You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, liste, recomandari > Cinci cărți despre Dragoste

Cinci cărți despre Dragoste

Bun, că mi-am pierdut și regăsit blogurile v-am povestit deja, da? Ei, treaba asta a funcționat binișor ca scuză că n-am mai scris vreo pseudo-recenzie de jumătate de an de-acum. Asta și faptul că tot la două săptămâni, Ines (sau de o vreme Elena) mă împunge în coaste cu un creion (“ai terminat recenzia pentru Zile și nopți?”).

Dar.

Pentru că tot vreau să vă povestesc despre câte o carte care mă entuziasmează din cale-afară și pentru că aparent în jumătate de an s-au strâns mai multe decât pot strecura în Zile și nopți, am zis să încep de undeva.

Iar acel undeva sunt cărțile citite de Paște. Am zis “despre Dragoste”, dar de fapt, veți vedea, sunt cărți cu Dragostea în titlu.

Mai precis: Beloved, Pe neașteptate, dragoste, How to love, Durabila iubire și Dragostea Florii de Bujor.

Beloved, deci. Toni Morrison a luat Nobelul pentru literatură în ’93. Dar înainte de asta, în ’88, lua – fix cu Beloved – Pulitzerul pentru ficțiune. Era, vreau să spun, în teanc de mult. Am tot ocolit-o, nu știu de ce. ȘTIU, acum, de ce, m-am luminat între timp. Beloved este o carte care te zguduie (dacă o lași), care mătură orice hal de emoții credeai că ești în stare să simți, o carte pe care fie o iubești, fie o urăști cu patimă (și fugi apoi cât te țin picioarele când mai auzi de Toni Morrison). Este despre sclavie și despre furie și despre dragostea de mamă și despre lumea de dincolo și despre ușurința de a judeca faptele celorlalți și aroganța de a spune că tu niciodată-nu-ai-face-așa-ceva. Dar, de fapt, despre recunoștința de a nu trebui să afli.

Pe neașteptate, dragoste, de Aharon Applefeld. Am cumpărat-o, desigur, din cauza titlului. O cărticică micuță și călduță despre o poveste de dragoste (neașteptată, doh) apărută în amurgul vieții.

Cum să iubești, de Thich Nhat Hanh (nominalizat la Nobelul pentru pace) este o altă cărticică micuță și călduță – din colecția Introspectiv a Editurii Litera (interesantă colecție, apropo!). De fapt, mai mult decât micuță și călduță e micuță și senină, ca o curgere de apă. Și este chiar o carte care te învață să iubești. Ironia fiind că a fost probabil singura dintre cele cinci – potrivită pentru Paște. Merge cu limonadă, cu iarbă verde și cu umbră.

Durabila iubire. De mult coceam să dau jos din teanc încă un McEwan. (Mai am pe listă Sâmbătă și operațiunea Sweet Tooth). Am profitat că avea în titlu “Iubire”, deși – haha! – numai despre iubire nu e. Durabila iubire este o anatomie a unei obsesii declanșate cu prilejul unui eveniment nefericit: un balon luat de vânt; dar și a tulburărilor pe care această obsesie le aduce în cuplul din care face parte Joe Rose – “obiectul” obsesiei. Construită cu multă finețe psihologică, cartea reușește să se joace cu mintea ta, până nu mai știi ce să crezi.

Dragostea Florii de Bujor de Lisa See. Pe acesta am dat-o jos din teanc pentru că Memoriile unei gheișe mă lăsase cu o ușoară nostalgie. Dar nu. Am terminat-o cu greu, cu mari eforturi de voință. Pe scurt, o puștoaică de 16 ani moare din dragoste. The end, ai crede. Însă cartea continuă încă vreo 350 de pagini. On and on, despre cum spiritul ei bântuie familia nefericitului cu care își dorea să se mărite. Of, of, măi, măi…

So, cum ziceam, cinci cărți despre dragoste. De fapt, prilejul de a vă mai îmboldi să citiți una-alta. În episodul următor s-ar putea să vă zic ce cerere frumoasă de recomandare de cărți am primit săptămâna trecută. Dacă îmi amintesc…

Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Cinci cărți despre Dragoste”

  1. […] că avea – țineți mine? – “iubire” în titlu. Mai multe despre ea, în postarea de Paște. De ce e pe farfurie? Păi pentru că fantome, pentru că drujbă, pentru că mai vedeți […]

  2. […] o anumită tematică în titlu. Acum trei ani, “tema” a fost raiul, anul trecut – dragostea. Anul acesta, căutând în bibliotecă, am făcut cumva două liste: the dark list (cu Diavolul […]

Leave a Reply

CommentLuv badge