You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste, recomandari > Cărți(le) pentru copii

Cărți(le) pentru copii

Mă gândesc multișor zilele astea la copii și citit; la cum aprinzi în ei lumina iubirii de cărți, la cum îi înveți ce să aleagă, cum poveștile citite le vor transforma mințile (la câtă grijă tre’ să ai, din acest motiv). La cum o oră pe săptămână în care copiii își prezintă cărțile preferate în fața altor copii – nu înseamnă mare lucru, dar dacă o repeți timp de un an (sau doi), se adună. La cum să stai lângă ei citind din cartea ta le face poftă să citească și ei din cartea lor, la cum încep să facă legături între povești, la cum te întreabă despre ce citești și ascultă curioși și răbdători răspunsul, chiar dacă răspunsul este “citesc despre cum se construiește un personaj din cuvinte”.

Am rămas cumva datoare cu lista de best 10 la cărțile pentru copii de anul trecut și vreau să le înșir pur și simplu, așa că vă țin de vorbă între timp, ca să nu vă prindeți.

Așadar, la categoria de vârstă 9-10 ani(ish), avem:

1. Viața pe Marte, de Jennifer Brown. (nu este despre astronomie, este despre prietenie și despre familie). Este un pic de tot tristă pe alocuri, dar foarte foarte frumoasă și are o ironie fiiină și subtilă pe care preadolescentul a gustat-o maxim.

2. Seria Indianul din dulap, de Lynne Reid Banks (din care am citit Indianul din dulap, Întoarcerea indianului și Secretul indianului). Știm despre ea de la Iri a Adei. Eu nu mă omor după ele, dar copilul a fost mega-încântat.

3. Seria Percy Jackson și Olimpienii de Rick Riordan (din care anul trecul am citit Blestemul titanului, Bătălia din labirint și Ultimul Olimpian – pe primele două le citisem în 2015). Nu cu zâne și unicorni, cu monștri și semizei. Dar foarte foarte bine construite poveștile și realizate personajele. Ultimul Olimpian mi-a plăcut și mie foarte mult.

4. Danny, campionul lumii, de Roald Dahl. Despre asta, Bogdan a aflat pe WhatsApp, de la sor-sa. A doua zi a trebuit să mă duc în librărie să o iau, vă imaginați. O poveste înduioșătoare despre un copil și tatăl său și relația frumoasă dintre ei.

5. Povestea Ellei, de Gail Carson Levine. Cenușăreasa repovestită. Asta suspectez că mi-a plăcut mie mai mult decât lui.

6. Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson este un caz foarte interesant de carte pe care au iubit-o amândoi (eu o luasem pentru Codrin, dar am observat că ascultă cu interes și Bogdan și cere să reiau poveștile).

7. Copiii de făină, de Anne Fine este o surpriză de carte care părea superficială și aiurită și, de fapt este profundă și emoționantă.

8. Vama fantomă, de Norton Juster – călătoria unui băiețel plictisit prin tărâmurile imaginației.

9. Olimpiada din biblioteca domnului Lemoncello, de Chris Grabenstein – partea a doua a Evadării, citită anul trecut. Minunată! – este votul adultului și copilului deopotrivă.

10. Inimă de cerneală, de Cornelia Funke este, prin excelență, povestea despre povești și despre povestitori. Nu se putea să n-o iubim.

I-am cumpărat prima carte când avea cam 4 luni. Acum, mai bine de nouă ani mai târziu, încă îi citesc. Îmi dau seama că parte din bucuria lui vine din timpul cu mine (și parte din bucuria mea – din timpul cu el). Îmi dau seama și mă bucur. Dar dincolo de asta, văd în ochii lui scânteia aceea – a curiozității și a interesului și a pasiunii pentru cunoaștere. O văd și zâmbesc în gândul meu și nu zic mai mult.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge