You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Atitudini, Carti, Educatie, recomandari > Cărțile de cinci stele

Cărțile de cinci stele

Ziceam că o să vă povestesc ce cărți bune nonfiction am mai citit anul ăsta. Dar pentru că socoteala de acasă se potrivește rareori cu cea din… capul meu când ajung în fața dashboardului, azi am altă dambla. O să descriu în câteva cuvinte ce înseamnă pentru mine o carte de cinci stele (pe sfântul goodreads, ce credeați?).

readSursa foto.

Nu inventez apa caldă. Despre ratingurile goodreads au mai scris și alții (Laura, aici și Ema aici, de exemplu). Dar povestea asta este despre cei doi cenți ai mei pe subiect.

Mă uit așadar pe goodreads. Număr 25 de cărți de cinci stele în 2016. 25 din 211 înseamnă un pic mai mult de 10 %. Nu aș zice deci că dau cu ușurință scorul maxim.

Dintre cele 25, 5 sunt nonficțiune, deci le dăm la o parte să zicem. Rămân 20 de cărți (6 ale lui Bogdan, 14 ale mele). Am pe listă Îți voi dărui soarele, dar și Durere. Beloved, dar și Pisica lui Dalai Lama. Durabila iubire, dar și Memoriile unei gheișe. Inimă de cerneală, dar și Formidabilul Freak. Am Viață după viață, dar și Ușa. Și bineînțeles Umanii. Am pe listă Young Adult și ficțiune istorică, SF și ficțiune contemporană, middle grade și fantasy. Sunt cărți diferite; nu seamănă una cu cealaltă din aproape niciun punct de vedere.

Ce au, totuși, în comun? Ce au în comun – pentru mine? – aceasta este întrebarea căreia mă străduiesc să-i răspund aici.

Iar ce au toate în comun este felul în care îmi încălzesc emoțiile. Felul în care îmi fac inima să sară o bătaie. Felul în care mă induioșează, mă întristează sau mă fac să plutesc. În care mă fac să plâng sau să râd. Iar dacă o carte reușește să facă asta pentru mine, primește în schimb cinci stele. Indiferent dacă vede lumea prin ochii unei pisici, ai unui extraterestru sau ai unei fantome; prin ochii unei femei care poate călători în timp sau ai unui obsedat. Prin ochii melancolici ai cuiva care și-a pierdut prietenul sau prin ochii diferiți și asemănători ai unor frați gemeni.

În cazul cărților nonfiction e alceva: este vorba despre felul în care reușesc să-mi schimbe perspectiva asupra lumii și vieții, în care reușesc să-și pună amprenta asupra peisajului meu interior; dar și felul în care simt că mă vor ajuta să-i ajut pe alții.

Dar în cazul cărților de ficțiune este mereu vorba despre emoții.

Iar dacă o carte a reușit să mă emoționeze suficient încât să-i dau cinci stele, ai toate șansele să te opresc pe stradă ca să te conving să o citești. Sau aici, să te opresc aici. Și să te conving. Să le citești. Da? 🙂

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Cărțile de cinci stele”

  1. […] toate hashtagurile #FILIT2017, ăsta îmi place cel mai mult . În special ‘coz, you know, cărțile cele mai bune (pentru mine) sunt cele care îmi încălzesc […]

Leave a Reply

CommentLuv badge