You are here: Home > alegeri, Atitudini, Educatie, oameni, recomandari > The joy of teaching (above standards)

The joy of teaching (above standards)

teach

Sursa foto.

N-am mai văzut-o de o lună şi când am văzut-o din nou, nu mă gândeam că vom vorbi despre planuri de lecţie, materiale, metode de predare şi încadrare în timp.

Sora mea mai mică pregăteşte copiii pentru Cambridge şi momentan face (de o lună) CELTA la Bucureşti. Unul dintre cele mai dificile, mai solicitante şi mai serioase cursuri din viaţa ei. Munceşte pe rupte în timpul săptămânii şi zilele trecute (în week-end) muncea şi mai şi.

Duminică dimineaţa îmi arată planul pentru ce avea de gând să predea. Tocmai fluieram admirativ în sinea mea (“Boy, is she good!“, mă gândeam) şi îmi venea să aplaud, când îmi zice: “…pentru care am la dispoziţie 40 de minute”. Se opreşte. Mă uit la ea. Se uită la mine. Zice: “nu mă încadrez în timp, nu?”.

(Aici vine o parte pe care nu ştiu cum s-o explic. O veţi înţelege numai dacă lucraţi în teaching – copii sau adulţi – de multă vreme. E vorba despre un fel de simţ interior al timpului.

Adică, la început, când nu ai experienţă, faci un plan. Scrii câte minute durează fiecare activitate. Te gândeşti la mărimea grupului, la dinamica de grup, la neprevăzut. Aduni minutele. Şi îţi iese o estimare. Eventual pregăteşti 1-2 activităţi alternative – just in case.

Dar apoi, cu timpul, se întâmplă două lucruri. Unul e că ştii exact de câte activităţi ai nevoie pe orice unitate de timp. Şi al doilea e că – în timpul – cursului, trainingului, poţi face aproape orice activitate să dureze cât vrei tu. Să ridice mâna cei pentru care nu vorbesc chineză).

Şi îi zic “nu”.

Zice “mda. Aşa spune şi feelingul meu”. “OK”, zic. “Şi cum faci?”. Stă, se gândeşte. Revizuieşte. O ia de la capăt. Modifică.

Azi mă sună.

“ABOVE STANDARDS!” zice.

Un zâmbet cât o roată mare de caşcaval mi se lăţeşte pe faţă.

“Evident!”, zic.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge