You are here: Home > Educatie, evenimente, oameni, recomandari > Un fel de Bibliotecă Vie

Un fel de Bibliotecă Vie

Dacă zic “mamă singură”, la ce te gândești? Dar dacă zic “depresiv”? Să întind coarda și să zic “imigrant”? “Deținut”? “Politician”? “Om al străzii”? Sunt gata să pariez serios că ai niște reprezentări și că ele îți vin în minte automat.

Ei bine, în educația nonformală există această metodă. Care se numește Living library (sau Human Library). Și care este un instrument pentru demolat stereotipuri și prejudecăți. (Pe scurt: “împrumuți” oameni, așa cum ai împrumuta cărți și îi citești; câteva minute, poate jumătate de oră. Și ce se întâmplă apoi este că îți vine tot mai greu să îi așezi în cutii, după ce le-ai aflat povestea.).

Și se face că în noiembrie 2011 a venit Cristina de la LEAP și a “adus” și la Iași Biblioteca Vie. Și povestind cu Alma despre studenții “noștri”, zice ea “Auzi? Da’ ce-ar fi să folosim metoda bibliotecii vii în orientare?”. “Cum adică?” zic. “Păi na. Știi tu. Cu cărți vii. Dar în loc de stereotipuri, cu profesii”. “Aaaa”, zic. “Deci să chemăm studenții să citească un avocat, un contabil, un ITst, un psiholog, un antreprenor“. “Păi da”.

Zis și făcut (metoda noastră de implementare – în zilele bune). În decembrie 2011, în plină sesiune, organizam la Universitate prima Bibliotecă Vie.

BV_colaj00

Au trecut de atunci mai bine de cinci ani. 21 de ediții.

BV_colaj01

Aproape 100 de profesioniști au fost cărți vii. Aproape 600 de studenți au fost cititori.

BV_colaj02s

Evenimentul a fost “adoptat” de către Universități din București, din Suceava și din Bacău, dar și de către Fundația Bethany și câteva asociații studențești (din Iași).

Ei, și pentru că era mereu dificil de explicat acest concept, de bibliotecă vie, am făcut noi sfat “de familie” și-am zis să-i zicem, mai straightforward, “La ceai cu un profesionist”. (Zis și făcut, din nou).

BV_colaj05s

Așa, și cum stăteam eu de vorbă cu studenții care așteptau să înceapă evenimentul, miercurea trecută, încerc să clarific niște nelămuriri și explic (cu entuziasm, aș zice), firul roșu: “…și aveți apoi la dispoziție 20 de minute pentru a discuta cu profesionistul ales de voi. Puteți merge apoi la următorul invitat”.

“A”, zice o studentă. (I se aprinsese o luminiță în privire).

“Ca un fel de Bibliotecă Vie!”.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge