You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Carti, Psihologie, recomandari > 150 %

150 %

Nu vreau nicio bomboană slash medalie, pur și simplu nu mai știu ce titlu să pun rezumatelor alergate de lectură, așa că nah, anything goes.

Vreau să zic din capul locului că sunt tare încântată de zecele ăsta: am nimerit cărți frumoase și foarte frumoase pe care mi-a fost drag de tot să le citesc.

Pentru început, am reușit să termin Sam Harris-ul cu care mă chinui de prin aprilie. Cum poate determina știința valorile umane nu-i o carte de vacanță, that’sfor sure. Și se citește cu creionul în mână. Și uneori revii, pentru a citi a treia oară o frază începută jumătate de pagină mai încolo. Ceea ce n-o face mai puțin provocatoare, mai puțin bine scrisă, mai puțin generatoare de întrebări și dileme.

On death and dying, pe de altă parte, se citește foarte ușor. Cartea lui Elizabeth Kubler-Ross scrisă în urmă cu peste 50 de ani este curgătoare și ușor de înțeles, dar îți rupe inima de câteva ori la fiecare 20 de pagini. Este despre îngrijirea paliativă și despre cum se poate face pentru ca ultima porțiune din viața bolnavilor care suferă de maladii incurabile să fie mai senină, mai bună și mai plină de sens.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon este o poveste înduioșătoare despre un băiețel cu simptome de Aspergers și despre cum încearcă să facă față – în felul său – separării părinților săi.

Joia dulce este o carte ca o felie de pâine prăjită cu miere de albine și lapte, unde nu povestea e atât de importantă (deși este frumoasă și povestea, și amuzantă, deși serioasă), ci stilul savuros de a povesti al lui Steinbeck. Sunt la a treia carte de el și nu m-a dezamăgit niciuna până acum.

Ceea ce nu pot spune despre John Green. Am citit (și) ultima lui carte tradusă la noi: De 19 ori Katherine. Meh, ca să zic așa. Adică nah, e ok să scrii cărți despre adolescenți, pentru adolescenți, but but but… senzația mea este că e o carte care se pretinde mai mult decât este. Un fost copil-minune încearcă să-și folosească experiența amoroasă (cu… ați ghicit, 19 Katherine) pentru a crea o ecuație care să prezică rezultatul oricărei relații. Ideea e interesantă. Rezultatul, not so much.

Apropo de idei interesante – care probabil se puteau transforma în povești mai bune – un Mitch Albom, The Time Keeper (un titlu mai potrivit decât nefericita traducere “Măsura timpului”). Povestea bărbatului care a inventat aparatele de măsurare a timpului și lucrurile pe care le are el de învățat.

Am citit în sfârșit Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini (după ce i-am dat târcoale vreo jumătate de an). O poveste emoționantă și intensă despre prietenie, loialitate, lașitate și nevoia de aprobare. Știu că sună a descriere din aia siropoasă de pe coperta 4, dar ce să fac dacă despre asta este? Dacă-i dați târcoale, ca mine, puneți mâna și-o citiți, n-o să vă pierdeți timpul!

Ultima scrisoare de dragoste – de Jojo Moyes este mai mult decât siropul care pare la prima vedere. Sunt două povești de dragoste povestite în paralel – care se întâlnesc la un moment dat într-un mod neașteptat. Este o poveste despre timing-uri nepotrivite, despre decizii curajoase și despre cum erau viața și dragostea în alte vremuri.

Am citit Confidentul cartea de debut a Helenei Gremillon – de împrumut, de la Mari. Nu știu cum de m-am apucat de ea (am un teanc întreg de cărți împrumutate care așteaptă: ideea că “trebuie” să le citesc ca să le returnez mă stresează – I am a weird beign, what can I do?). Dar m-am apucat de ea și n-am mai putut-o lăsa din mână până la final. Se citește repede, curge ușor, te emoționează, te întristează, te umple de admirație și te surprinde până la ultima pagină. Recomand cu drag!

And finally, un Nassim Nicholas Taleb – Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Amuzante, bine punctate și bune de citit cât aștepți la coadă la Poștă (sau la Finanțe. Sau.).

Mda. Cam așa.

În curând CHIAR va trebui să fac ceva cu cărțile mele: mă tot uit la biblioteca din dotare și observ că nu-i cresc rafturi noi peste noapte. Dar între timp, cât mă gândesc ce și cum, le împrumut cu drag (pe cele care sunt ale mele 🙂 ).

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge