You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste > Vreme de stat în casă…

Vreme de stat în casă…

… numărat banii și… citit. Sau, în fine, dacă ai dat deja banii pe cărți, rămâne cititul. Și cafeaua cu cardamon, dacă a luat bărbatul cardamon. Și.

Aceasta este, de fapt, un fel de poveste de conștientizare; să văd și eu ce haotic îmi aleg cărțile de citit. Sau nu haotic, ci foarte impulsiv. Sau emoțional. Sau cine știe…

Primul zece de anul ăsta, deci. Cronologic vorbind.

read1Sursa foto.

1. Cartea despre Hygge – arta daneză de a trăi bine, de Louisa Thomsen Brits. Păi mai era puțin până la Crăciun când mi-a trecut prin fața ochilor o promoție Publica (20% la tot, inclusiv noutăți). Așa că le-am pus repede în coș, am închis ochii și am dat send. Până la urmă era Mama acasă când a venit coletul, deci a fost un fel de cadou-de-Crăciun-bonus pentru mine. O să profit ca să zic că a fost foarte hygge întreaga situație 😀 . E o carte mititică. Potrivită pentru citit lângă brad. Despre sentimentul de confort, de cuibăribil, de protejat, de căldură și de oameni dragi aproape. Cred că o s-o duc la Fika prima dată când ajung, îmi amintește, în afară de casa mea, de locul ăla cărticica asta, cumva.

2. a doua carte tradusă a lui Jay Asher (cel cu Cele 13 motive). What light, în engleză, Lumina iubirii în română. Un YA foarte foarte ușurel și neinpresionant. Dar christmassy cumva. So yeah.

3. Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle a lui Timothee de Fombelle, apărută la Young Art. Luată mai demult, pe la începutul verii trecute, acum i-a venit rândul. E un pic melancolică, dar fermecătoare, dacă îți place realismul magic. Este povestea prințului moștenitor al unui tărâm fermecat, ajuns captiv pe tărâmul oamenilor și a felului în care dragostea îl însoțește între aceste două lumi.

4. Furiously Happy: A Funny Book About Horrible Things este a doua carte a lui Jenny Lawson, prima peste care dau eu. Greu de spus exact de ce m-am apucat de ea. Dar m-a prins. Este o carte cu povești spuse cu autoironie intensă despre dificultăți emoționale serioase; o carte care te ajută să înțelegi mai bine sănătatea mintală și provocările ei – felul în care arată o parte dintre acestea din interior.

5. Dark matter de Blake Crouch. Mă mănâncă să insert aici o poză cu Andreea cu Finul mic în brațe dând paginile din Materia întunecată. Dar mă tem că mă bate, așa că mă abțin. Pe asta a citit-o mai întâi Laur și i-a plăcut (foarte mult). Așa că am devenit și eu (foarte) curioasă. Este o carte despre universuri paralele și despre un cub care te poate duce în oricare dintre ele. Este o carte ca un exercițiu de imaginație, dar mai mult. E un fel de meditație despre acest univers (cumva ca și Umanii); un fel de a te provoca să te întrebi: cât de mult ți-ar lipsi viața ta de acum, dacă n-ai mai avea-o, dacă ai fi făcut alte alegeri, dacă la intersecții ai fi mers pe alte căi.

6. Magicianul din Lhasa – este a doua carte tradusă la noi a lui David Michie (cel cu Pisica lui Dalai Lama). Am primit-o cadou de la Secret Santa crilian la petrecerea de Crăciun (mulțumesc, Diana!). Este o carte care urmărește două povești în paralel (un călugăr budhist și un specialist în nanotehnologie) – și ambele povești sunt pretexte pentru introducerea unor idei despre meditație și dharma și alte concepte budhiste.

7. The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life – de Mark Manson. Despre cartea asta v-am povestit un pic aici – a citit-o Andreea, am povestit un pic despre ea și așa m-a făcut curioasă și pe mine. Are câteva idei istețe, care mi-au plăcut, o abordare directă și curajoasă, dar și o lipsă de maturitate pe alocuri și o tendință de a măsura totul pornind de la propria poveste (dar nu facem toți asta câteodată?).

8. Curcubeul apare și dispare – cartea scrisă sub formă de dialog / întrebări și răspunsuri de către Anderson Cooper și mama sa, Gloria Vanderbilt (în al 91-lea ei an de viață). Face parte din coletul acela de la Publica – de vă ziceam mai sus. Am comandat-o – nu că aș fi eu la curent cu viața celebrităților, dar subtitlul este “O mamă și fiul său despre viață, dragoste și pierderi” – and how can you resist that?

9. Am luat O viață mai bună din librărie pentru că plecasem fără nicio carte la mine (I know, right?) și trebuia să-l aștept pe Nik vreo oră și pentru că, also, mi se făcuse dor de Gavalda. Mai are și o copertă irezistibilă. Așa că asta a fost. E o carte tihnită, ca o zi de duminică. A se consemna că povestea lui Yann mi-a plăcut mai mult decât povestea Mathildei.

10. Un băiat numit Crăciun de Matt Haig. Cu cartea asta a fost așa: îi mulțumeam Anei Nicolau pentru Umanii (era… late octombrie, cred) și ea zice: stai să vezi ce frumusețe de carte de-a lui aducem de Crăciun! Pe urmă Laura s-a pozat cu “un brad” format din exemplare de carte (pe la începutul lui decembrie). Am început s-o citesc în seara de Crăciun. Dar n-am putut. Am citit-o până la urmă Fiului cel Mare. Am terminat-o aseară. Savurată, cu lingurița, până la ultima filă. Cred că e o carte de citit de către un părinte unui copil. Sau invers. Dar oricum, de savurat împreună.

Ăsta e primul zece. Patru nonfiction și șase cărți de ficțiune. Două cărți autobiografice și două psiho-related. Un SF. O carte pentru copii. Una de realism magic. Un roman contemporan. Una de spiritualitate. Un YA. Nicio carte de știință, nicio ficțiune istorică, nicio distopie. O salată de lecturi pe care totuși n-aș schimba-o, chiar dacă e haotică.

Pe fundal, Andrieș cântă Dacă vrei, putem zbura. E aproape 3 dimineața. Când ninge, e liniște. Ceea ce vă doresc și vouă.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge