliotecă, nu i-a venit rândul, se pare, până acum. Asta e, pentru mine, cartea perioadei – lunii aș zice, căci observ că a trecut aproape o lună de când n-am mai scris. Nici nu știu să spun sigur ce-mi place atât de mult la ea, m-a întrebat Andreea dacă mi se pare rece și tristă, evident răspunsul meu este nu. Nici luminoasă n-aș avea cum spune că este, dar e scrisă cumva foarte frumos. Este răscolitoare, nu te lasă să scapi ușor sau să plutești prea mult la suprafața lucrurilor. Dar e scrisă frumos. So yeah. (N-am început încă volumul al doilea doar pentru că știu că al treilea nu e tradus, așa că aștept, cuminte).

Am terminat în perioada asta Petronela Piure de Mere, volumul 2, pe care i-am citit-o (teoretic) lui Codrin (5 ani și jumătate). Povestesc despre ea pentru că este cartea care made him click. Așa de tare că spre final aproape plângea la ideea că se termină. Cartea nu este ATÂT de frumoasă. Dar e prietenoasă, are o grafică drăgălașă și te face să iubești personajele – doi gemeni simpatici. M-a pus să-i promit că îi mai caut o carte la fel de frumoasă – “dar nu de aia scurtă, mami”. So mission accomplished, I say.

Și la urmă două vorbe despre cartea citită lui Bogdan: Ca peștele în copac. I-am luat-o pentru că-i plăcuse Irinei – puștoaica Oanei și lui Teo al Claudiei (thanks a bunch, girls!). Este despre o fetiță dislexică și dificultățile pe care le are de îndurat la școală și la început am avut emoții că s-ar putea să nu-i placă. Este scrisă foarte nesentimental, dar it gets to you și până la urmă ne-a prins pe amândoi (am avut porțiuni pe care le-am citit cu nod în gât). Pe Ally (fetița dislexică) o “vede” într-un final un profesor și își croiește încet drum către ea, zău dacă n-ar trebui să fie bibliografie obligatorie în generală (de pe la a III-a / a IV-a în sus). Ne-a adus aminte de Minunea (Bogdan dixit, nu eu).

Cam așa. Mai jos, lista cu toate zece.

51. Pisica lui Dalai Lama și arta de a toarce, de David Michie.

52. Altruism: the power of compassion to change yourself and the world, de Matthieu Ricard.

53. Scris pe trup, de Jeanette Winterson.

54. Petronela Piure de Mere, de Sabine Stading. Volumul 2: Somnul vrăjit și tumultul pocnitorilor.

55. Scorpia, de Anne Tyler.

56. Între cer și pământ, de Jon Kalman Stefansson.

57. The end of average: how we succeed in a world that values sameness, de Todd Rose.

58. Simon și planul Homo Sapiens, de Becky Albertalli.

59. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, de Stephen Covey.

60. Ca peștele în copac, de Lynda Mullaby Hunt.

Cam așa. Vă las cu mesajul de pe amazon, că-i frumos.

WBD

Happy World Book Day!

Cuvintele, s-ar zice, nu și-au pierdut încă puterea de a-i atinge pe oameni, e de necrezut, poate nu s-a istovit toată lumina în ei, poate că, oricum ar fi, mai pâlpâie o fărâmă de nădejde“. (Stefansson)

Related Posts with Thumbnails
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge