You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Educatie, liste, Psihologie, recomandari > Dragă Constantin,

Dragă Constantin,

puţine lucuri mă bucură aşa de mult ca cererea cuiva să-i recomand cărţi, sau să-i cumpăr cărţi. Sau să-i vorbesc despre cărţi. You get the picture. Adică oricum vorbesc despre cărţi nonstopnonstop, dar când cineva mă roagă să fac asta, îmi dă voie să introduc în lumea lui interioară fragmente de viaţă care pe mine m-au impresionat într-un fel sau altul. Aşadar mulţumesc.

50 de cărţi, zici. Pe care să nu le ratezi nicicum, zici.

 

Păi să vedem.

1. Citeşte Povestea fără sfârşit a lui Michael Ende ca să vezi cum o poveste poate să fie despre altcineva şi totuşi despre tine. Ca să vezi cum poţi salva Fantazia. Ca să te întrebi dacă cineva, undeva, se uită la povestea vieţii tale şi dacă scrii o poveste la care merită să te uiţi.

2. Citeşte Fata cu portocale, de Jostein Gaarder, ca să te întrebi despre sensul vieţii, despre dragoste, despre ce vor cunoaşte copiii tăi despre tine, tu despre părinţii tăi şi ei despre părinţii lor.

3. Citeşte Lumea şi demonii ei, de Carl Sagan ca să înveţi să iubeşti lumina ştiinţei, chiar dacă uneori pâlpâie ca flacăra unei lumânări mici în tot întunericul din jur.

4. Citeşte Mentalitatea învingătorului de Carol Dweck ca să înveţi cum să gândeşti despre abilităţile tale.

5. Citeşte Open – autobiografia lui Agassi – ca să înţelegi ce se ascunde uneori în spatele unui mare succes, că oamenii pot face foarte bine ceva ce urăsc şi că uneori iubirea e singura salvare.

6. Citeşte Dulcele bar ca să vezi cum un băiat poate creşte (frumos) fără tată şi cum, ca să creşti bine un copil trebuie să-l îndepărtezi un pic de tine.

7. Citeşte Camera de Emma Donoghue, ca să vezi cum o mamă poate inventa de la zero o lume pentru copilul ei.

8. Citeşte Să ucizi o pasăre cântătoare, de Lee Harper, ca să vezi cum un tată îşi poate învăţa copiii să fie oameni în ciuda a ceea ce crede toată lumea din jurul lor.

9. Citeşte Eu sînt Malala ca să vezi cum arată o lume în care educaţia nu este un drept de la sine înţeles. Ca să vezi că nu ajunge să te împuşte în cap talibanii – ca să te opreşti din adus lumină în viaţa celor din jurul tău. Şi că uneori, oricât de mare e frica, tu poţi fi mai mare decât ea.

10. Citeşte Eleanor & Park ca să vezi că dragostea poate să apară şi când nu există condiţiile perfecte, când nu eşti cea mai frumoasă sau cel mai popular şi că uneori numai dragostea e salvarea – stai, asta am zis deja.

11. Citeşte 59 de secunde – de Richard Wiseman – care e un pic psiholog şi un pic vrăjitor (nu glumesc) – ca să înţelegi mai multe concepte psihologice folositoare explicate în mai puţin de un minut.

12. Citeşte Culoarea purpurie de Alice Walker ca să ştii şi tu despre ce vorbesc toţi oamenii ăia care o ridică în slăvi. Ca să te înduioşezi, să rămâi mut de admiraţie şi ca să speri alături de personajele din ea.

13. Citeşte Povestea slujitoarei dacă vrei o distopie de bună calitate. Ca să-ţi imaginezi cum poate arăta o lume în care femeile sunt angajate ca să nască şi în care nu ai voie să vorbeşti cu vecinii de peste drum.

14. Citeşte orice (chiar orice!) de Dan Ariely, ca să ai habar ce înseamnă economie comportamentală – locul în care economia se întâlneşte cu psihologia şi fac copii frumoşi.

15. Citeşte Scânteia de Kristine Barnett ca să te devii un om mai bun, ca să nu te mai poţi mulţumi cu mai puţin decât poţi deveni, ca să te înduioşezi şi ca să fii inspirat.

16. Citeşte Dumnezeu călătoreşte întotdeauna incognito ca să te împrieteneşti cu dezvoltarea personală.

17. Citeşte Cele 13 motive, de Jay Asher, ca să înţelegi că tot ce spunem şi facem are consecinţe (uneori nebănuite) asupra celor din jurul nostru şi că ce putem face mai bun e să încercăm mereumereu să-i vedem şi să-i auzim şi le fim alături.

18. Citeşte Happy Money, de Elizabeth Dunn ca să… well… înveţi cum să cheltui mai bine banii – ca să fii fericit.

19. Citeşte Evanghelia după Biff  dacă vrei să râzi nonstop.

20. Citeşte Viaţa secretă a albinelor dacă vrei o carte luminoasă şi caldă ca mierea de albine.

21. Citeşte Lecţii de magie de Liz Gilbert dacă vrei să te simţi inspirat şi să-ţi aminteşti că oricine poate crea.

22. Citeşte Ne-am ieşit cu toţii complet din minţi, de Joy Fowler, dacă vrei să te laşi luat prin surprindere de o carte.

23. Citeşte Limbajul florilor, dacă vrei o carte despre cum, până la urmă iubirea triumfă, despre dragostea de mamă şi despre ce înseamnă să iubeşti ceea ce faci.

24. Citeşte O viaţă de rezervă dacă spui deseori “eu nu aş face niciodată aşa ceva”, dacă eşti sigur pe tine, dacă îi judeci pe ceilalţi uşor.

25. Citeşte Flori pentru Algernon dacă mintea şi labirinturile ei te fac curios, dacă vrei să citeşti o poveste despre un om şi un şoarece – cum n-ai mai văzut.

 

Citeşte-le pe astea 25 şi apoi întoarce-te. O să-ţi mai recomand şi altele atunci.

 

Eleanor Roosevelt zice că the giving of love is an education in itself. The giving of books also.

La mulţi ani!

 

Related Posts with Thumbnails
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge