You are here: Home > oameni, Psihologie, recomandari, Resurse > Moralities of everyday life

Moralities of everyday life

Un tren merge pe şine şi se îndreaptă vertiginos spre cinci lucrători (CFR?) care repară liniile. Ei au căşti pe urechi şi sudează, aşa că nu sunt şanse să audă trenul venind şi să se ferească din calea lui. Ar mai fi varianta în care i se schimbă traseul şi o ia pe o altă şină unde lucrează un singur muncitor. Ai o manetă cu care îi poţi schimba direcţia. Ai face asta?

Un tren merge pe şine şi se îndreaptă vertiginos spre cinci lucrători (CFR?) care repară liniile. Ei au căşti pe urechi şi sudează, aşa că nu sunt şanse să audă trenul venind şi să se ferească din calea lui. Eşti pe un pod deasupra căii ferate şi în faţa ta e o persoană. Dacă ai arunca-o de pe pod, ar opri vagoanele şi i-ar salva pe cei cinci lucrători. Ai face asta?

Paul Bloom e un personaj pe care nu-l placi din prima. Care s-ar putea (dacă eşti ca mine) să te enerveze la început. Este profesor de psihologie la Yale şi predă un curs care se cheamă Moralities of everyday life. Cursul e gratuit (v-am mai spus că trăim nişte vremuri incredibile) şi a început de 2 săptămâni pe Coursera.

Într-un moment de rătăcire m-am înscris la el şi iată-mă prinsă în mrejele lui, spărgându-mi creierii cu dileme morale ca cea de mai sus (şi altele, senor Bloom e generos: cât ar trebui să te plătească cineva ca să-ţi mănânci tatăl decedat? ştii că într-o zi obişnuită te consumi mai mult pentru că ţi-e lent calculatorul decât pentru victimele unui tsunami across the globe? ai fi de acord să-ţi pierzi degetul mic dacă asta ar salva de la moarte cincizeci de prizonieri? ştii că empatia e minunată, dar uneori ea te poate conduce la decizii morale greşite?).

De ce vă povestesc treburile astea? Evident, ca să vă intrig, să vă fac curioşi, să vă stârnesc interesul.

Sunt oameni care pot trece prin viaţă fără să-şi pună vreodată întrebări ca cele de mai sus. Dar mi-ar plăcea foarte mult ca voi să nu fiţi printre ei.

Vă las cu unul dintre clipurile mele preferate: The life you can save, Peter Singer (nu, nu e un cântec)

 

P.S.: Se derulează în paralel How to Change the World (e foarte bun!) şi Modern European Mysticism and Psychological Thought (cel puţin interesant). De fapt e puţin probabil să intraţi pe Coursera şi să nu găsiţi nimic care să vă placă (hint, hint).

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Moralities of everyday life”

 1. Loriana says:

  Irina, parca mi-ai dat cu un ciocan in cap! Am ajuns aici pornind de la Ada, dornica sa te cunosc, si nu ma mai pot opri din citit! Nici nu stiu sa spun ce ma intereseaza mai mult, cam totul :). Cat despre dilemele morale…parca nu esti om daca nu ai si dintr-astea, desi sunt chinuitoare. Si multumesc pentru pontul despre Coursera, nu stiam de ea (am deja dileme referitoare la prioritizarea cursurilor 🙂
  Ultimul blog post de la Loriana ..Rapunzel, coboara-ti parul….

 2. irina says:

  :)) Loriana, mulțumesc. (cândva azi plănuiesc să și răspund la mail). Pe Coursera eu am început 3 acum (alea despre care am spus) și îmi plac toate.
  Păi bine ne-am “întâlnit”, zic! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge