You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste > Easy like Sunday morning

Easy like Sunday morning

Da, știu prea bine că e marți, nu m-am țăcănit la cap (a, ce ziceți? e miercuri? well, săptămâna mea de lucru a început ieri, so, marți). Dar mi-au rămas zece cărți ușoare care mi-au plăcut anul trecut și mă gândeam, până apar bunătățile despre care vă zice Laura aici, poate aveți chef de ceva cu care să vă refaceți după “Jocurile foamei”, cum numește Cecilia revelionul.

Nu sunt toate Young Adult, așa cum poate vă așteptați. Dar unele sunt. So, in no particular order.

1. Absolut tot, a Nicolei Yoon. Este un Young Adult frumos. Despre o adolescentă cu o boală rară legată de imunitate – descrisă pe jumătate în glumă ca “alergie la lume”. Ea trăiește la propriu în stilul sub un clopot de sticlă, fiind îngrijită de mama ei, după ce și-a pierdut tatăl și fratele într-un nefericit accident de mașină și având o asistentă mămoasă. Asta până când… se îndrăgostește, evident. O carte cu un twist, care s-ar putea să vă placă. Haideți, o să vă placă sigur 🙂 .

2. Amantul japonez, de Isabel Allende. Este o carte cu Irina și Alma. Irina Bazili este o moldoveancă tânără, care se angajează ca îngrijitoare la azilul de bătrâni Lark House. Aici o cunoaște pe Alma Belasco, una dintre rezidente – o femeie interesantă, rezervată, membră a uneia dintre familiile de vază din oraș. Între ele două se înfiripă (doh!) o prietenie frumoasă. Sub pretextul lucrului împreună la autobiografia Almei ies la lumină două povești de dragoste – a Almei cu Ichimei Fukuda (amantul japonez) și a Irinei cu Seth (nepotul Almei) – povești care se derulează în paralel, parte din farmecul lui Allende constând în capacitatea ei de a crea suspans în ambele planuri (trecut și prezent). “Sunt mulți oameni buni pe lume, Irina, dar sunt foarte discreți. Cei răi, în schimb, sunt foarte zgomotoși, de aceea sunt mai ușor de observat ”.

3. O mie de nopți, de E. K. Johnston. Am luat-o fără să știu la ce să mă aștept (love ar first sight, gen). O mie și una de nopți repovestită. O carte ca un basm, o carte ca o poezie. Are de toate: dragoste, magie, deșert, legătură între surori.

4. și 5. Stephanie Perkins este una dintre maestrele YA. De ea sunt scrise atât Ana și sărutul franțuzesc, cât și Isla și fericirea până la adânci bătrâneți, care sunt surori cu Lola and the boy next door pe care am citit-o priiin 2015 cred. Sunt surori în sensul că spun poveștile de dragoste a 3 cupluri de prieteni, iar poveștile se împletesc dulce unele cu celelalte.

readingSursa foto.

6. Pisica lui Dalai Lama, de David Michie. Aceasta este o carte foarte mică intrată în viața mea în momentul perfect. Autorul ei a strecurat câteva idei serioase – despre dharma, meditație, curajul de a fi tu însuți – într-o poveste simpatică, ușoară și senină despre o… pisică. O pisică jigărită, slabă și bolnavă pe care o salvează de la moarte chiar Dalai Lama, de pe străzile sărăcăcioase din New Delhi. Și despre cum această pisică se pune pe picioare și își găsește locul în preajma înțeleptului, asistând la întrevederile cu oameni importanți pe care acesta le are, trăgând cu urechea la discuțiile pe care le poartă, descoperind încet-încet idei pe care începe să le aplice în propria viață.

7. Secretul soțului, de Liane Moriarty. Am dat-o jos de pe raft după ce n-am lăsat din mână Big Little lies (tot a ei). Și asta e pageturner. O soție găsește o scrisoare a soțului ei pentru ea – pe care ar trebui să o deschidă doar după ce el moare. And so it begins.

8. Tarta cu mere a speranței, de SM Fitzgerald. Luată pentru că mi-au plăcut titlul și coperta. O carte ușoară (dar plină de speranță) despre o dispariție care, paradoxal, îl face pe cel dispărut să înceapă să fie văzut. “Kindness is magic.”, iată tot ce trebuie să știți despre ea.

9. Anotimpul fructelor de mango, de Amulya Malladi stă în teanc de ani buni. Ajunsese la fundul teancului, dar am scos-o de acolo când am mutat cărțile și cumva mi s-a lipit de degete. Povestea e ușurică și fără mari dileme existențiale (doar cu câteva… mici, să zicem) – tradiția indiană în care familia alege fetelor bărbații cu care se căsătoresc. Dar cartea creează o atmostferă cumva… tihnită și parfumată.

10. Poftă de ciocolată de Care Santos. Vânasem, de fapt, Aerul pe care îl respiri. Dar prima dată mi-a picat în mână asta. O carte cu 3 povești despre 3 femei (Sara, Aurora și Marianna) din 3 epoci diferite, unite prin pasiunea pentru ciocolată. O carte ca un desert, ca o băutură tihnită și dulce, ca o oră cu un prieten.

Cam așa.

Ar mai fi lista pentru copii.

Ce să vă zic? Iubiți-vă mult. Uitați-vă după soare. Și citiți cărți frumoase.

Related Posts with Thumbnails
 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

3 Responses to “Easy like Sunday morning”

 1. Laura says:

  Ma mai “lovesti” si pe mine din cand in cand cu cate una, ca bine o mai nimeresti, cum numai tu stii! 😉 Si daca mai adaugi si cate o cafea din cand in cand, iaca avem anul asigurat, de intalniri zic, in rest stii ca my love for u is above all material things! :* <3

 2. irina says:

  acu eu ce să înțeleg? că ți-a plăcut Incognito? O:-)

  da, măi, da, știu, știu. and love you back!

 3. […] A fost, de sltfel, singura pe care am luat-o atunci. Îmi plăcuse Absolut tot, v-am povestit aici, o să mă uit și la film, abia aștept, așa că eram curioasă. E un Young Adult frumușel, […]

Leave a Reply

CommentLuv badge