You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari, Resurse > O revoluție…

O revoluție…

… le-am zis azi, la Dixit. Și, deși ceilalți au votat cartea cu bombe, Cris a votat cartea despre scris, dovadă că ideea cu revoluția și educația începe să prindă în mentalul colectiv (sau că urmărim, poate, aceleași pagini de facebook…).

revolution

Sursa foto.

Ce-am mai citit în ultimul timp să vă povestesc deci.

31. Cartea lui Julian, de R J Palacios – vine în completarea cărții Minunea, una dintre preferatele noastre alltimes. Completează povestea cu perspectiva băiețelului bully. I-am citit-o lui Bogdan și ne-a plăcut foarte mult.

32. Centrul nu se mai poate susține – povestea nebuniei mele, de Elyn Saks. Elyn este profesoară de legislație și psihiatrie la Facultatea de Drept din cadrul Universității California de sud.  A terminat dreptul la Yale și apoi a făcut și un doctorat în psihanaliză. Elyn este, de asemenea, psihotică, luptându-se cu acest diagnostic necruțător, cu necesitatea de a urma tratamentul psihiatric și cu vocile pe care le aude – aproape toată viața ei. Sunt multe motive pentru care m-a impresionat profund cartea asta, deși este evident incomodă, dar cred că mă voi limita să spun că mi-a sporit înțelegerea (e, poate, arogant să spun empatia) și că o consider un must read pentru oricine are tangențe cu terapia sau cu psihologia clinică sau psihiatria.

33. The Course of love, a lui de Botton e o analiză (sau o disecție) a unei relații de cuplu, cu faza îndrăgostirii și după aceea, când începe, de fapt, relația.  A se da cadou cuplurilor care vor să se căsătorească, alături de voucherul pentru terapia de rigoare. 🙂

34. Cei mai deștepți copii din lume – a jurnalistei Amanda Ripley – cealaltă parte a cadoului literar primit de ziua mea de la fetele de la birou. O extrem de interesantă analiză a câtorva dintre sistemele educaționale din țările cu cele mai mari scoruri PISA (Polonia, Coreea de Sud și, evident, Finlanda). Cu o concluzie descurajatoare care privește măsurile care ar trebui să vină dinspre ministerul educației și câteva concluzii încurajatoare – legate de părinți.

35. Muzeul inocenței, prima carte a lui Pamuk pe care o citesc. Am cumpărat-o la insistențele Andreei, dar Laur a fost cel care m-a convins să o citesc. Începută înainte de Crăciun. Pusă pe pauză pe la jumătate, reluată în martie. Ideea cărții (a aduna lucruri mici care îți amintesc de persoana iubită și a le expune într-un muzeu) este originală, dar nu e cea care face cartea savuroasă. Stilul lui Pamuk de a te introduce în atmosferă și de a te face să trăiești alături de Kemal povestea lui obsesivă de dragoste pentru Fusun – e cel care te prinde și te captivează. Voi mai citi și altele de el, cu siguranță.

read

Sursa foto.

36. Petronela Piure-de-Mere: care vrăjește și lipește, de Sabine Stading – este a doua carte mai lungă cu care îmi propun să îl vrăjesc pe Codrin și pe care ajung să o asculte amândoi cu plăcere. Petronela este o vrăjitoare de măr. Lea și Luis sunt gemenii care o descoperă și cu care se împrietenește. O poveste prietenoasă și frumos ilustrată.

37. Reinventing your life, manualul pentru pacienți al lui Jeffrey Young, părintele Schema Therapy. Ce să spun despre cartea asta? Că se citește ușor, doar că tre’ să faci pauze dese ca să te dai cu capul de masă? Hai să spunem că te ajută să ai niște insighturi. Cu mulțumiri Dianei (știe-ea-pentru-ce). Și cu surpriza să regăsesc varianta în franceză în teancul de cărți de la masterul de terapie.

Am citit 38. Tools of titans, de Tim Ferris și 39. The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results, de Gerry Keller pentru că erau pe o listă de best leadership books și am făcut o promisiune celor din JCI că sap după cărți bune de leadership. Prima este o colecție de discuții pe care Tim Ferris le-a avut cu top performeri din diferite domenii, a doua – o exagerare a principiului Paretto. Interesante, utile, nu foarte noi pentru mine, though.

 40. The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma, de van der Kolk. O altă carte de terapie a perioadei. Cu unele idei cunoscute, altele relativ noi și unele față de care sunt oarecum reticentă, dar overall de ajutor.

Ce-i de zis când trag linia? Copilul mare citește cărți fără mine (and he’s really annoying). Copilul mic începe să aibă răbdare pentru cărți mai lungi. Balerinii sunt o stare de spirit. Lalelele și freziile merg împreună în același buchet. Cam așa.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge