You are here: Home > Atitudini, Educatie, oameni, recomandari > Unde sunt, totuşi, profesioniştii?

Unde sunt, totuşi, profesioniştii?

Cunosc, aproape în orice domeniu îmi vine în minte, cel puţin un om foarte bun. Ştiu unul – doi terapeuţi buni, un IT-ist bun, o învăţătoare bună, o profă de engleză bună, un neurochirurg bun (hai, poate doi), unul-doi oameni de PR buni, unul-doi traineri buni (hai, poate 3-4), un pediatru bun, un ong-ist bun, un profesor universitar bun, un stomatolog bun.

Dar unde sunt, totuşi, ceilalţi? Adică, serios. Unde?

Nu o dată am fost în situaţia de a recruta / căuta / recomanda un om bun într-un anumit domeniu şi în afară de acei unul-doi care mi-au venit în minte instantaneu (şi care, de regulă, sunt ocupaţi până peste urechi – I wonder why) – în rest – să nu pot găsi pe altcineva.

Adică ok, jobs are hard to find. Şi “e criză”. Şi în (aproape) fiecare loc – eventual într-o poziţie-cheie – este câte cineva care n-ar trebui să fie acolo, câte cineva cu care e greu să te înţelegi. Şi, ok, performanţa nu este mereu apreciată (apropo, ştiţi că asta este una dintre principalele probleme cu care angajaţii vin la consilierea în carieră?).

Dar când a încetat să fie “cool” să fii bun în ceea ce faci? Când a încetat să fie important să înveţi continuu şi să practici mult şi să verifici dacă ceea ce faci, faci bine? Cu ce poate cineva înlocui senzaţia aceea că te pricepi, că deznozi în minte nodurile cu care ceilalţi (clienţi, beneficiari, pacienţi) – vin la tine? Senzaţia că ştii cum se face, că eşti stăpân pe domeniul tău, că ştii ce ştii şi ce nu ştii, iar pentru ce nu ştii, ştii unde să cauţi?

Adică ok, poate în prezent nu eşti “la locul tău” (mulţi oameni nu sunt); poate nu faci munca visată; poate te duci la job ca să-ţi poţi plăti chiria. Dar ce te opreşte să cauţi în continuare? Ce te opreşte să devii bun la ceea ce îţi place – între timp (sunt atât de multe căi de a face asta!)? Ce te opreşte să înveţi încet-încet şi – la un moment dat să începi să trăieşti din asta? Sau bine, nu trăi din asta. Dar fă-o pentru pura plăcere, pentru mulţumirea pe care ţi-o dă starea de flux, pentru bucuria pură de a-ţi folosi punctele tari. (Şi, dacă ştii cum, pune totul în slujba a ceva mai mare decât tine).

Garantez că merită disconfortul temporar, incertitudinea temporară, temerile temporare pe care le vei avea de înfruntat along the way.

Şi, dacă vrei să-mi mulţumeşti ulterior, ştii unde mă găseşti! 🙂 .

Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge